Πρόσβαση για ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη ζητάει ο ΟΗΕ

Πρόσβαση για ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη ζητάει ο ΟΗΕ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΟΗΕ ζήτησε την άμεση ανθρωπιστική παύση των εχθροπραξιών στην Υεμένη για τουλάχιστον «μερικές ώρες» καθημερινά, προκειμένου να μπορέσει να περάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα, την ώρα που η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται.

«Η κατάσταση επιδεινώνεται ώρα με την ώρα», δήλωσε ο Γιοχάνες φαν ντερ Κλάουβ συντονιστής του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, αρμόδιος για την Υεμένη.

Ο φαν ντερ Κλάουβ ζήτησε να υπάρξει «άμεση ανθρωπιστική παύση των συγκρούσεων».

«Χρειαζόμαστε τουλάχιστον μερικές ώρες καθημερινά», εξήγησε στους δημοσιογράφους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τη Γενεύη.

Αυτό το «παράθυρο» που επιθυμεί ο ΟΗΕ θα επιτρέψει στους εργαζόμενους στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να διανείμουν πιο εύκολα βοήθεια στην Υεμένη, μια χώρα ο πληθυσμός της οποίας αντιμετωπίζει ελλείψεις στα πάντα: τρόφιμα, φάρμακα, πόσιμο νερό, καύσιμα, ασθενοφόρα.

Στο Άντεν, που βρίσκεται στο έλεος «ανεξέλεγκτων πολιτοφυλακών», «η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, ακόμη και καταστροφική», προειδοποίησε ο φαν ντερ Κλάουβ.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σχεδόν 650 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 2.000 έχουν τραυματιστεί κατά την πρόσφατη κλιμάκωση των συγκρούσεων στην Υεμένη. Όμως οι πραγματικοί αριθμοί είναι σίγουρα πιο αυξημένοι, διότι πολλά πτώματα δεν στέλνονται στα νοσοκομεία, αλλά θάβονται απευθείας, επεσήμανε ο ΠΟΥ.

Από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δήλωσε ότι τις τελευταίες 10 ημέρες 317 πρόσφυγες έχουν φτάσει στο Τζιμπουτί. Επίσης 582, στην πλειονότητά τους Σομαλοί, καταγράφηκαν σε διάφορες περιοχές της Σομαλίας.

«Οι πρόσφυγες μάς εξήγησαν ότι πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να εγκαταλείψουν την Υεμένη, αλλά δεν τα καταφέρνουν εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων και των ακριβών τιμών στα ναύλα των πλοίων», είπε ο Έντριαν Έντουαρντς.

Η UNHCR προετοιμάζεται να βοηθήσει και να υποδεχθεί τους επόμενους έξι μήνες έως και 30.000 νέους πρόσφυγες στο Τζιμπουτί και έως και 100.000 στις επαρχίες Σομάλιλαντ και Πούντλαντ της Σομαλίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή