Μονς / Weekend στην άγνωστη βελγική πόλη

Μονς / Weekend στην άγνωστη βελγική πόλη

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Αμερικανίδα Ντανιέλ Φόστερ* διοργανώνει συναντήσεις cook-surfing στη Μονς, μία από τις δύο Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για φέτος (σε απόσταση 67 χλμ. από τις Βρυξέλλες), και μοιράζεται μαζί μας τα αγαπημένα της σημεία.

Εχουν περάσει δέκα χρόνια από τότε που εγκαταστάθηκα στη Μονς, αλλά κάθε φορά που αντικρίζω τον εμβληματικό πύργο Beffroi και όποτε περνάω από την Grand-Place, μου φτιάχνει η διάθεση· ειδικά τις ηλιόλουστες ημέρες, σπάνια μπορώ να αντισταθώ στα τραπεζάκια έξω για ένα χαλαρό ποτό.

Ενας από τους λόγους που την αγάπησα είναι οι αντιθέσεις της: συνδυάζει μοναδικά τα χαρακτηριστικά μιας κλασικής δυτικοευρωπαϊκής πόλης με την εκρηκτική ενέργεια και με μια οικονομία που το παλεύει όπως μπορεί.

Μου αρέσει πολύ να περπατώ στα φιδωτά δρομάκια κοντά στο Parc du Beffroi, που κρύβουν ένα σωρό αρχιτεκτονικά διαμάντια: υπέροχες αυλές, μικρούς αστικούς κήπους και σχεδόν μυστικά σοκάκια. Αρκεί να σταθεί τυχερός κανείς και να τα εντοπίσει.

Το ιδανικό ξεκίνημα της ημέρας μου περιλαμβάνει οπωσδήποτε brunch στο Cocotte. Σερβίρεται μόνο τα Σαββατοκύριακα και το δημιουργικό μενού του είναι γεμάτο χρώματα και υπέροχες γεύσεις. Στο δίσκο μου (είναι self-service) θα βάλω πάντα σπιτική γκρανόλα με γιαούρτι αλλά και ό,τι άλλο μου γυαλίσει στο μάτι από τον πλούσιο μπουφέ: αφράτα κέικ, μυρωδάτο ψωμί, φρούτα εποχής, αλμυρές λιχουδιές. Δεν με νοιάζει αν θα πιω καφέ ή τσάι, θέλω απλώς να φάω τα… πάντα!

Ενα από τα πράγματα που πανεύκολα μπορεί να σας συμβούν στη Μονς είναι να χαθείτε αναζητώντας τον προορισμό σας. Σχεδιάστε μια βόλτα με στάσεις στους -πολλούς ομολογουμένως- ελεύθερους χώρους της πόλης, δηλαδή στα πάρκα και στις πλατείες της: Parc du Beffroi, Place Saint Germain, Place du Parc, Jardin du Mayeur και το «μακρινό» Parc du Waux Hall, αν έχετε όρεξη για… γυμναστική. Το «μακρινό» είναι βέβαια σχήμα λόγου, γιατί μπορεί να βρίσκεται λίγο έξω από το κέντρο, αλλά στην πραγματικότητα οι αποστάσεις στη Μονς είναι πολύ μικρές. Αν πάλι έχετε διάθεση για shopping, αντί του κλασικού εμπορικού δρόμου της πόλης, αναζητήστε τις rue des Fripiers και rue de la Coupe για βιτρίνες με ψυχή και ρούχα ή αξεσουάρ με χαρακτήρα, είτε second-hand είτε ντόπιων δημιουργών. Ξεχωρίζω το Chez Babette για τα χειροποίητα κοσμήματα και αξεσουάρ και ρίχνω πάντα μια ματιά στο Le Cellier des Fripiers για τις τοπικές λιχουδιές του (προϊόντα Βαλλονίας). Αν στο μεταξύ πεινάσω, μια καλή επιλογή για μεσημεριανό φαγητό είναι το παντοπωλείο Mimolette Cacahuete, από όπου συνήθως φεύγω αγοράζοντας για το σπίτι μερικά από τα υπέροχα τυριά του. Στην επόμενη γωνία, κάθε Παρασκευή πωλούν τα προϊόντα τους στη λαϊκή αγορά Marche aux Herbes οι παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής.

Η αλήθεια είναι ότι δεν με τρελαίνουν οι βελγικές σπεσιαλιτέ, έχουν πολύ κρέας για τα γούστα μου. Γι’ αυτόν το λόγο μού αρέσουν πολύ οι Πέμπτες (και πάλι) στο Cocotte: το μεσημεριανό μενού έχει ευφάνταστες πινελιές, καθώς αποτελείται από πιάτα για χορτοφάγους και χρησιμοποιεί ως πρώτες ύλες φρέσκα ντόπια υλικά. Ενα ακόμη αγαπημένο μου εστιατόριο είναι το La Petite Couscoussiere, για το φίνο κουσκούς του με ξανθιές σταφίδες.

Αν μου έρθει η όρεξη για ποτό και δεν έχει νυχτώσει ακόμα, σταθερά κλασικός προορισμός είναι για μένα το Excelsior στην Grand-Place, με το εμβληματικό του κτίριο, σήμα κατατεθέν μιας άλλης εποχής. Ο τεράστιος κατάλογος με τις μπίρες είναι ένας από τους πιο πλήρεις σε όλη τη Μονς και συμπεριλαμβάνει μεγάλη γκάμα από τη Βαλλονία. Πιο αργά το βράδυ, θα συναντήσω τους φίλους μου στο Citizen Fox, την πιο γουστόζικη ιρλανδέζικη παμπ της πόλης, ή στο Le Bateau Ivre, για να παρακολουθήσουμε κάποιο ενδιαφέρον live.

Το σημαντικότερο μουσείο τέχνης είναι το BAM, αν και στη rue de Nimy, στον αριθμό 72, υπάρχει μια υπέροχη γκαλερί, που ποτέ δεν έχω καταφέρει να συγκρατήσω το όνομά της. Οποτε βρίσκομαι στη γειτονιά, μπαίνω και ρίχνω μια ματιά, γιατί όλο και κάποιο από τα έργα που φιλοξενεί θα μου τραβήξει την προσοχή. Αν πάντως βρεθείτε στη Μονς μέσα στη χρονιά, ο σφυγμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας χτυπά στο Cafe Europa, ένα πρωτότυπο καφέ από το μέλλον, όπου συνυπάρχουν ένα εκπαιδευτικό κέντρο, ένα fab lab και οθόνες συνδεδεμένες με 10 διαφορετικές ευρωπαϊκές πόλεις. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι πλούσιο και εξαιρετικά ενδιαφέρον και, σε ό,τι με αφορά, σας συστήνω ανεπιφύλακτα να δηλώσετε συμμετοχή στο International Lunch: ένα πρωτότυπο γεύμα με συνδαιτυμόνες από διαφορετικά μέρη του πλανήτη, για το οποίο θα μαγειρέψουμε όλοι μαζί και θα μοιραστούμε τις ιστορίες και τις εμπειρίες μας.

  • Cocotte, Rue des Archers 43, www.cocottemons.be
  • Chez Babette, Rue des Fripiers 17, Τ/+32 (0)484 612364
  • Le Cellier des Fripiers, Rue des Fripiers 39, www.lecellierdesfripiers.be
  • Mimolette Cacahuete, Rue des Fripiers 15, Τ/+32 (0)65 845400
  • La Petite Couscoussiere, Rue des Clercs 7, www.lapetitecouscoussiere.be
  • Excelsior, Grand Place 29, Τ/+32 (0)65 364715
  • Citizen Fox, Rue de la Coupe 7, Τ/+32 (0)65 338101
  • Le Bateau Ivre, Rue de Nimy 1
  • BAM, Rue Neuve 8, www.bam.mons.be
  • Cafe Europa, Rue des Soeurs Noires 4, www.mons2015.eu/en/café-europa

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

* H Αμερικανίδα Ντανιέλ Φόστερ βρίσκεται πίσω από τις ιδιαίτερες συναντήσεις cook-surfing, όπου κάθε μήνα ντόπιοι και ξένοι ανοίγουν την κουζίνα τους, μαγειρεύουν, γνωρίζονται, τρώνε παρέα και εξασκούν τα αγγλικά τους. Συμμετέχει επίσης στις εκδηλώσεις της «Μονς – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2015» με τη δράση International Lunch (www.mons2015.eu/en).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή