Σουλτς: «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν εγκατέλειψε την γραμμή της ΕΕ»

Σουλτς: «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν εγκατέλειψε την γραμμή της ΕΕ»

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρεξέκλινε από την κοινή γραμμή της ΕΕ κατά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

«Παρόλη την εγκαρδιότητα μεταξύ του κ. Πούτιν και του κ. Τσίπρα, δεν εγκατέλειψε την γραμμή, την οποία αναμέναμε από εκείνον», δήλωσε ο κ. Σουλτς στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και πρόσθεσε ότι αυτό τον καθησυχάζει, καθώς, όπως επισήμανε, ο κ. Τσίπρας έχει να ικανοποιήσει δύο κοινές γνώμες, αυτήν στην ίδια του τη χώρα και αυτήν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είχε απευθύνει σαφή προειδοποίηση προς τον Αλέξη Τσίπρα να ανταποδώσει την κοινοτική αλληλεγγύη και να μη διαρρήξει την ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική στο ζήτημα των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild κάλεσε τον κ. Τσίπρα να μην πάρει χρήματα από τη Μόσχα. Παράλληλα, με άρθρο του στην εφημερίδα Münchner Merkur ο κ. Σουλτς ανέφερε: «Η Ελλάδα απαιτεί και εξασφαλίζει μεγάλη αλληλεγγύη από την Ε.Ε. Γι’ αυτό μπορούμε να ζητήσουμε από την Ελλάδα να μη σταματήσει μονομερώς αυτή η αλληλεγγύη μέσα από την απόσυρσή της από τα κοινά μέτρα». Σε συνέντευξή του, εξάλλου, στο Tagesspiegel, ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών Αϊβάρας Αμπρομαβίτσιους δήλωσε πως «είναι απογοητευτικό να βλέπει κανείς ορισμένα κράτη να βάζουν τα βραχυπρόθεμα οικονομικά οφέλη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές».

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ο ενδιάμεσος σταθμός για το ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη», επισήμανε η εφημερίδα Zeit, αλλά οι επικρίσεις στο σχετικό ρεπορτάζ προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των αναγνωστών της. «Η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος», σχολίασε ένας χρήστης της ιστοσελίδας, ενώ ένας δεύτερος θύμισε τα λάθη της Ε.Ε.

Ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου Ελμαρ Μπροκ χαρακτήρισε απειλητική χειρονομία τη μετάβαση του κ. Τσίπρα στη Μόσχα και εκτίμησε πως ο Ελληνας πρωθυπουργός θέλει να αποδείξει ότι «η Ελλάδα μπορεί και αλλιώς». Ο Μπροκ ζήτησε μάλιστα σαφή γραμμή των Ευρωπαίων εταίρων προκειμένου να καταστεί σαφές στον κ. Τσίπρα πως αν θέλει να προσδεθεί στο άρμα της Ρωσίας, τότε θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρώπη και «να αλλάξει ημισφαίριο». «Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει πού ανήκει», είπε από την πλευρά του ο Βαυαρός υπουργός Οικονομικών Μάρκους Ζέντερ.

Η επίσκεψη συγκέντρωσε σοβαρή ενόχληση κατά μήκος της Γηραιάς Ηπείρου, λόγω της αίσθησης πως ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να αποκτήσει διαπραγματευτικό κεφάλαιο μέσω της οικειότητάς του με τον κ. Πούτιν, έγραψαν οι New York Times. Κατά τον βρετανικό Economist, το ταξίδι στέλνει το μήνυμα στους Ελληνες ψηφοφόρους και βουλευτές ότι η κυβέρνηση διατηρεί ανοιχτές τις γεωπολιτικές της εναλλακτικές λύσεις. Τέλος, σε έντονο διάβημα στον πρέσβη της Εσθονίας στην Ελλάδα Μάργκους Ράβα για τις «προσβλητικές όσο και ακατανόητες δηλώσεις» εναντίον της χώρας μας από τον πρόεδρο Τόμας Χέντρικ Ιλβες προέβη χθες το υπουργείο Εξωτερικών. Ο κ. Ράβα έκανε λόγο για «χρήσιμους ηλίθιους» αναφερόμενος στη στάση που τηρούν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Κύπρος στο θέμα των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή