«Στέκι» παρανόμων τα Προπύλαια

«Στέκι» παρανόμων τα Προπύλαια

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξένοι –άλλοι καταζητούμενοι από την Ιντερπόλ, άλλοι που δηλώνουν ότι μένουν στο εμβληματικό ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία»– και εγχώριοι –αντεξουσιαστές, αλλά και έμποροι και χρήστες ναρκωτικών– έχουν κάνει στέκι τους την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η συνεχιζόμενη, επί 17 ημέρες, κατάληψη του κτιρίου των Προπυλαίων εξελίσσεται σε μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση, η οποία εντείνει την πίεση για λήξη της κατάληψης. Από την άλλη, οξύτατες ήταν και οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Υπάρχουν συνθήκες κατάλυσης του κράτους και παραβίασης ουσιωδών δικαιωμάτων δεκάδων χιλιάδων φοιτητών. Κάθε λεπτό που περνάει, κυριαρχεί η ανομία, για την οποία είναι απόλυτα υπεύθυνη η κυβέρνηση και η προκλητική πολιτική της» τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, ζητώντας να εφαρμοστεί ο νόμος και να επέμβει άμεσα η αστυνομία στους πανεπιστημιακούς χώρους που τελούν υπό κατάληψη.

Ειδικότερα, οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ, με το μήνυμά τους τη Δευτέρα του Πάσχα, ότι «μπορεί να υπάρξει απώλεια ανθρώπινων ζωών μέσα στην Πρυτανεία εξαιτίας της χρήσης ναρκωτικών», αύξησαν την πίεσή τους προς την κυβέρνηση για να δοθεί λύση. Χθες, η Σύνοδος των Πρυτάνεων διεκδίκησε «τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για την προστασία του δημόσιου πανεπιστημίου. Η πολιτεία την οφείλει στους φοιτητές και σε όλους τους πολίτες της χώρας», όπως τόνισε σε ανακοίνωσή της. Καθώς η πίεση των πανεπιστημιακών εντείνεται, χθες δόθηκε το σήμα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι όποιος βγαίνει από τα Προπύλαια θα συλλαμβάνεται. Από την άλλη, η ΕΛ.ΑΣ. παρέμεινε τελικά σε ρόλο «παρατηρητού» των τεκταινομένων, παρότι ήταν πιο εμφανής γύρω από τα Προπύλαια.

Βέβαια, ουσιαστικά η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη. Καθ’ όλη τη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου, ελάχιστοι καταληψίες παρέμειναν στα Προπύλαια. Τις πρωινές ώρες υπήρχε μια μικρή ομάδα στην είσοδο, η οποία ουκ ολίγες φορές δέχθηκε την οργή των περαστικών. «Πρόκειται για αθλιότητα που υποτιμά την Ελλάδα» δήλωσε στην «Κ» γονέας φοιτητή στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ. Ο εν λόγω κύριος, περνώντας από τα Προπύλαια, διαμαρτυρήθηκε στους καταληψίες, χωρίς να δοθεί συνέχεια στο επεισόδιο, καθώς παρενέβη ο φύλακας του ΕΚΠΑ (υπήρχε βάρδια καθ’ όλο το τριήμερο) για να εκτονωθεί η κατάσταση. Οι καταληψίες έπαιζαν μουσική από λίστα τραγουδιών (συνθέσεις Σοστακόβιτς, Θεοδωράκη, ροκ συγκροτημάτων), ενώ έγιναν διαλέξεις και προβλήθηκαν ντοκιμαντέρ (π.χ. για τα λευκά κελιά). Επίσης, οι καταληψίες παρουσίασαν βίντεο που εμφάνιζε άθικτα τα γραφεία των Προπυλαίων. Βέβαια, στο βίντεο παρουσιάζεται μόνο το γραφείο της υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται ότι δεν έχουν γίνει καταστροφές. «Πού τρώνε, πού πετούν τα σκουπίδια, ποιος καθαρίζει;» ρωτάει πανεπιστημιακός, μιλώντας στην «Κ».

Χθες, πάντως, συνελήφθησαν άλλα πέντε άτομα που εντοπίστηκαν να βγαίνουν από το κτίριο, ενώ οι 15 (μεταξύ αυτών δύο ανήλικοι) που είχαν συλληφθεί, κατά τη διάρκεια του πασχαλινού τριημέρου, οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Κρατείται μόνο ο Πολωνός, εις βάρος του οποίου εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για εμπορία ναρκωτικών. Μεταξύ των συλληφθέντων και δύο Αλγερινοί, που δήλωσαν ότι διαμένουν στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» και ότι εργάζονται σε πολυεθνική εταιρεία καπνού, ενώ προσήχθησαν κατά λάθος και δύο τουρίστες!

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή