Στο περιθώριο οι ευρωσκεπτικιστές στη Γερμανία

Στο περιθώριο οι ευρωσκεπτικιστές στη Γερμανία

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Οι εσωτερικές αντιρρήσεις για τους χειρισμούς της Γερμανίδας καγκελαρίου, Μέρκελ, στο ελληνικό ζήτημα έχουν σε μεγάλο βαθμό καμφθεί, σύμφωνα με άρθρο του συντάκτη Ραλφ Μπόλμαν στη χθεσινή Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε.

«Ολοι οργίζονται με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά οι επικριτές των ελληνικών προγραμμάτων έχουν μικρότερη απήχηση από ποτέ» αναφέρει, περιγράφοντας το παράδοξο: «Αυτή τη στιγμή συμβαίνει στην Ελλάδα αυτό που οι επικριτές ανέκαθεν έλεγαν: οι Ελληνες αντέδρασαν στην πολιτική λιτότητας και στη χώρα επικρατεί πολιτικό χάος, (…) ενώ οι ελπίδες για πλήρη αποπληρωμή των δανείων εξανεμίζονται, ό,τι και αν συμβεί στη συνέχεια».

Το φαινόμενο εξηγεί ο επικεφαλής του ινστιτούτου ερευνών της κοινής γνώμης Ματίας Γιουνγκ: «Η κατάσταση είναι τόσο περίπλοκη που ο κόσμος εμπιστεύεται την κρίση της καγκελαρίου. Θεωρούν ότι το αποφασιστικό σφάλμα, η είσοδος της Ελλάδας στο ευρώ, δεν μπορεί να διορθωθεί εκ των υστέρων».

Στην αρχή του 2015, η πλειονότητα της γερμανικής κοινής γνώμης υποστήριζε την παραμονή της Ελλάδας του ευρώ. Η εικόνα άλλαξε και οι υπέρμαχοι της ελληνικής εξόδου πήραν προσωρινά κεφάλι τις ημέρες της οξύτατης σύγκρουσης ανάμεσα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Γιάνη Βαρουφάκη αλλά η οργή κόπασε αμέσως μόλις παρενέβη η Μέρκελ, χαμηλώνοντας τους τόνους.

«Ακόμα και οι επιθέσεις του φιλοευρωπαίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εναντίον της Ελλάδας ανησύχησαν την καγκελαρία» σημειώνει ο Μπόλμαν. «Εκαναν μεν τον υπουργό δημοφιλή αλλά απειλούσαν να διαμορφώσουν μία άποψη που δεν θα μπορούσε πια να ελεγχθεί».

Η Αγκελα Μέρκελ έχει πλέον ρυμουλκήσει προς τις δικές της απόψεις το αδελφό βαυαρικό κόμμα CSU, με την αποχώρηση του Πέτερ Γκαουβάιλερ από την αντιπροεδρία του κόμματος. Κάποιοι αντιφρονούντες στο εσωτερικό του δικού της κόμματος, όπως ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, δεν ακούγονται ενώ άλλοι επιμένουν, θεωρώντας ωστόσο ότι η περίοδος της μεγάλης οργής έχει περάσει. «Στις ομιλίες μου, το θέμα Ελλάδα δεν προξενεί πια μεγάλο ενδιαφέρον», είπε ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Κάρστεν Λίνεμαν, που έχει καταψηφίσει όλα τα πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα και υποστηρίζει την αθέτηση πληρωμών, τη διαγραφή του χρέους και τη χορήγηση από τη Γερμανία στην Ελλάδα βοήθειας για την ανοικοδόμηση. «Ο κόσμος το ξέρει: τα χρήματα πάνε».

Παράλληλα, στους κόλπους της AfD, του κόμματος που ιδρύθηκε ειδικά για να επικρίνει την πολιτική της καγκελαρίου, οι συζητήσεις περιστρέφονται περισσότερο γύρω από εσωκομματικά ζητήματα παρά γύρω από την ευρωπαϊκή κρίση. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα καθηλωμένο στο 6%, ενώ οι πρόσφατες καλές επιδόσεις σε περιφερειακές εκλογές οφείλονται στη διεύρυνση της ατζέντας σε ζητήματα μετανάστευσης και δημόσιας τάξης.

Οι επικριτές των πακέτων διάσωσης χάνουν έδαφος ακόμη και στο κόμμα της Αριστεράς, με τη Ζάρα Βάγκεκνεχτ να απομονώνεται καταψηφίζοντας. Για την ηγεσία του κόμματος, το «ναι» στην πρόσφατη ψηφοφορία είχε σχέση με τον στρατηγικό στόχο του επικεφαλής του κόμματος, Γκρέγκορ Γκίζι, για συγκυβέρνηση με τους σοσιαλδημοκράτες. «Και αυτός ήταν ένας λόγος που η Βάγκεκνεχτ καταψήφισε με τόσο πάθος, αλλά έχασε», σημειώνει ο Μπόλμαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή