Ασυνόδευτο ταξίδι προς τη Δύση

Ασυνόδευτο ταξίδι προς τη Δύση

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, μεγαλώνει και ο αριθμός των παιδιών που μόνα τους διασχίζουν τα σύνορα στο επικίνδυνο και αβέβαιο ταξίδι προς τη Δύση. Ραγδαία άνοδο των αιτημάτων στέγασης ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών δέχτηκε πέρυσι το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δομή του υπουργείου Εργασίας. Συνολικά, κλήθηκε 2.390 φορές να βρει κατάλυμα για ανηλίκους, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το 2013. Οι διαθέσιμες κλίνες, όμως, σε όλη τη χώρα μετά βίας ξεπερνούν τις 300.

Στέλεχος του ΕΚΚΑ εξηγεί στην «Κ» ότι τα αιτήματα δεν αντιστοιχούν και σε απόλυτο αριθμό ανηλίκων. Αρκετοί εξ αυτών εξαφανίζονται από τις δομές φιλοξενίας λίγες ημέρες ή και ώρες μετά την άφιξή τους, προσπαθώντας να εγκαταλείψουν τη χώρα, συχνά με τη βοήθεια διακινητών. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΚΑ, σχεδόν ένας στους δέκα ανηλίκους αποχωρεί από τους ξενώνες μέσα στο πρώτο 24ωρο από την εισαγωγή του.

Ο μέσος όρος διαμονής τους στους ξενώνες υπολογίζεται σε 51 ημέρες. Ο Χρήστος Δημόπουλος, υπεύθυνος στο ΕΚΚΑ για τη στέγαση των ανηλίκων, αποκαλεί τις εξαφανίσεις «άτυπες φυγές». Αυτές οδηγούν σε εκ νέου συλλήψεις των ανηλίκων, που συχνά δίνουν στις αρχές νέα στοιχεία, ενεργοποιούν ξανά το σύστημα εξεύρεσης στέγης και καταγράφονται ως νέα περιστατικά. Ερευνα της «Κ» στα διαθέσιμα στοιχεία είχε δείξει ότι, την περίοδο 2012-2013, τουλάχιστον 216 ανήλικοι είχαν χαθεί από το «σύστημα». Κανείς δεν γνώριζε πού κατέληξαν μετά την εξαφάνισή τους. Πρόσφατα, παιδιά που είχαν φύγει από ξενώνες της Αθήνας βρέθηκαν από την Αστυνομία στη Θεσσαλονίκη, προσπαθώντας να διαφύγουν μέσω Βαλκανίων.

Μετά την είσοδό τους στην Ελλάδα, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταφέρονται σε κέντρα κράτησης, όπως αυτό της Αμυγδαλέζας, μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε ξενώνα. Το 2014, ο μέσος όρος αναμονής ήταν 24 ημέρες, ενώ άλλες 13 ημέρες μεσολαβούσαν μέχρι την έκδοση του σχετικού εγγράφου από το ΕΚΚΑ και τη μεταφορά του ανηλίκου. «Σε αυτές τις 37 ημέρες, τα παιδιά βρίσκονται είτε υπό ‘‘κράτηση’’, άστεγα ή σε επισφαλή στέγη με τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται», αναφέρει το ΕΚΚΑ. Το 2013, πάντως, το συνολικό διάστημα αναμονής ήταν μικρότερο (κατά μέσο όρο 25 ημέρες). Στη συντριπτική τους πλειονότητα (62%), οι ανήλικοι που αναζήτησαν στέγη πέρυσι κατάγονταν από το Αφγανιστάν. Δεύτερη πιο πολυπληθής ομάδα οι Σύροι.

Μέχρι τα τέλη Μαΐου, η χρηματοδότηση των 16 δομών φιλοξενίας έχει εξασφαλιστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Παραμένει άγνωστο τι θα συμβεί: εάν θα εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό ταμείο ή θα συνεχιστεί η διάθεση κρατικών πόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή