Ενδιαφέρον Ρωσίας για ΟΛΘ και αεροδρόμια

Ενδιαφέρον Ρωσίας για ΟΛΘ και αεροδρόμια

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Το κλίμα στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν κατά κοινή ομολογία θερμό. Τα αποτελέσματα της κινητικότητας της Αθήνας προς τη Μόσχα θα φανούν σε βάθος χρόνου. Μια αρχική αποτίμηση δείχνει το άνοιγμα μιας ευρείας γκάμας θεμάτων, αλλά ως άμεσα, απτά οφέλη λίγα μπορούν να αναφερθούν. Το ζήτημα που ξεκαθάρισε είναι ότι η Αθήνα δεν στράφηκε στη Μόσχα για να ζητήσει χρήματα υπό μορφήν άμεσου δανείου. Ωστόσο, ο κ. Πούτιν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παροχής ρευστότητας προς την Ελλάδα, υπό μορφήν επενδύσεων και χρηματοδότησης έργων. Αυτό, πέραν της συζήτησης που άνοιξε για επέκταση του αγωγού Turkish Stream σε ελληνικό έδαφος, συνδέεται και με τις αποκρατικοποιήσεις, όπου, σύμφωνα με όσα είπε ο Ρώσος πρόεδρος, παραμένει ενεργό το ρωσικό ενδιαφέρον για τον ΟΛΘ, ενώ φαίνεται ότι η συζήτηση επεκτείνεται και στα περιφερειακά αεροδρόμια.

Στη συνάντηση των δύο ηγετών συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, Ενέργειας Π. Λαφαζάνης και η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη -στην ελληνική αντιπροσωπεία στη Μόσχα μετείχε και ο κ. Ν. Μαραβέλιας- ενώ από ρωσικής, ο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Μεταφορών Μαξίμ Σοκολόφ και ο διπλωματικός σύμβουλος του κ. Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ. Στο γεύμα εργασίας που ακολούθησε, παρακάθησαν, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ και ο πρόεδρος των ρωσικών σιδηροδρόμων, Βλαντιμίρ Γιακούνιν.

Ο κ. Πούτιν δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι οι εμπορικές συναλλαγές σημείωσαν πτώση 40% πέρυσι, σε σχέση με το 2013, η οποία αποδίδεται στις εμπορικές κυρώσεις και στην πτώση των τιμών στην ενέργεια. Ανέφερε ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να εργαστούν για ανάκαμψη των συναλλαγών. Ωστόσο η Αθήνα δεν έλαβε κάποια ευθεία διαβεβαίωση εξαίρεσης ελληνικών αγροτικών προϊόντων από το ρωσικό εμπάργκο, παρά μόνο την αναφορά σε κοινά σχήματα αγροτικών επιχειρήσεων των δύο χωρών, που θα μπορούσαν να διευκολύνουν τις εισαγωγές προϊόντων στη Ρωσία.

Πρόγραμμα δράσεων

Η επιδίωξη αύξησης του αριθμού Ρώσων τουριστών προς την Ελλάδα συζητήθηκε, επίσης, καθώς και η προοπτική ρωσικών επενδύσεων στον τουρισμό. Οι κ. Τσίπρας και Πούτιν υπέγραψαν κοινό πρόγραμμα δράσεων Ελλάδας – Ρωσίας για τη διετία 2015 – 2016 και κοινή διακήρυξη για τα 70 χρόνια από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ οι κ. Κοτζιάς και Λαβρόφ, μνημόνιο για το 2016, που θα είναι έτος Ρωσίας για την Ελλάδα και έτος Ελλάδας για τη Ρωσία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Πούτιν στη συμπλήρωση χιλίων ετών ρωσικού μοναχισμού στο Αγιον Ορος, εκφράζοντας τη βούληση της Μόσχας να συμβάλει στη διοργάνωση των εορτασμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή