Νέες τάσεις επιχειρηματικότητας παρουσιάζει η Cosmote

Νέες τάσεις επιχειρηματικότητας παρουσιάζει η Cosmote

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενοικίαση καταλυμάτων, ανταλλαγή βιβλίων, συνοδήγηση, ανταλλαγή σπιτιών για ορισμένο χρονικό διάστημα, μίσθωση ποδηλάτων, αλλά και πώληση χειροποίητων ειδών είναι μερικές μόνο από τις υπηρεσίες που μπορεί κανείς να απολαύσει στη νέα εποχή του Sharing Economy (Οικονομία Διαμοιρασμού).

Η εξέλιξη της τεχνολογίας, η άνοδος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η αυξανόμενη πρόσβαση στο διαδίκτυο παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του Sharing Economy, όπως προέκυψε από την εκδήλωση που διοργάνωσε η COSMOTE για φοιτητές και νέα στελέχη της αγοράς σχετικά με τις δυνατότητες της νέας αυτής τάσης της επιχειρηματικότητας.

Μέσω του Sharing Economy οι καταναλωτές μπορούν να μοιράζονται ιδέες, προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς ενδιάμεσους, μέσω internet, μειώνοντας το κόστος και αποκτώντας νέες εμπειρίες. Υπηρεσίες όπως οι Etsy, AirBnB, Hopin, EasyBike, StayinAthens και Jamjar, είναι διαθέσιμες στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα[1] που διεξήχθη από την MRB Hellas, μόνο το 8% των ερωτώμενων φαίνεται να έχει χρησιμοποιήσει υπηρεσίες Sharing Economy, ενώ μόνο 1 στους 4 ερωτώμενους γνωρίζει τον όρο. Αρκετά υψηλός βαθμός αρέσκειας και ενδιαφέροντος καταγράφεται στον γενικό πληθυσμό συνολικά, ενώ οι «Πρεσβευτές» αυτού του συστήματος οικονομίας είναι το κοινό των Νέων 18-24 ετών.

Σημειώνεται, ότι στην Ελλάδα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας είναι εξαιρετικά εξελιγμένα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η COSMOTE παρέχει 70% πληθυσμιακή κάλυψη του 4G, τη στιγμή που η παγκόσμια πληθυσμιακή κάλυψη του 4G αναμένεται να φτάσει αυτό το ποσοστό μόλις το 2020[2]. Τoνίζοντας τη σημασία του δικτύου υψηλών ταχυτήτων, ενδεικτικά ήταν τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Γιώργος Ονόπας, Διευθυντής Δικτύου Πρόσβασης Ομίλου ΟΤΕ:

Για κάθε 10% αύξηση της ευρυζωνικής διείσδυσης, το ΑΕΠ αυξάνει κατά 1%[3]

Διπλασιάζοντας την ταχύτητα της ευρυζωνικότητας, το ΑΕΠ αυξάνει κατά 0,3%3

80 νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται για κάθε 1000 νέες ευρυζωνικές συνδέσεις3

Η COSMOTE, πρωτοπόρος σε θέματα τεχνολογικών εξελίξεων και στην προώθηση νέων ιδεών, παρουσίασε τις δυνατότητες του Sharing Economy μέσα από σημαντικούς ομιλητές, όπως ο Γιώργος Βουλγαρούδης: Founder & CEO Brain Box, ο Christopher Cederkog: Airbnb Regional Manager (μέσω Skype), και η Kerstin Rodgers: ιδρύτρια του supper club/pop up/underground restaurant movement στη Μεγάλη Βρετανία.


1Η έρευνα για τo Sharing Economy (Οικονομία Διαμοιρασμού) διεξήχθη με Προσωπικές συνεντεύξεις το Φεβρουάριο του 2015, σε δείγμα 500 συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας Αθήνας και Θεσσαλονίκης, παράλληλα με online συνεντεύξεις, σε 160 συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας Αθήνας και Θεσσαλονίκης που έχουν κάνει χρήση ενεργειών που εντάσσονται στο συγκεκριμένο σύστημα οικονομίας. Τη συλλογή των στοιχείων και την ανάλυση της έρευνας έχει αναλάβει η ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών, MRB Hellas.

2Ετήσια αναφορά της εταιρείας ERICSSON (ERICSSON Mobility Report, Νοεμβρίου 2014) αναφορικά με τις προοπτικές ανάπτυξης των κινητών επικοινωνιών

3Networked Society City Index – Part III: Triple bottom line benefits for city business.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή