Συνελήφθησαν 1.257 τις ημέρες του Πάσχα

Συνελήφθησαν 1.257 τις ημέρες του Πάσχα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η άφιξη παράτυπων μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από τα απέναντι τουρκικά παράλια. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το διάστημα από τη Μ. Πέμπτη έως και τη Δευτέρα του Πάσχα διασώθηκαν και συνελήφθησαν από το Λιμενικό συνολικά 1.257 παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες. Οι μισοί από αυτούς εντοπίστηκαν στη Μυτιλήνη, κύρια πύλη εισόδου των παράτυπων μεταναστών στη χώρα. Ενδεικτικά, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, σκάφη του Λιμενικού εντόπισαν στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του αεροδρομίου δύο φουσκωτές βάρκες όπου επέβαιναν, στην πρώτη 42 αλλοδαποί και στη δεύτερη 49 παράτυποι μετανάστες. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Παρόμοια περιστατικά καταγράφηκαν στο Φαρμακονήσι, τη Χίο, τις Οινούσσες, τη Σάμο και αλλού.

Πηγή του Λιμενικού δήλωσε στην «Κ» ότι το 70% των διασωθέντων είναι πράγματι Σύροι πρόσφυγες. Οι υπόλοιποι είναι υπήκοοι διαφόρων χωρών, όπως Πακιστάν, Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές κ.ά. «Οι περισσότεροι εντοπίζονται στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Αεροδρομίου, καθώς και στον Μόλυβο. Πρόκειται για περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στα απέναντι τουρκικά παράλια» δήλωσε στην «Κ» αξιωματικός του Λιμενικού, με έδρα τη Μυτιλήνη, ενώ διευκρίνισε ότι «στον Μόλυβο καταφθάνουν μετανάστες που διακινούνται από κυκλώματα με έδρα την Κωνσταντινούπολη και στην περιοχή του αεροδρομίου, αντίστοιχα, μετανάστες που διακινούνται από δουλεμπόρους, με έδρα τη Σμύρνη». Στατιστικά στοιχεία του Λιμενικού Σώματος αποτυπώνουν τριπλασιασμό των παράτυπων μεταναστών που συνελήφθησαν από τις λιμενικές αρχές το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2015, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Το α΄ τρίμηνο του έτους διασώθηκαν από το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος 10.445 αλλοδαποί, που εντοπίστηκαν να μπαίνουν παράτυπα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τη στιγμή που ο αριθμός τους το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ήταν 2.863. Αξιωματικοί στο Αρχηγείο του Λιμενικού αποδίδουν την όξυνση του φαινομένου στη συνεχιζόμενη συριακή κρίση, ενώ προβλέπουν ότι οι συλλήψεις παράτυπων μεταναστών στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας θα ανέλθουν το 2015 σε 60.000 έναντι 40.000 πέρυσι. Προσθέτουν, μάλιστα, πως υπάρχουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες στα απέναντι τουρκικά παράλια υπάρχουν συγκεντρωμένοι 2,5 εκατ. πρόσφυγες, οι οποίοι περιμένουν να μπουν παράτυπα στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Οσοι φθάνουν από τη Συρία βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση και οι περισσότεροι εξ αυτών διαθέτουν χρήματα και εκδίδουν οι ίδιοι τα εισιτήρια για τον Πειραιά, μέσω πλοίων της γραμμής» αναφέρει στην «Κ» ο κ. Νίκος Λαγκαδιανός, εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος. Μεγαλύτερος προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των στελεχών της ακτοπλοΐας για τους μετανάστες από άλλες χώρες, που φτάνουν στην Ελλάδα εξαθλιωμένοι και χωρίς κανένα έγγραφο ή καμιά οικονομική δύναμη. Επιπλέον, σε πολλά ακριτικά νησιά δεν υπάρχει παρά υποτυπώδης ιατρική υποδομή για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις. Συνήθως, ταξιδεύουν με τα πλοία της γραμμής, αλλά το κόστος το αναλαμβάνουν οι κατά τόπους δήμοι, με τις εταιρείες να προβαίνουν σε σημαντικές εκπτώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή