Αναζητούνται επαφές στο περιθώριο συνεδρίων

Αναζητούνται επαφές στο περιθώριο συνεδρίων

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας από τους πέντε διακεκριμένους ομιλητές του συνεδρίου που διοργανώνει, στο Παρίσι, το Ινστιτούτο για τη Νέα Οικονομική Σκέψη θα είναι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, ενώ θα τον προλογίσει ο νομπελίστας οικονομολόγος, Τζ. Στίγκλιτς. Η ομιλία του στο συνέδριο που συνδιοργανώνεται με τον ΟΟΣΑ θα γίνει τη Μεγάλη Πέμπτη, ενώ το πρωί θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Αν. Γκουρία. Αν και όπως φαίνεται, το ΥΠΟΙΚ επιδιώκει κάτι περισσότερο και ουσιαστικότερο από αυτή τη συνάντηση, προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο ραντεβού του κ. Βαρουφάκη με τον Γάλλο ομόλογό του Μ. Σαπέν, τον κοινοτικό επίτροπο Π. Μοσκοβισί ή τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν. Επίσης, στο πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνεται ομιλία σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Brookings στην Ουάσιγκτον, στις 16 Απριλίου, στην οποία είναι προσκεκλημένος και ο Γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στην ανακίνηση της υπόθεσης της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value προχωρεί το υπουργείο Οικονομίας, με στόχο, όπως διαμηνύει, να προωθήσει μια δίκαιη λύση για τους ασφαλισμένους που έχουν απαιτήσεις από τις δύο εταιρείες. Το θέμα εξετάζεται σε συνεργασία με την KPMG, που πραγματοποιεί την αποτίμηση, και το Εγγυητικό Ταμείο, που έχει την ευθύνη καταβολής αποζημιώσεων για συμβόλαια ζωής από εταιρείες των οποίων ανακλήθηκε η άδεια. Ο λογαριασμός για το ύψος των απαιτήσεων αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως τα τέλη του μήνα, ενώ ήδη έχει προηγηθεί μια συνάντηση μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών και του γενικού γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, Ν. Φράγκου.

Tα 4 σενάρια της BofA

Στη μείωση των τιμών – στόχου των εγχώριων συστημικών τραπεζών προχώρησε η Bank of America. Σε έκθεσή της υπογραμμίζει ότι έχει αυξηθεί ο κίνδυνος για το ενδεχόμενο ανάγκης νέων αυξήσεων κεφαλαίου, ενώ παρουσιάζει 4 σενάρια. Το πρώτο προβλέπει βελτίωση των οικονομικών συνθηκών χωρίς να απαιτηθούν αυξήσεις κεφαλαίου για τις τράπεζες. Το δεύτερο «βλέπει» κεφαλαιακές ανάγκες από 1,6 έως 3 δισ. ανά τράπεζα λόγω της περικοπής του αναβαλλόμενου φόρου, ενώ το τρίτο σενάριο εκτιμά τις κεφαλαιακές ανάγκες μεταξύ 2,1 – 5,5 δισ. ανά τράπεζα λόγω αύξησης στις προβλέψεις που απαιτεί η ΕΚΤ. Τέλος, το τέταρτο σενάριο εκτιμά τις ανάγκες ανά τράπεζα στα 1,6 – 2,4 δισ. ευρώ λόγω των «κόκκινων» δανείων.

Εποπτευόμενος αλλά και… επόπτης

Τυπικά η κυβέρνηση και ο νέος γ.γ. του υπουργείου Οικονομίας, Μάνος Μανουσάκης, έχουν δίκιο. Ο γ.γ. ενός υπουργείου είναι μετακλητός δημόσιος υπάλληλος και γι’ αυτό δεν υπάρχει ασυμβίβαστο για τον διορισμό του συγκεκριμένου γ.γ. και στη θέση του αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου μιας εισηγμένης εταιρείας όπως ο ΟΤΕ. Ωστόσο, υπάρχει το νόμιμο και το ηθικό. Ο κ. Μανουσάκης θα φορά δύο καπέλα, εκείνο της εποπτεύουσας πολιτικής αρχής, αλλά και του εποπτευόμενου φορέα. Υπενθυμίζεται ότι οι επικοινωνίες είναι αρμοδιότητα του υπ. Οικονομίας.

Εκπαιδευτικοί έλεγχοι στα τελωνεία της Αττικής

Απροειδοποίητους ελέγχους στους χώρους εκτελωνισμού διενεργούν μεικτά κλιμάκια από το υπουργείο Οικονομικών και την αστυνομία με εντολή του υπουργού Επικρατείας Π. Νικολούδη. Τα κλιμάκια αυτά ελέγχουν την τήρηση της νομιμότητας και ενδεχόμενες παραβιάσεις αυτής από οποιονδήποτε. Οι έλεγχοι αυτοί, που ξεκίνησαν από τη Δευτέρα, θα πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση και σε όλες τις τελωνειακές πύλες της Αττικής. Εντολή για ανάλογες ενέργειες έχει δοθεί ήδη και στη Βόρεια Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια των πρώτων αιφνιδιαστικών ελέγχων, που πραγματοποιήθηκαν ήδη, στα Τελωνεία Δ ΤΕΣ Πειραιά και Ε Πειραιά, δόθηκε έμφαση στην κατά το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση των συνοδών υπαλλήλων της ΕΛ.ΑΣ. και Λ.Σ. ώστε να αντιληφθούν και να κατανοήσουν τις προβλεπόμενες τελωνειακές διαδικασίες, καθώς επίσης και στην αρμονική συνεργασία των υπαλλήλων των υπηρεσιών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή