Οκτώ ώρες στους δρόμους της Αθήνας

Οκτώ ώρες στους δρόμους της Αθήνας

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τσίπρα, δώσε λύσεις και όχι απολύσεις» ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν χθες από χιλιάδες διαδηλωτές ντυμένους στα κίτρινα και φορώντας τα χαρακτηριστικά κράνη των μεταλλωρύχων. Περίπου 4.000 άτομα, εκ Χαλκιδικής ορμώμενα, εργαζόμενοι στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», μέλη των οικογενειών τους, αλλά και φίλα προσκείμενοι στο αίτημά τους, ταξίδεψαν με 82 πούλμαν για να διαμαρτυρηθούν στον τόπο λήψης των αποφάσεων, την Αθήνα. «Ναι στην ανάπτυξη, ναι στα μεταλλεία» έγραφαν οι σημαίες που κρατούσαν μέλη από 14 σωματεία μεταλλωρύχων, τοπικών συλλόγων και συνδέσμων γυναικών.

«Θέλουμε να ακούσουμε ένα “ναι” ή ένα “όχι”, δουλεύω πέντε χρόνια στην εταιρεία, παλιά οδηγούσα νταλίκα, αλλά στερούμουν την οικογένειά μου», λέει στην «Κ» 50χρονος εργαζόμενος, «αν η εταιρεία τώρα κλείσει, αμφιβάλλω αν θα μπορέσω να βρω δουλειά – ακόμη και σε φορτηγό». Προβληματισμένη και 28χρονη μηχανικός υλικών, που εργάζεται εδώ και πέντε μήνες στην εταιρεία. «Εχω υπογράψει σύμβαση αορίστου χρόνου και θητεύω δίπλα σε γνώστες του αντικειμένου, αλλά δεν μπορώ να το χαρώ», λέει η 28χρονη, που έχει γεννηθεί σε χωριό της περιοχής. Αν κλείσει, «θα πρέπει να αναζητήσω δουλειά στο εξωτερικό».

«Μόνο λόγια», δήλωσε ενώπιον των συναδέλφων του ο κ. Γιώργος Χατζής, πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Σκουριών «Αγία Βαρβάρα», σχολιάζοντας τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αρη Αλεξόπουλο. «Οι απαντήσεις του ήταν γενικές και αόριστες», δήλωσε στο εξοργισμένο πλήθος. Εναντι της ασάφειας του κ. Τσιρώνη, ο βουλευτής της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης υπήρξε εξαιρετικά σαφής. Φορώντας το κράνος των μεταλλωρύχων, ο πρώην υπουργός επεσήμανε ότι «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του εργατικού κινήματος που αριστερή κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το δίκιο του εργάτη, επειδή δεν συμπαθεί τον εργοδότη». Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης επιβεβαίωσε τους διαμαρτυρομένους, που είχαν κυριολεκτικά «κιτρινίσει» τη λεωφόρο Μεσογείων, ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί στις Σκουριές.

Εχοντας παραμείνει έξω από το υπουργείο για πάνω από τρεις ώρες, οι Βορειοελλαδίτες διαδηλωτές συνέχισαν την πορεία διαμαρτυρίας τους με τελικό προορισμό το Κοινοβούλιο. Καθ’ οδόν οι μεταλλωρύχοι, πολλοί εκ των οποίων διαδήλωναν χέρι χέρι με το έτερον ήμισυ, σταματούσαν και χτυπούσαν στο κράσπεδο τα κράνη τους προκαλώντας εκκωφαντικό θόρυβο. Εξ ου και το κεντρικό σύνθημα, που απευθυνόταν στον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, είχε ως εξής «Λαφαζάνη, Λαφαζάνη, θα μπούμε στην Αθήνα με τα κράνη». Κάπως έτσι τράβηξαν την προσοχή των διερχομένων, αλλά και των ενοίκων των πολυκατοικιών – που χάζευαν τα τεκταινόμενα από τα μπαλκόνια τους.

Οταν πια η μεγαλειώδης πορεία έφθασε στο Κολωνάκι, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι διαδηλωτές εισέπραξαν επευφημίες και χειροκροτήματα από περαστικούς. Καθώς η ομάδα ήταν άπειρη στο διαδηλώνειν, οι επικεφαλής καλούνταν συνεχώς να δίνουν οδηγίες σχετικά με τον ρυθμό του βηματισμού, την αναγκαιότητα συσπείρωσης για λόγους ασφαλείας, τον τρόπο στησίματος των πλακάτ… Καθ’ ότι πολλοί δεν γνώριζαν τα κατατόπια της Αθήνας, δεν έλειπαν και οι γεωγραφικές επισημάνσεις, «μπροστά μας το Χίλτον, αριστερά κάτω το Μέγαρο Μαξίμου». Λίγο πριν από τις έξι, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στα πούλμαν και πήραν τον δρόμο του γυρισμού στη Χαλκιδική. Την ίδια στιγμή συγκεντρώνονταν οι διαδηλωτές ενάντια στην επένδυση, που ανέβηκαν τη Σταδίου, πέρασαν μπροστά από το Κοινοβούλιο φωνάζοντας συνθήματα κατά της «Ελληνικός Χρυσός» και κατέληξαν στην Ομόνοια.

Δείτε το οδοιπορικό της «Κ» στα Μαντεμοχώρια της Χαλκιδικής πριν από μερικές εβδομάδες: 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή