Εργα του ΕΣΠΑ κινδυνεύουν να μην ολοκληρωθούν

Εργα του ΕΣΠΑ κινδυνεύουν να μην ολοκληρωθούν

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κίνδυνο να μην ολοκληρωθούν έργα του ΕΣΠΑ, αλλά και να υποχρεωθεί η χώρα μας να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσα χρήματα έχουν δαπανηθεί έως σήμερα, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Εργοληπτικών Οργανώσεων. Αφορμή αποτέλεσε η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Οικονομίας, βάσει της οποίας καλεί τις Περιφέρειες της χώρας να διαθέσουν μέχρι τις 19 Απριλίου τα κονδύλια που έχουν δεσμεύσει από τα τέλη του 2014. Σε διαφορετική περίπτωση τα κονδύλια αυτά «θα ανακληθούν αυτόματα». Σύμφωνα με τις εργοληπτικές οργανώσεις η απόφαση αυτή «βάζει οριστικά τέλος στην προσπάθεια ολοκλήρωσης εκατοντάδων έργων του ΕΣΠΑ σε όλη τη χώρα έως το τέλος του 2015».

Οι εργοληπτικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η εξέλιξη αυτή υποχρεώνει τις κατασκευαστικές εταιρείες σε διακοπή των εργασιών τους και εν συνεχεία σε διάλυση των συμβάσεων με υπαιτιότητα του Δημοσίου, γεγονός που με τη σειρά του θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της ανεργίας, την αδυναμία καταβολής μισθών, ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών υποχρεώσεων και την κατάρρευση ενός ολόκληρου παραγωγικού κλάδου, αλλά και ενός πολλαπλάσιου πλήθους επιχειρήσεων, που συνδέονται άμεσα και έμμεσα με την παραγωγή των δημοσίων έργων στη χώρα μας.

Οι εργοληπτικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια των αποκαλύψεων ότι έχουν παγώσει οι πληρωμές των έργων του ΕΣΠΑ από την ΤτΕ, η οποία δεν εκτελεί ούτε τις εγκεκριμένες από το υπουργείο Οικονομίας πληρωμές, παραπέμποντας το θέμα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και καλούν τον υπουργό να πάρει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συνεχιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση των έργων του ΕΣΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή