Χ. Πανάς: «Θα αναβιώσουμε το “Zonar’s” με σεβασμό στην ιστορικότητά του»

Χ. Πανάς: «Θα αναβιώσουμε το “Zonar’s” με σεβασμό στην ιστορικότητά του»

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια εποχή που φαίνεται να μην «κουνιέται φύλλο» στην Αθήνα, η είδηση ότι το «Zonar’s» πέρασε στα χέρια του γνωστού επιχειρηματία Χρύσανθου Πανά προκάλεσε αίσθηση. Ο Πανάς, μαζί με τον αδελφό του Σπύρο, ανήκουν σε μια σχετικά «νέα» γενιά επιχειρηματιών της ψυχαγωγίας που δουλεύοντας (κυρίως) για τη νύχτα θέλησαν να πάρουν εξαρχής αποστάσεις από τη μέχρι τότε κατεστημένη «κουλτούρα» της αθηναϊκής νύχτας.

Με βασικούς «καταστατικούς» άξονες την αισθητική και μια περισσότερο «κοσμοπολίτικη» διάθεση απέναντι στη μονοκρατορία των μπουζουκιών, έχτισαν τη μικρή τους αυτοκρατορία στην οποία εντάσσονται τα επιτυχημένα concept τόσο του παραλιακού μπαρ – εστιατορίου «Island» στα λιμανάκια της Βουλιαγμένης όσο και της κλειστής λέσχης – club «Salon de Bricolage» στο Κολωνάκι.

Τώρα οι φιλοδοξίες τους κατηφορίζουν στην καρδιά της αστικής Αθήνας, στο πιο ιστορικό καφέ-ζαχαροπλαστείο της πρωτεύουσας αλλά και σε δύο μικρότερα καταστήματα στη στοά Σπυρομήλιου: το City Bistro και το City Bar. Είναι σαφές ότι το «Zonar’s» προορίζεται για ναυαρχίδα του ομίλου: ο χώρος θα υποστεί ριζική ανακαίνιση με αποτέλεσμα να κλείσει τον Ιούνιο για να υποδεχθεί ξανά πελάτες τον Σεπτέμβριο. Στα σημαντικά ονόματα που ακούγεται ότι θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα εποχή του «Zonar’s» περιλαμβάνονται ο πολύ σημαντικός Ελληνας σκηνογράφος Διονύσης Φωτόπουλος αλλά και ο διάσημος Κύπριος ντιζάινερ Μιχάλης Αναστασιάδης.

– Πώς καταλήξατε στην εκμίσθωση του «Zonar’s» και ποια είναι τα σχέδιά σας;

– Τα τελευταία χρόνια το «Zonar’s» είχε αφεθεί στη λογική του εφήμερου και του επιφανειακού που δυστυχώς έχει διαποτίσει τη χώρα. Στο εξωτερικό, στη Γαλλία για παράδειγμα, εστιατόρια όπως το Deux Magots και το Café De Flore έχουν προστατευτεί ως διατηρητέα. Αυτή την ιστορικότητα του «Zonar’s» θέλουμε να φέρουμε στην επιφάνεια, καθώς και αυτήν την αίσθηση αισιοδοξίας σ’ έναν χώρο που θα θυμίζει όπως τότε lobby ξενοδοχείου και θα λειτουργεί από το πρωί έως αργά το βράδυ. Τα πάρτι και τα εορταστικά ρεβεγιόν του «Zonar’s» θα αναβιώσουν με σύγχρονο βέβαια τρόπο. Το αισθητικό κομμάτι θα γίνει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο σεβασμό σε αυτήν την ιστορικότητα, χωρίς όμως να προσπαθήσουμε να μιμηθούμε τον παλιό χώρο από τον οποίο ούτως ή άλλως δεν υπάρχει τίποτα πια.

– Το κέντρο έχει υποστεί ισχυρά πλήγματα τα τελευταία χρόνια. Πώς παρακολουθείτε την κατάσταση;

– Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν καινούργιο προορισμό. Σύμμαχο σε αυτό έχουμε τα αστικά θέατρα της Αθήνας, τις επώνυμες μπουτίκ, το πολυκατάστημα Attica που ανακαινίζεται και αυτό, καθώς και τα ξενοδοχεία του κέντρου. Ονειρευόμαστε στην οδό Βουκουρεστίου μια υπαίθρια μπάντα που θα παίζει ζωντανή κλασική μουσική. Εχουμε ήδη επικοινωνήσει με τον δήμο της Αθήνας και πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε αυτό το πολύτιμο κομμάτι της πόλης να προστατευθεί από το άναρχο παρκάρισμα, την αυθαιρεσία των κατασκευών και την κάθε είδους ρύπανση. Σκεφτόμαστε περιοδικές εικαστικές εκθέσεις, συνεργασία με τον Πολιτιστικό Ομιλο της Τράπεζας Πειραιώς και πολλά ακόμα.

– Το πείραμα του Salon de Bricolage πέτυχε. Πώς το εξηγείτε και πώς βλέπετε το Κολωνάκι σήμερα;

– Πέτυχε γιατί κατάφερε να οργανώσει μια κοινότητα ανθρώπων που έχουν ως κοινό σημείο τη δημιουργικότητα, την εξωστρέφεια καθώς και την αγάπη για τις τέχνες και την ευζωία. Το Salon de Bricolage όμως, όντας λέσχη είναι ένας κλειστός οργανισμός. Γι’ αυτό και κατάφερε να προστατευτεί από την αλλοτρίωση της ευρύτερης γειτονιάς που έχει χάσει πλέον τον χαρακτήρα της. Το Κολωνάκι πρέπει να ξαναγίνει περιοχή κατοικίας. Σε αυτό χρειάζεται να βοηθήσει η Πολιτεία που πρέπει να ελέγχει τις άδειες και τις χρήσεις γης.

Μια νέα γειτονιά

– Αποφασίζετε να επενδύσετε στο κέντρο της Αθήνας μια εποχή μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας. Γιατί;

– Πιθανότατα το κλίμα αβεβαιότητας που περιγράφετε να συνεχιστεί. Αλλά τόσο εγώ όσο και ο αδερφός μου Σπύρος είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, ώστε αυτές οι καινούργιες και ομολογουμένως μεγάλης έκτασης επιχειρήσεις να πετύχουν. Θέλουμε να συμβάλουμε στο να αναδειχτεί ακόμα περισσότερο η σοβαρότατη επένδυση που έχει γίνει από την Τράπεζα Πειραιώς στο City Link. Επιθυμία μας είναι να δημιουργήσουμε έναν καινούργιο προορισμό, μια καινούργια γειτονιά στην Αθήνα έχοντας πάντα την πεποίθηση ότι η εστίαση και η διασκέδαση είναι κομμάτια του πολιτισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή