Αυξήθηκαν οι οφειλές του Δημοσίου τον Φεβρουάριο

Αυξήθηκαν οι οφειλές του Δημοσίου τον Φεβρουάριο

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διογκώνονται οι υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τρίτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ). Το πρώτο δίμηνο του έτους καταγράφεται αύξηση 232 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα ανεξόφλητα υπόλοιπα του Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους. Συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο, οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης είχαν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 3,245 δισ. ευρώ έναντι 3,013 δισ. στα τέλη Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι μέσα σε ένα μήνα και συγκεκριμένα από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 146 εκατ. ευρώ. Η κατάσταση αυτή αναμένεται να συνεχισθεί εξαιτίας των ταμειακών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Ουσιαστικά «ζεστό» χρήμα δεν πρόκειται να πέσει στην αγορά πριν από την εκταμίευση κάποιας δόσης από τους πιστωτές της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ τα περισσότερα οφείλουν: 1,886 δισ. οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης, εκ των οποίων το 1,299 δισ. ο ΕΟΠΥΥ και 373 εκατ. το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Τα νοσοκομεία οφείλουν 787 εκατ. ευρώ και η τοπική αυτοδιοίκηση 239 εκατ. Εφόσον συμπεριληφθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, τα «φέσια» του Δημοσίου εκτινάζονται στο ποσό των 3,873 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός Γενικής Κυβέρνησης), που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών για τις οποίες έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ΑΦΕΚ (έγγραφο που αφορά την εκκαθάριση της επιστροφής φόρου) μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς.

Στο μεταξύ, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης (ενοποιημένο) στο πρώτο δίμηνο του έτους ανέρχεται στα 1,017 δισ. ευρώ έναντι 3,170 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2014, με τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης να εμφανίζουν πρωτογενή ελλείμματα ύψους 188 εκατ. ευρώ Τα έσοδα του κράτος (κεντρική διοίκηση) ανήλθαν στο προαναφερθέν διάστημα στα 7,369 δισ. ευρώ έναντι 9,121 δισ. ευρώ που είχαν εισπραχθεί το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Στο σκέλος των δαπανών του κράτους καταγράφεται συγκράτηση και συγκεκριμένα ανήλθαν στα 7,948 δισ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο δίμηνο του 2014 είχαν εκταμιευτεί από την κεντρική διοίκηση δαπάνες ύψους 9,027 δισ. ευρώ . Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης εμφανίζεται μειωμένο κατά 11,7 δισ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο του 2015 σε σύγκριση με το τέλος του 2014 και συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στα 312,8 δισ. ευρώ από 324,12 δισ. στα τέλη του 2014. Η μείωση αυτή οφείλεται στην επιστροφή των 11,2 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Πιο αναλυτικά, το χρέος σε εγχώριο νόμισμα ήταν ίσο με 299,04 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 217,98 δισ. ευρώ ήταν δάνεια και 81 δισ. σε χρεόγραφα στα τέλη Φεβρουαρίου.Το χρέος σε εγχώριο νόμισμα ήταν 310,29 δισ. ευρώ στα τέλη του 2014 από τα οποία 229,47 δισ. σε δάνεια και 80,81 δισ. σε χρεόγραφα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή