Αντεξουσιαστές και… τουρισμός

Αντεξουσιαστές και… τουρισμός

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Είναι γεγονός ότι οι υπερβολές στην άσκηση κρατικής βίας από δυνάμεις καταστολής φέρνει συνήθως τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα. Πολύ περισσότερο μάλιστα η καταχρηστική άσκηση, η οποία συνήθως εμπεδώνει αίσθημα αδικίας στους πολίτες και υποδαυλίζει κοινωνική αναταραχή, συχνά ανεξέλεγκτη. Στην ιστορία της Μεταπολιτεύσεως υπάρχουν πολλά παραδείγματα καταχρηστικής άσκησης. Κανείς δημοκράτης εχέφρων πολίτης δεν επικροτεί, στο όνομα της τάξης και της ασφάλειας, τις παρεκτροπές. Η ανοχή όμως στην ανομία δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόληψη για αποφυγή πιθανής καταχρηστικής άσκησης κρατικής βίας. Είναι μια ολέθρια αντίληψη, μια επικίνδυνη πρακτική, καθώς νομιμοποιεί την ανομία. Βασικό αξίωμα του πολιτεύματός μας είναι ο απόλυτος σεβασμός της ελευθερίας του καθενός, όταν όμως δεν παραβιάζει την ελευθερία και τα δικαιώματα του άλλου. Αυτή η ισορροπία στις δυτικές δημοκρατίες εξασφαλίζεται με τη θέσπιση και τήρηση νόμων και κανόνων.

Η αυτονόητη λύση είναι λοιπόν η χωρίς ακρότητες απαρέγκλιτη τήρηση της έννομης τάξης. Το τελευταίο διάστημα ζούμε στην πρωτεύουσα αλλά και στην περιφέρεια μια συντονισμένη προσπάθεια αντεξουσιαστών ή άλλων ομάδων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς να δοκιμάσουν με βίαιη και παραβατική συμπεριφορά τις αντοχές της αριστερής κυβερνητικής πλειοψηφίας. Να προκαλέσουν σύγκρουση, ώστε να καταγγείλουν τη «δήθεν αριστερή» κυβέρνηση. Καταλήψεις δημόσιων κτιρίων, βανδαλισμοί, εμπρησμοί, καταλήψεις γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και του κομματικού του ραδιοσταθμού, προπηλακισμοί καθηγητών πανεπιστημίου που τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για τις καταλήψεις κ.λπ. Ολα αυτά, υπό την απόλυτη απάθεια της Αστυνομίας, η οποία δεν υπάκουσε ούτε στις εισαγγελικές παραγγελίες για επέμβαση. Ακόμη κι αν κάποιος επεδείκνυε αδιαφορία για την ουσιαστική κατάλυση της ισονομίας της δημοκρατίας διά αυτής της πρακτικής, ακόμη κι αν για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο σημαντικό μήπως και παρεξηγηθεί από τον «χώρο» ως όχι και τόσο αριστερός, από το να κινδυνεύσει το αγαθό της ασφάλειας, υπάρχει κάτι εξίσου σημαντικό στην παρούσα φάση: αρχίζει η τουριστική περίοδος. Ο τουρισμός για την ώρα κρατά όρθια τη χώρα, είναι ένας από τους ελάχιστους κλάδους της οικονομίας που λειτουργεί. Θα το ρισκάρει η κυβέρνηση;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή