Στο προσκήνιο σενάρια ρήξης, δημοψηφίσματος

Στο προσκήνιο σενάρια ρήξης, δημοψηφίσματος

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα έξαρση σεναρίων και πάλι αντικρουόμενων, σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμικούς εταίρους, καταγράφονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, γεγονός που σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ είναι δηλωτικό της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης στην οποία έχει καθηλωθεί η χώρα.

Δηλώσεις περί εκλογών, δημοψηφίσματος, ρήξης, έντιμου συμβιβασμού ή διαρκών διαπραγματεύσεων σε βάθος χρόνου ανακυκλώνονται κάθε φορά που οι διαπραγματεύσεις φθάνουν σε οριακό σημείο. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε είπε χθες ότι οι αγορές δεν ανησυχούν για πιθανή χρεοκοπία ή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δήλωση που προκάλεσε την άμεση και οξύτατη αντίδραση της κυβέρνησης. Απαντώντας ουσιαστικά στον κ. Σόιμπλε, κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για ένταση των επικοινωνιακών πιέσεων, «προκειμένου η κυβέρνηση να αποδεχθεί υφεσιακά μέτρα, όπως περικοπή μισθών και συντάξεων, ομαδικές απολύσεις κ.λπ.». Η κυβέρνηση δεν θα υπερβεί τις «κόκκινες γραμμές» της, διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν ότι το πρόβλημα της διαπραγμάτευσης δεν είναι ότι η Ελλάδα δεν καταθέτει λεπτομερείς λίστες, επεξεργασμένες προτάσεις, χρονοδιαγράμματα κ.ά. «Υπάρχουν προτάσεις, τις γνωρίζουν πολύ καλά και, μάλιστα, οι ίδιοι τις διαρρέουν»!

Η κυβέρνηση καλεί τους εταίρους, αντί να διαρρέουν σενάρια περί χρεοκοπίας, «να συνειδητοποιήσουν, επιτέλους, το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η πολιτική τους, πολλώ δε μάλλον που η Ελλάδα πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της, χωρίς να έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τον Αύγουστο του 2014».

Ωστόσο, στην Αθήνα, η εικόνα πολυπαραγοντικής τακτικής, επικοινωνιακής ή όχι αδιευκρίνιστο, αποτυπώθηκε κατ’ αρχάς με τη δήλωση του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος τόνισε ότι «σε ιστορικού βεληνεκούς αποφάσεις δεν είναι κακό να ρωτήσεις τον ελληνικό λαό» αναφερόμενος στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. «Πήραμε εντολές πριν από δύο μήνες, αυτές θα υλοποιήσουμε, δεν έχουμε ανάγκη από εκλογές», είπε αρχικά ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «Σε περίπτωση αδιεξόδου, μπορεί και να σκεφτούμε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος». Αντίθετα με τον κ. Φλαμπουράρη, ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε ότι τις «εκλογές τις θέλει η Bild, όχι ο λαός», εκφράζοντας έτσι την έμμεση διαφωνία του με τον συντονιστή της κυβέρνησης.

Προχθές, ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε κάνει λόγο για κρίσιμες διαπραγματεύσεις, αλλά χωρίς να κάνει αναφορά σε εκλογές και είχε αφήσει να εννοηθεί πως είναι προτιμητέα η επιλογή της ρήξης, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας το πρόβλημα δεν θα το έχει η Ελλάδα, αλλά οι δανειστές, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές.

«Λόγω απειρίας»

Σε άλλο μήκος κύματος ήταν η χθεσινή τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος απέδωσε τα προβλήματα στην απειρία της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία του τονίζοντας ότι «μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι εργαζόμαστε πυρετωδώς για το καλό σενάριο. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στις 24 Απριλίου», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, στο σύνολό του, το κυβερνητικό επιτελείο αναμένει με αγωνία τα αποτελέσματα των επαφών του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στις ΗΠΑ. Αμέσως μετά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και σε συνάρτηση με αυτές τις επαφές, θα εκδηλωθούν νέες πρωτοβουλίες από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, οι οποίες βρίσκονται υπό επεξεργασία, που στόχο θα έχουν την ομαλοποίηση της κατάστασης και την αποτροπή ενδεχόμενου «ατυχήματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή