Κινητοποιήσεις για τα σκουπίδια στον Πύργο

Κινητοποιήσεις για τα σκουπίδια στον Πύργο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κινητοποιήσεις οργανώνουν φορείς και κάτοικοι στον Πύργο προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση να δώσει άμεση λύση στο θέμα των απορριμμάτων, που βρίσκονται στους δρόμους της πόλης εδώ και επτά μήνες. Ηδη έχει ληφθεί απόφαση να μην ανοίξουν τα σχολεία εφόσον δεν βρεθεί λύση μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ αυξημένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας αναφέρουν οι φαρμακοποιοί της πόλης. «Η αύξηση της θερμοκρασίας τις δύο τελευταίες ημέρες δημιουργεί πλέον συνθήκες πολύ επικίνδυνες για την υγεία των κατοίκων. Υπάρχουν όλες οι συνθήκες για να εκδηλωθεί επιδημία», τονίζει στην «Κ» ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος. «Οι εκκλησίες ήταν άδειες το Πάσχα και ο εμπορικός κόσμος έπαθε μεγάλη ζημιά», προσθέτει.

Ο κ. Αντωνακόπουλος προτείνει ολόκληρο το δημοτικό συμβούλιο της πόλης να υποβάλει την παραίτησή του άμεσα σε μια προσπάθεια το κεντρικό κράτος να συνειδητοποιήσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Πύργος εδώ και εβδομάδες. Εκπρόσωποι των εμπόρων σημειώνουν ότι η αγορά κινήθηκε ελάχιστα τις προηγούμενες ημέρες καθώς οι περισσότεροι προτίμησαν να μην κάνουν Πάσχα στην «πόλη των σκουπιδιών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας θα υπογράψει άδεια μεταφοράς των απορριμμάτων του Πύργου ύστερα από δεματοποίηση σε χώρο που έχει προτείνει ο δήμος. Πρόκειται για πρώην ΧΑΔΑ που έχει αποκατασταθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια, οπότε απαιτούνταν η σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Ταμείου που έχει χρηματοδοτήσει το έργο (ΕΠΠΕΡΑΑ) για να χρησιμοποιηθεί ο χώρος.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, η απόφαση αυτή δεν λύνει το υφιστάμενο πρόβλημα του Πύργου. «Τα σκουπίδια που βρίσκονται στον δρόμο έχουν σαπίσει και δεν γίνεται να δεματοποιηθούν. Αρα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η αποκομιδή τους από τους δρόμους και η μεταφορά τους σε συγκεκριμένο χώρο. Μετά την αύξηση της θερμοκρασίας οι συνθήκες στην πόλη είναι αποπνικτικές, δεν υπάρχει πλέον χρόνος για συζητήσεις», τονίζει.

Η μόνη λύση είναι πλέον να μεταφερθούν τα απορρίμματα σε γειτονικό ΧΥΤΑ με υπουργική απόφαση, λέει ο κ. Αντωνακόπουλος, εφόσον κανείς δήμος της περιοχής δεν έχει δείξει αλληλεγγύη.

Υπενθυμίζεται πως έχουν πραγματοποιηθεί επαφές της δημοτικής αρχής με πολλούς δήμους που διαθέτουν ΧΥΤΑ στη γύρω περιοχή, αλλά κανένας δεν δέχεται τα σκουπίδια του Πύργου αφού οι κάτοικοι σε όλες τις περιπτώσεις αντέδρασαν δυναμικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή