Στην αναμονή περίπου 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι για τα εφάπαξ

Στην αναμονή περίπου 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι για τα εφάπαξ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στάση… αναμονής και πληρωμών έχει κηρύξει σχεδόν από τις αρχές του 2015 το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, ενόψει του νέου μαθηματικού τύπου για τον υπολογισμό των εφάπαξ. Η αναμονή για τους περίπου 40.000 που έχουν καταθέσει αιτήσεις από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα δύο χρόνια, καθώς στελέχη του Ταμείου θεωρούν ότι ακόμη κι αν ο νέος τύπος ανακοινωθεί άμεσα, τα πρώτα νέα εφάπαξ θα εκδοθούν μετά το καλοκαίρι. Στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κόστος από τη μη εφαρμογή του παλαιού μαθηματικού τύπου, που θα οδηγούσε σε μειώσεις εφάπαξ από 35% έως και 80%, ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ για το 2015. Στόχος της ηγεσίας της κοινωνικής ασφάλισης είναι ο νέος τύπος να μην οδηγήσει σε περικοπές, παρότι οι τελευταίες εισηγήσεις που δέχθηκε η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης αφορούσαν σε μειώσεις από 17% έως και 30%. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Δ. Στρατούλη, ο νέος μαθηματικός τύπος θα λαμβάνει υπόψη το σύνολο των εισφορών που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι όλα τα χρόνια ασφάλισής τους, με ένα τεχνικό επιτόκιο «που θα αποτυπώνει την πραγματικότητα και δεν θα οδηγεί σε μειώσεις», σε σχέση με όσους πήραν εφάπαξ έως 31 Αυγούστου 2013.

Για την ώρα, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων εκδίδει εφάπαξ με το… σταγονόμετρο, σε όσους αποχώρησαν έως και 31/8/2013 και των οποίων οι πράξεις έχουν φτάσει στο Ταμείο από το Γενικό Λογιστήριο μέχρι και τον Μάρτιο του 2014. Πρόκειται για περίπου 2.000 περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχουν δάνεια στο Ταμείο Παρακαταθηκών ή άλλες δυσκολίες.

Αλλωστε, αυτήν τη στιγμή τα μηνιαία έσοδα του ΤΠΔΥ από εισφορές υπολογίζονται σε 27 εκατ. ευρώ και αρκούν για την έκδοση περίπου 950 εφάπαξ. Ωστόσο, είναι σε εκκρεμότητα πάνω από 40.000 αιτήσεις. Το Ταμείο Πρόνοιας είχε πάρει τη διετία 2013-2014 σχεδόν 1,4 δισ. ευρώ για να καταβάλει εφάπαξ, ωστόσο τα χρήματα αυτά έχουν εξαντληθεί.  

Βέβαια, εκτός από το θέμα του μαθηματικού τύπου που είναι σε εκκρεμότητα εδώ και μήνες, δεν έχει καταργηθεί και η λεγόμενη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» με βάση την οποία καθορίζεται ο συντελεστής βιωσιμότητας του ΤΠΔΥ.  

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης απαντώντας στη Βουλή, σε ερώτηση του πρώην υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις σε συντάξεις, κύριες, επικουρικές ή και εφάπαξ, εντός του 2015. Την ίδια διαβεβαίωση άλλωστε, έδωσε και για τα θεμελιωμένα δικαιώματα αναφορικά με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.  

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης στους εκπροσώπους των θεσμών πάντως, όλες οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό για το 2015,  που αφορούν σε μη εφαρμογή παλαιότερων δεσμεύσεων (νέος τρόπος υπολογισμού των κύριων συντάξεων, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές, νέος μαθηματικός τύπος στα εφάπαξ) θα επανεξεταστούν μεσομακροπρόθεσμα, στο πλαίσιο μιας νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Μάλιστα, ο κ. Στρατούλης αποκάλυψε ότι «θα αποκατασταθεί ο λεγόμενος κοινωνικός πόρος, 3% επί των προμηθειών του Δημοσίου», προκειμένου να μην οδηγηθούν σε μειώσεις 60%-80%, οι δικαιούχοι μερισμάτων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Το Ταμείο ξεμένει από λεφτά τον επόμενο μήνα, και απαιτούνται περί τα 17 εκατ. ευρώ κάθε μήνα, έως το τέλος του χρόνου για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του. Ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην καταργηθούν οι λεγόμενοι «κοινωνικοί πόροι» ενώ είπε, πως οι πιέσεις των δανειστών αναφέρονται στο Ταμείο Νομικών και το αγγελιόσημο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή