Νέα τραγωδία στα ανοιχτά της Λιβύης

Νέα τραγωδία στα ανοιχτά της Λιβύης

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 400 μετανάστες έχασαν, πιθανότατα, τη ζωή τους σε μια νέα ναυτική τραγωδία στη Μεσόγειο, καθώς το πλοίο που τους μετέφερε από τη Λιβύη στην Ιταλία ανατράπηκε. Η εκτίμηση αυτή, που προκύπτει από τις μαρτυρίες των 144 διασωθέντων στην οργάνωση «Σώστε τα Παιδιά», θεωρείται εύλογη από την Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ, δεδομένου του μεγέθους του σκάφους, το οποίο μετέφερε 550 μετανάστες. Η ιταλική ακτοφυλακή είχε ανασύρει ώς χθες βράδυ μόλις 9 πτώματα.

Μόνο από την περασμένη Παρασκευή ώς χθες, Δευτέρα, η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε από τα νερά της Μεσογείου 5.600 παράτυπους μετανάστες – αριθμός ενδεικτικός της απότομης αύξησης των μεταναστευτικών ροών στην περιοχή. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση των ιταλικών αρχών, σκάφη της ακτοφυλακής προέβησαν στη διάσωση μεταναστών από 22 πλοιάρια.

Την Κυριακή, η ιταλική ακτοφυλακή ανέφερε ότι δέχθηκε 28 εκκλήσεις για παροχή βοήθειας, διασώζοντας 3.791 μετανάστες στα ανοιχτά της χώρας. Σύμφωνα με τις ιταλικές κρατικές υπηρεσίες, περισσότεροι από 15.000 μετανάστες έχουν προσπαθήσει να περάσουν τη Μεσόγειο από τις αρχές του έτους. Οι άνθρωποι αυτοί προέρχονται από την Αφρική, νότια της Σαχάρας (Ερυθραία, Μάλι και Κονγκό) και τη Μέση Ανατολή, κυρίως τη Συρία, το Ιράκ αλλά και τη Λιβύη.

Χθες το πρωί, τουλάχιστον δέκα επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονταν από την ιταλική ακτοφυλακή, ενώ οι διασωθέντες οδηγούνταν σε λιμάνια της Σικελίας και της Νότιας Ιταλίας και από εκεί σε διάφορα κέντρα υποδοχής σε όλο το ιταλικό έδαφος.

Το μεταναστευτικό κύμα ενισχύεται κάθε φορά που τα καιρικά φαινόμενα μοιάζουν ευνοϊκά στις ακτές της Βόρειας Αφρικής. Αυτό είχε οδηγήσει το περασμένο Σαββατοκύριακο τουλάχιστον 2.000 ανθρώπους να επιχειρήσουν τον επικίνδυνο διάπλου από τις λιβυκές ακτές με προορισμό την Ιταλία.

Ερωτηθέν από το ειδησεογραφικό δίκτυο AFP για τους 5.629 διασωθέντες των τελευταίων τριών ημερών, στέλεχος της ιταλικής ακτοφυλακής υπογράμμισε ότι αυτός δεν αποτελεί «ρεκόρ» αλλά απλώς «πολύ μεγάλο αριθμό», ιδιαίτερα για έναν μήνα ισχυρών ανέμων, όπως ο Απρίλιος.

Το 2014, οι ιταλικές αρχές είχαν καταγράψει περισσότερες από 15.000 αφίξεις τον Απρίλιο, με μέσο όρο 25.000 τον μήνα μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου, σύνολο 170.000 για όλο το 2014.

«Είναι εμφανές ότι το μεταναστευτικό κύμα από τη Λιβύη θα συνεχισθεί», προειδοποιεί ο γενικός διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Μετανάστευσης (ΙΟΜ), Ουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ. Σύμφωνα με την οργάνωση, περισσότεροι από 400 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο, μεταξύ Βόρειας Αφρικής και Ιταλίας από τις αρχές του έτους.

Την ίδια στιγμή, μέλη της αντιπολίτευσης στην Ιταλία επιτέθηκαν χθες στον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και στην κεντροαριστερή κυβέρνησή του, για δημιουργία ιδανικών συνθηκών που λειτουργούν ως άτυπη πρόσκληση σε μετανάστες και πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες. «Είναι ανεπίτρεπτο ότι η κυβέρνηση, αντί να αποκρούσει την εισβολή λαθρομεταναστών, επιλέγει να δημεύσει χιλιάδες κλίνες, αποδεχόμενη την εισβολή» είπε ο γερουσιαστής του κεντροδεξιού Forza Italia.

Ανάλογες θέσεις εξέφρασε ο ηγέτης της αντιμεταν αστευτικής Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος καταδίκασε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για εξεύρεση νέων κλινών για τη στέγαση μεταναστών. «Καλώ τους εκλεγμένους αντιπροσώπους της Λέγκας σε κάθε δήμο και κοινότητα να πουν “όχι”, με κάθε τρόπο, σε κάθε νέα άφιξη. Η Λέγκα είναι έτοιμη να καταλάβει κάθε ξενοδοχείο, ξενώνα, σχολικό κτίριο ή στρατώνα, όπου η κυβέρνηση Ρέντσι φιλοδοξεί να στεγάσει τους φερόμενους ως πρόσφυγες» έγραψε χθες στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο ηγέτης της Λέγκας, Σαλβίνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή