Στο τουίτερ έχει στηθεί ένα πάρτι παραφιλολογίας

Στο τουίτερ έχει στηθεί ένα πάρτι παραφιλολογίας

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι Πρωταπριλιά, και στην οθόνη οι ατάκες πέφτουν βροχή. Ενας δημοσιογράφος έχει μόλις δημοσιεύσει το ψέμα που σέρβιρε ο Π. Ψωμιάδης, πως δήθεν τον κάλεσαν επισήμως στο Μαξίμου. Αυτό, για τα τρολ του τουίτερ είναι κάτι σαν πρόσκληση σε πάρτι. Με το επίσημο ένδυμά τους (με το ψευδώνυμό τους δηλαδή), ένας ένας οι καλεσμένοι εμφανίζονται. «Εκτακτο!» γράφει ο «Αλ-αουχ-αντρο». «Ο Τσίπρας θα συναντηθεί με το Φαραώ το Ραμσή στο Α του Κενταύρου». «Γέρος άνθρωπος», πετιέται ο «Μάλλον Ακίνδυνος». Οσο κι αν τιτιβίζουν όμως, ο δημοσιογράφος δεν τσιμπάει. Βλέπετε, μετά από μάχες επί μαχών στην αρένα του τουίτερ, δεν έχουν μείνει πια και πολλοί που να δίνουν σημασία σ’ αυτήν την ψηφιακή πανίδα. Εκείνη, όμως, επιμένει να παίρνει πάντα πολύ στα σοβαρά τον εαυτό της.

Κι έτσι, αυτοί που πέφτουν ανυποψίαστοι τον τελευταίο καιρό στις παγίδες του δικτυακού δάσους, είναι οι ξένοι δημοσιογράφοι. Ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times, ας πούμε, που όπως θα θυμάστε δεινοπάθησε πριν από ενάμιση μήνα μ’ εκείνο το «draft» του Μοσκοβισί, ακόμα και τώρα μνημονεύεται απ’ τους ιθαγενείς της δικτυακής μας ζούγκλας. «Παρακαλείται ο Πίτερ ο Σπίγκελ να ξαναποστάρει “my eu sources tell me there was no draft”, έτσι για την αλητεία», γράφει όλο νοσταλγία η «konel_vlachar». Αντιστοίχως ο Σάιμον Νίξον της Wall Street Journal έγινε φίρμα στην πίστα του ελληνικού τουίτερ μέσα σ’ ένα μονάχα βράδυ, όταν βυθομέτρησε τα θολά νερά του βαρουφακικού πελάγους. «Ο Τσίπρας λέει πως δεν ψάχνουν να δανειστούν, ο Βαρουφάκης ψάχνει 7 δισ. Μιλάνε μεταξύ τους αυτοί οι τύποι;». Μετά απ’ αυτό το τουίτ, εκτός απ’ τον Γ. Βαρουφάκη, τον παρέλαβαν και οι δικτυακοί προλετάριοι της ημεδαπής, για να του δείξουν τι θα πει ψηφιακή διαδήλωση. Ομως ακόμα κι αν απ’ τα τιτιβίσματα κόντεψε να πέσει ο σέρβερ της Wall Street Journal, αυτό δεν ήταν τίποτε μπροστά σε ό,τι έπαθε ο Ούγκο Ντίξον του Reuters.

Ο δύστυχος δημοσιογράφος την 25η Μαρτίου πόσταρε μια φωτογραφία με τανκς απ’ το Σύνταγμα και σχολίασε «έτσι γιορτάζουν οι ριζοσπάστες αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ και οι εθνικιστές των Ανεξάρτητων Ελλήνων την Ημέρα Ανεξαρτησίας». Προφανώς δεν φανταζόταν πως για το ατόπημά του αυτό θα τον περιλάβει όλο το δικτυακό φάσμα, απ’ τους ακροδεξιούς ώς τους κομμουνιστές. Ισως φταίει το ξαφνικό σοκ, πάντως, από τότε ο κ. Ντίξον άρχισε να ποστάρει στα ελληνικά χρησμούς της Πυθίας και γλωσσοδέτες! Περιέργως η παράδοξη αυτή τακτική εξευμενισμού της δικτυακής μάζας έφερε αποτέλεσμα: Ειδικά το τουίτ «γιατί παπά παχύ έφαγες παχιά φακή;» χαιρετίστηκε με άπειρα μηνύματα θαυμασμού. Οπως αυτό του «Greek Analyst» που ενθουσιωδώς πληκτρολόγησε «είσαι λατρεία! Λατρεία λέμε!», ή εκείνο της «Φωνής Λογικής»: «Ρε Χούγκο, έλα Σαλονίκη ρε μαν να σε περπατήσω στα στενά της ασωτείας ;-)».

Βλέπετε, τα χαριτωμένα κι αιμοδιψή τρολ του ελληνικού δικτύου περνούν τόσες ώρες στην οθόνη, που δεν αφήνουν τίποτε ασχολίαστο. Καθώς ο αγαπημένος τους τομέας είναι η πολιτική, αναζητούν διαρκώς νέους τρόπους για να κάνουν εντύπωση. Πράγμα που έχει μάθει καλά ο Γ. Μουρούτης, ο σύμβουλος του Αντ. Σαμαρά, ο οποίος καιρό τώρα βλέπει διάφορα τρολ να μπαίνουν στο τουίτερ υποδυόμενα εκείνον. Αποτέλεσμα; Στην οθόνη μου, ένα απ’ τα ψεύτικα προφίλ, το «gmouroutis», χαιρετά κάποιον «ixen» με την ατάκα «καλώς τη δυσωδία παλαιοκομματισμού». Ο «ixen» απαντάει, «δεν έχεις πλάκα, θα μιλήσω με τον κανονικό, που τα λέει και αστεία», για να υποστεί άμεσα την ύψιστη δικτυακή προσβολή: «Είσαι έμμισθος!». Αλλά, βέβαια, όποιος παρακολουθεί το ελληνικό τουίτερ δεν σοκάρεται: ακόμη και μεταξύ γαλάζιων πιστών συχνά ξεσπούν καβγάδες για το ποια είναι η καλύτερη απ’ τις 50 αποχρώσεις του μπλε. Το «Paratiritirio_», ας πούμε, με περηφάνια γράφει πως «η κεντροδεξιά δεν εκφράζεται από Αντώναρους και Πολύδωρες», για να εισπράξει απ’ τον «Eddie» το «εκδηλώθηκε ο υπάλληλος του Σαμαρά»! Αντιστοίχως ο «Μάλλον Ακίνδυνος» σε ένα απ’ τα 105.000 τουίτς του (!) λέει πως αυτά που γράφει ο «anestis» είναι «Τζίμερος for dummies», κι εκείνος του απαντά «σήμερα ξύπνησες ΣΥΡΙΖΑ;». Λίγο αργότερα, βέβαια, όλοι μαζί θα επιτεθούν στους αριστερίζοντες τουιταδόρους – γιατί όπως λέει και ο «MakeMyDayPunk_», «τα λυπάμαι τα καημένα τα Συριζόσκυλα. Ο άλλος βλέπει ότι θα βγάλουν τετραετία».

Φυσικά, στην άλλη άκρη του ουράνιου διαδικτυακού τόξου, συμβαίνουν περίπου τα ίδια αλλά σε κόκκινο φόντο. Ο «ΕυρωΣυριζαίος» λέει στο «SheikYerbutti» πως είναι «μια φορά Κνίτης, μια ζωή ταγάρι» και εισπράττει την ατάκα: «Ελπίζω να τρολάρεις, δεν υπάρχει τόσο βλάκας ακόμα κι εδώ μέσα». Εν τω μεταξύ, σε μια παράλληλα εξελισσόμενη μάχη, οι λοιποί αριστεροί τουιτερομανείς τσακώνονται για την τιμή της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Η «Δραχμαμίνη» την αποθεώνει τιτιβίζοντας «Εμπαινε Ζωή!», κι ας την αποκαλεί ο «gorgogoL» «γκρούπι των νεοναζί». Μαζί της ο τραγουδοποιός «stathisdrogosis», μετά το πέρασμα των αναρχικών απ’ την Αμαλίας γράφει πως «η Βουλή ανοίγει στους πολίτες. Για αυτό χτυπούν τη Ζ. Κωνσταντοπούλου». Η «SecretLoutsa», όμως, διαφωνεί. Και επισημαίνει πως είναι η πρώτη φορά που μπορεί το «“Life’s a bitch”» να μεταφραστεί «πολύ σωστά στα ελληνικά»!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή