Διευρύνονται οι επιλογές των υποψηφίων

Διευρύνονται οι επιλογές των υποψηφίων

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γόρδιος δεσμός του νέου εξεταστικού συστήματος, το οποίο θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2016, λύθηκε. Χθες, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε -έστω με μεγάλη καθυστέρηση για τους αγωνιώντες μαθητές και γονείς της φετινής Β΄ Λυκείου- το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καταφέρνοντας τον στόχο του: να διευρύνει, με βάση τον επιστημονικό κλάδο, τις επιλογές κάθε υποψηφίου σε 60 έως 140 σχολές. Εάν διατηρούνταν ως είχε το σύστημα Αρβανιτόπουλου (ψηφίστηκε με τον νόμο 4186/2013), οι επιλογές σχολών που θα μπορούσαν να κάνουν οι υποψήφιοι θα περιορίζονταν δραματικά και υπήρχε κίνδυνος ένας υποψήφιος με 15.000 μονάδες να έμενε εκτός πανεπιστημίου.

Για τη διεύρυνση των επιλογών των υποψηφίων η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας (αρμόδιος είναι ο αναπληρωτής υπουργός Τάσος Κουράκης) διατήρησε το αναλυτικό πρόγραμμα που ισχύει τώρα -και άρα θα διατηρηθούν τα ίδια βιβλία αφού δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα συγγραφής νέων- και δίνει τη δυνατότητα στους υποψηφίους να εξετασθούν σε 4 μαθήματα εάν θέλουν να εισαχθούν στις σχολές ενός πεδίου ή σε 5 μαθήματα εάν θέλουν να εισαχθούν στις σχολές και ενός δεύτερου πεδίου. Οπως παρουσίασε η «Κ» στο φύλλο της Κυριακής 5 Απριλίου, οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου θα πρέπει να παρακολουθούν και το πέμπτο μάθημα, έστω κι αν θέλουν να εξετασθούν μόνο σε 4 μαθήματα.

Ειδικότερα, τα βασικά σημεία του νέου συστήματος είναι τα ακόλουθα:

• Το ωρολόγιο πρόγραμμα της Γ΄ Γενικού Λυκείου θα περιλαμβάνει 15 ώρες μαθημάτων κατεύθυνσης και 17 ώρες μαθημάτων Γενικής παιδείας (Γλώσσα, Θρησκευτικά, Γυμναστική, Αγγλικά, Μαθηματικά, Ιστορία, Βιολογία).

• Οι ομάδες προσανατολισμού είναι τρεις με τρία υποχρεωτικώς εξεταζόμενα μαθήματα, όπως αυτά παρουσιάζονται στους πίνακες.

• Τα επιστημονικά πεδία θα είναι εξής: 1ο: ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών σπουδών (θα οδηγεί σε νομικές, φιλολογικά τμήματα κ.ά.), 2ο: τεχνολογικών και θετικών σπουδών (πολυτεχνεία, φυσικομαθηματικές κ.ά.), 3ο: επιστημών υγείας, 4ο: παιδαγωγικών σπουδών, 5ο: οικονομίας και πληροφορικής. Με τις αλλαγές που έκανε η νυν ηγεσία σε σχέση με τον νόμο Αρβανιτόπουλου, οι σχολές κοινωνικών και πολιτικών επιστημών συγχωνεύονται στο 1ο πεδίο και οι σχολές πληροφορικής στο 5ο.

• Οι υποψήφιοι μπορούν να δώσουν εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα και να είναι υποψήφιοι σε ένα μόνο επιστημονικό πεδίο, όπως προβλεπόταν στον νόμο 4186/2013. Αν επιθυμούν να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ένα δεύτερο πεδίο, θα πρέπει να επιλέξουν και ένα 5ο μάθημα (Γενικής Παιδείας ή Ομάδας Προσανατολισμού), όπως αυτά περιγράφονται στους πίνακες.

• Στον υπολογισμό των μορίων, δύο από τα τέσσερα μαθήματα που θα αντιστοιχούν σε ένα πεδίο θα έχουν αυξημένο συντελεστή βαρύτητας, που θα ορισθεί με

υπουργική απόφαση.

• Στο 4ο πεδίο η πρόσβαση είναι εφικτή από όλες τις ομάδες προσανατολισμού.

• Παράλληλα, θα αρχίσει διάλογος για ένα νέο σύστημα που θα εφαρμοστεί από το 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή