Παρεμβάσεις για μια άλλη Αθήνα

Παρεμβάσεις για μια άλλη Αθήνα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς θα μπορούσε να είναι το κέντρο της Αθήνας; Μια ελκυστική απάντηση σε αυτό το ερώτημα επιχειρείται να δοθεί μέσω των παρεμβάσεων που θα πραγματοποιήσει ο δήμος στο εμπορικό τρίγωνο που περικλείεται από τις οδούς Πραξιτέλους, Λέκκα, Περικλέους-Αθηναΐδος και Αιόλου και επεκτείνεται ώς την οδό Αθηνάς. Πεζοδρόμια, φωτισμός, αισθητική αναβάθμιση της περιοχής και περιορισμός της «ιδιοποίησης» του δημόσιου χώρου από τραπεζοκαθίσματα, παράνομο παρκάρισμα και άλλες αυθαιρεσίες προβλέπονται στο πιλοτικό πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί.

Η παρέμβαση αυτή αποτελεί μια μόνο παράμετρο του αναπτυξιακού σχεδιασμού για την Αθήνα που παρουσίασε ο Δήμος Αθηναίων, με σύνθημα «Επιστροφή στην Αθήνα 2015-2020». Οπως ανέφερε ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, οι αφίξεις τουριστών στην Αθήνα μετά το 2012 παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 30%, γεγονός το οποίο απέδωσε και στις προσπάθειες του δήμου μέσα από τις πρωτοβουλίες της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ). 

«Η Αθήνα θέλουμε, όμως, να γίνει προορισμός όχι μόνο για τους τουρίστες αλλά και τους κατοίκους, τους επαγγελματίες, τις επενδύσεις, τους νέους», ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης κατά την παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος, δράσεις του οποίου έχουν ήδη δρομολογηθεί, ενώ στο σύνολό του εδράζεται σε ένα Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ). «Η Αθήνα είναι μια δύσκολη πόλη, αλλά ταυτόχρονα και μια συναρπαστική μητρόπολη» τόνισε ο δήμαρχος επαναλαμβάνοντας τη θέση που έχει πολλές φορές εκφράσει ότι «το μέλλον ανήκει στις πόλεις».

«Ο Δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο αυτό», ανέφερε ο κ. Καμίνης, «σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ έχει εκπονήσει μελέτη για τη δημιουργία Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης, με ευρωπαϊκούς πόρους και ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης, για την αξιοποίηση των 1.800 άδειων και εγκαταλελειμμένων κτιρίων στο κέντρο της πόλης». Ανακοίνωσε ότι στο τέλος της άνοιξης σχεδιάζεται η διοργάνωση Διάσκεψης για τα μεγάλα θέματα της Αθήνας. Ταυτόχρονα, το 2017 θα πραγματοποιηθεί σε συνδιοργάνωση με τη γερμανική πόλη του Κάσελ, για πρώτη φορά στην Αθήνα, η Documenta 14.

Ολοκλήρωση έργων

Μέσα στο 2015, μέσω ΕΣΠΑ θα ολοκληρωθούν τα τεχνικά έργα: Σεράφειο Κολυμβητήριο, Ανακατασκευή Κέντρου Υγείας επί της οδού Σαρανταπόρου, Ανακατασκευή Κέντρου Υγείας επί της οδού Χανίων, κατασκευή βρεφονηπιακού σταθμού επί της οδού Νιοχωρίου στην Κυψέλη, κατασκευή βρεφονηπιακού σταθμού επί των οδών Θερμοπυλών και Λεωνιδίου, κέντρο Αποκατάστασης Ψυχικής Υγείας στους Αμπελόκηπους, αποκατάσταση Βίλας Θεοτοκοπούλου, ανακατασκευή διατηρητέου σχολικού κτιρίου 2ου Γυμνασίου Αρρένων – πρώην «Βίλα Αμαλία», πεζοδρόμηση της οδού Πάφου, αποκατάσταση Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, λειτουργία είκοσι βυθιζόμενων συμπιεστών απορριμμάτων, αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου ΕΒΕΑ επί της οδού Αμερικής, Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημία Πλάτωνος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή