Ματιές στον κόσμο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Οι σουλτάνοι της Ινδίας, 1700-1900

www.metmuseum.org

Στο Ντεκάν, στην καρδιά της Ινδίας, άνθησε ένας πολιτισμός γύρω από την αυλή των σουλτάνων. Αυτήν την άνθηση, από το 1700 έως το 1900 εξετάζει η έκθεση που ετοίμασε το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, η οποία θα εγκαινιαστεί στις 20 Απριλίου. Το Ντεκάν προσείλκυε καλλιτέχνες, ποιητές, συγγραφείς και έμπορους από όλα τα μέρη του κόσμου που τους τραβούσε ο πλούτος και η λάμψη της αυλής των σουλτάνων. Στην ακμή του, το Ντεκάν έγινε πατρίδα για Ινδούς και Πέρσες καλλιτέχνες, κατοικία για αφρικανικές ελίτ και ο χώρος όπου οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες ανακάλυψαν νέα υφάσματα και πολύτιμους λίθους. Η έκθεση του Μητροπολιτικού Μουσείου συγκεντρώνει πάνω από 200 πολύτιμα έργα τέχνης από διεθνείς, ιδιωτικές και βασιλικές συλλογές, που εκπροσωπούν όλα τα είδη τέχνης που άνθησαν στην καρδιά της Ινδίας, από ζωγραφική έως μεταλλοτεχνία και υφαντική.

ΗΠΑ

Βιογράφος της πόλης

Ο Τζόζεφ Μίτσελ  (1908-1996) έμεινε στην ιστορία ως ένας περιπατητής ανατόμος της Νέας Υόρκης. Τα άρθρα του στο The New Yorker άφησαν εποχή και δημιούργησαν σχολή. Μία βιογραφία του με τίτλο «Man in Profile: Joseph Mitchell of the New Yorker» και συγγραφέα τον Thomas Kunkel (Random House) επαναφέρει το ενδιαφέρον σε αυτόν τον ιδιαίτερο συγγραφέα.

ΧΙΡΟΣΙΜΑ

Genpei Akasegawa

Τον περασμένο Οκτώβριο έφυγε από τη ζωή ένας από τους πιο σύνθετους καλλιτέχνες της Ιαπωνίας. Ο Genpei Akasegawa (1937-2014) ήταν ένας πολυτάλαντος δημιουργός, με επίδοση στην εννοιολογική τέχνη και στη λογοτεχνία, στην εικονογράφηση, στα κόμικς και στη φωτογραφία. Μία αναδρομική έκθεση για το πλούσιο έργο του παρουσιάζεται στη Χιροσίμα, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

ΠΑΡΙΣΙ

Markus Lüpertz

www.mam.paris.fr

Η πρώτη αναδρομική έκθεση έργων του Markus Lüpertz στη Γαλλία εγκαινιάζεται στις 17 Απριλίου στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Παρισιού. Στα 74 του χρόνια, ο Γερμανός καλλιτέχνης Markus Lüpertz εκπροσωπεί ένα προσωπικό ιδίωμα διαδρομής και εξέλιξης μέσα στο σώμα της τέχνης του 20ού αιώνα ως μια πορεία στην ωριμότητα.

ΝΕΟ ΜΕΞΙΚΟ

Ο μοντερνισμός στη Σάντα Φε

Σαν ένα τροπικό λουλούδι άνθησε στην κόκκινη γη του Νέου Μεξικού ο μοντερνισμός, στις αρχές του 20ού αιώνα. Και, σταδιακά, η Σάντα Φε έγινε καλλιτεχνική αποικία, για ζωγράφους, ποιητές, αρχιτέκτονες, λογοτέχνες, για μποέμ τύπους και ελεύθερες ψυχές. Αυτό το ιδιότυπο μοντέρνο κίνημα του Νέου Μεξικού –τόσο βαθιά αμερικανικό στην καρδιά ενός μακρινού, πλέον, 20ού αιώνα– αποθεώνεται από το έργο σπουδαίων δημιουργών όπως της Τζόρτζια Ο’ Κιφ (φωτ.), με τα τροπικά της άνθη, και τόσων ακόμη σε μία έκθεση στο Georgia O’ Keefe Museum στη Σάντα Φε.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Για τον Δούκα του Γουέλινγκτον

www.npg.org.uk

Εως τις 7 Ιουνίου παρουσιάζεται η μεγάλη έκθεση για τον Δούκα του Γουέλινγκτον στη National Portrait Gallery του Λονδίνου. Eστιάζει σε μια ηγετική μορφή των αρχών του 19ου αιώνα, που σφράγισε όχι μόνο το βρετανικό υποσυνείδητο αλλά και την ιστορία της Ευρώπης, όταν ο Arthur Wellesley (1769-1852), γνωστός ως πρώτος Δούκας του Γουέλινγκτον, νίκησε τον στρατό του Ναπολέοντα στο Βατερλώ το 1815. Η έκθεση δοξάζει τις πολλαπλές απεικονίσεις του στη διάρκεια δεκαετιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή