Margethe Vestager: Η Δανή πολιτικός που τα βάζει με την Google

Margethe Vestager: Η Δανή πολιτικός που τα βάζει με την Google

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Margethe Vestager, επίτροπος Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε πως θα απαγγείλει επίσημες κατηγορίες στην Google με αφορμή την πολιτική της την οποία κρίνει ως αντιμονωπολιακή.

Το μοναδικό πρόσωπο που μπορεί να φτιάξει πλεκτά ελεφαντάκια μέσα στο κτίριο της Ευρωπαίκής Ένωσης, έχει μακρά πολιτική παράδοση στη Δανία. Στα 47 της χρόνια έχει διατελέσει κοινωνική λειτουργός ενώ έχει ασκήσει τις υπηρεσίες ως μέλος του Δανέζικου Κοινοβουλίου από διάφορα πόστα, όπως υπουργός Παιδείας, υπουργός οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός.

Θεωρείται πολύ αυστηρή στην συμπεριφορά της, ενώ στο παρελθόν έχει λάβει σκληρές αλλά σημαντικές αποφάσεις για την χώρα της, όπως το να υποστηρίξει με θέρμη τις περικοπές δαπανών στους πρόωρα συνταξιοδοτημένους πολίτες.

Μαζί με την πρωθυπουργό της Δανίας, είναι αυτή τη στιγμή οι δύο πλέον υποσχόμενες γυναικείες πολιτικές φωνές στη διεθνή σκηνή. Η κ. Thorning-Schmidt είναι η πρωθυπουργός και πρόεδρος του Σόσιαλδημοκρατικού κόμματος, ενώ η Vestager ηγείται του κόμματος των φιλελεύθερων, το οποίο βρίσκεται στην συγκυβέρνηση.

Η ίδια αναμένεται να παραλάβει την σκυτάλη για τον αγώνα κατά της Google από τον Χοακίμ Αλμούνια, ο οποίος στο παρελθόν είχε κατηγορήσει τον τεχνολογικό κολοσσό ότι «χειραγωγεί τα αποτελέσματα της αναζήτησης, που κάνουν οι χρήστες της, για ίδιο όφελος».

Ο Αλμούνια, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times είχε αποτύχει τρεις φορές να φτάσει σε διευθέτηση του θέματος. Όμως η κ. Vestager φαίνεται πως έχει πολύ πιο απειλητικές διαθέσεις.

Η πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός της Δανίας, σε δηλώσεις της είχε παραδεχτεί πως τόσο η ίδια όσο και τα παιδιά της χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της Google, ωστόσο τονίζει πως κάποια ποσότητα δεδομένων της εταιρείας χρησιμοποιούνται από αυτή προκειμένου να δημιουργούνται κοινωνικές προκλήσεις, κατηγορώντας την εταιρεία πως πραγματοποιεί σειρά παραβιάσεων, φτιάχνοντας τεχνητά αποτελέσματα προκειμένου να προβάλλει καλύτερα τις δικές της υπηρεσίες, διαδικασία που γίνεται εις βάρος των αντιπάλων της Google.

Η κ. Vestager τόνισε πως οι έρευνες που θα διεξαχθούν, θα αφορούν και το λειτουργικό σύστημα των Android προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο τεχνολογικός κολοσσός «πειράζει» τα αποτελέσματα στα κινητά τηλέφωνα.

Μια από τις κρυφές χάρες της ίδιας, είναι πως στον ελεύθερό της χρόνο φτιάχνει πλεκτά ελεφαντάκια. Μάλιστα, στο δημοσίευμα των New York Times αναφέρεται πως όταν αποχώρησε από το υπουργείο Οικονομίας, άφησε στον διάδοχό της ένα πλεκτό ελεφαντάκι, με ένα σημείωμα το οποίο ανέφερε: «Έχω έναν πλεκτό φίλο για εσένα. Είναι ένας ελέφαντας. Πρόκειται για κοινωνικά και διορατικά πλάσματα. Ζουν μάλιστα σε μητριαρχικές κοινωνίες και έχουν άψογη μνήμη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή