«Βρείτε τα με τους εταίρους» λένε οι ΗΠΑ

«Βρείτε τα με τους εταίρους» λένε οι ΗΠΑ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι ΗΠΑ θέλουν να παίξουν τον ρόλο του «τίμιου μεσολαβητή» στη διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους Ευρωπαίους εταίρους, υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών, στον απολογισμό του ταξιδιού του κ. Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από την αμερικανική πρωτεύουσα.

Κατά τις επαφές του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Βαρουφάκης επιχείρησε να πείσει το ΔΝΤ να επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Παράλληλα, ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο οι απαντήσεις που πήρε και στα δύο αιτήματα δεν ήταν αυτές που ήλπιζε. Σύμφωνα με το υπ. Οικονομικών, το Ταμείο είναι διατεθειμένο «να επιδείξει τη μέγιστη ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο θα αξιολογηθούν οι μεταρρυθμιστικές και δημοσιονομικές προτάσεις της κυβέρνησης». Ωστόσο η κ. Λαγκάρντ εξήγησε ότι πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να κατανοήσει τους περιορισμούς του ΔΝΤ, κυρίως ότι πρέπει να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπουν οι κανονισμοί του σχετικά με την επιθεώρηση και την αποδέσμευση της δόσης. Στην ανακοίνωσή του το ΔΝΤ δεν κάνει κανένα λόγο για ευελιξία στις διαπραγματεύσεις, παρά μόνο σημειώνει τη δέσμευση του υπουργού να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις και να πληρώσει τη δόση προς το Ταμείο στις 9 Απριλίου.

Στη συνάντησή του με τη σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου για θέματα οικονομίας, η κ. Καρολάιν Ατκινσον φέρεται να του μίλησε «ως εκπρόσωπος του ΔΝΤ» – ήταν άλλωστε στο παρελθόν υπεύθυνη επικοινωνίας του Ταμείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτή τη συνάντηση ο κ. Βαρουφάκης χρειάσθηκε να καταβάλει πολλή προσπάθεια προκειμένου να την πείσει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν να διαμεσολαβούν «ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες αχρείαστων τριβών» και να ολοκληρωθούν σύντομα οι διαπραγματεύσεις.

Στο υπ. Οικονομικών, ούτε ο υφυπουργός Ν. Σιτς προσέφερε λόγια συμπαράστασης στον κ. Βαρουφάκη, αλλά εστίασε στις μεταρρυθμίσεις που θεωρεί ότι πρέπει να συνεχίσει η Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της αναπτυξιακής πολιτικής, ως πρώην κεντρικός τραπεζίτης ο κ. Σιτς θεωρεί ότι κάθε χώρα έχει διαφορετικά περιθώρια τόνωσης της ανάπτυξης. Το υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ θέλει βέβαια να αποφύγει ένα ατύχημα που θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες και σύμφωνα με την ελληνική πλευρά οι δύο άνδρες συζήτησαν τους τρόπους που αυτός ο κίνδυνος θα ελαχιστοποιηθεί. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς την προέτρεψε «να δεσμευθεί πλήρως σε μία διαδικασία τεχνικών διαπραγματεύσεων με τους διεθνείς της εταίρους, ώστε να καταλήξει σε μία πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων, η οποία να μπορεί να λάβει την έγκαιρη οικονομική υποστήριξη από τους πιστωτές της χώρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή