Σκληρή στάση Ε.Ε. έναντι της Αθήνας

Σκληρή στάση Ε.Ε. έναντι της Αθήνας

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με τη στάση των εταίρων να σκληραίνει έναντι της Ελλάδας –τη στιγμή που τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας βρίσκονται σε πολύ κρίσιμο σημείο– οι χθεσινές δηλώσεις των βασικών παικτών της ευρωπαϊκής οικονομίας δείχνουν, εκτός από σκλήρυνση, και κόπωση σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά. Υψηλές κοινοτικές πηγές υπογράμμιζαν χθες ότι η Αθήνα με τους χειρισμούς της έχει χάσει και τους τελευταίους φίλους που της είχαν απομείνει. Επιπλέον εκτιμούσαν πως εάν έως τις 24 Απριλίου δεν έχουν βρεθεί σημεία επαφής και σύγκλισης, η χώρα θα εισέλθει σε «επικίνδυνο μονοπάτι», από το οποίο θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί διέξοδος.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, δήλωσε σε κλειστή σύσκεψη στις Βρυξέλλες πως η υπομονή του με την Αθήνα έχει αρχίσει να εξαντλείται, ανέφερε στο Reuters αξιωματούχος της Ε.Ε. Ωστόσο ο ίδιος υποστήριξε πως ο κ. Γιουνκέρ επέμεινε ότι δεν πρέπει να γίνουν σχέδια για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Το Grexit αποτελεί θέμα ταμπού για τον κ. Γιουνκέρ», είπε ο αξιωματούχος στο Reuters.

Επίσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος από τη Νέα Υόρκη στην πορεία των διαπραγματεύσεων, είπε ότι κανένας δεν έχει ιδέα για το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θέλει η ελληνική πλευρά. Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, υποστήριξε ότι η νέα κυβέρνηση «έχει καταστρέψει» την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας τονίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση και ότι δεν υπάρχει προσδοκία για λύση στο πρόβλημα της χώρας τις επόμενες εβδομάδες.

Ομως οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε δεν φαίνεται να εκφράζουν μόνο το Βερολίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στη χθεσινή συνάντηση στο Κολέγιο των Επιτρόπων, οι δύο επίτροποι με χαρτοφυλάκιο την ελληνική οικονομία, ο αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος Μοσκοβισί, ενημέρωσαν τους υπόλοιπους για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα, τις οποίες περιέγραψαν «πολύπλοκες και πολύ αργές», τονίζοντας και οι δύο την αδυναμία να αντιληφθούν τι ακριβώς τελικά θέλει η Ελλάδα. Επίσης έγινε αναφορά στο πρόβλημα της ρευστότητας της χώρας και γι’ αυτό τονίστηκε ότι οι διαδικασίες πρέπει να επιταχυνθούν, ενώ οι επίτροποι μετέφεραν την αίσθηση πως στην Αθήνα δεν υπάρχει η αντίστοιχη αίσθηση του επείγοντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες, το πιο πιθανό είναι να ξεκινήσουν οι συνομιλίες σε επίπεδο Brussels Group το Σάββατο καθώς μέχρι την Πέμπτη θα βρίσκονται οι επικεφαλής της τρόικας στην Ουάσιγκτον. Από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι γίνονται προσπάθειες να προετοιμαστεί όσο καλύτερα μπορεί το Brussels Group, τόσο σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες.

Ομως, παρά τις ελπίδες της ελληνικής πλευράς, χθες η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς οι χώρες της Ευρωζώνης να είναι σε θέση να καταβάλουν μια νέα δόση βοήθειας προς την Ελλάδα αυτό τον μήνα. Εκπρόσωπος του υπ. Οικονομικών δήλωσε αυτό που είναι μέχρι στιγμής γνωστό: ότι πρώτα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) και μετά να περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή. «Εάν κάποιος έχει την εντύπωση ότι η βοήθεια μπορεί να καταβληθεί τον Απρίλιο, νομίζω ότι αυτό είναι λάθος», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Αλλωστε για το Βερολίνο δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανησυχούν για ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία ή έξοδο από την Ευρωζώνη, οπότε δεν υπάρχει και λόγος χαλάρωσης των όρων. Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι «δεν μπορείτε να δείτε καμία μετάδοση στις αγορές». «Αν κοιτάξετε την Ελλάδα, δεν αποτελεί σημαντικό μέρος της οικονομίας της Ευρωζώνης ως σύνολο. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές μάς λένε ότι οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει οτιδήποτε θα συμβεί», συμπλήρωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή