Ομαδικά πυρά από αντιπολίτευση

Ομαδικά πυρά από αντιπολίτευση

5' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την κυβέρνηση να δέχεται ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση ότι νομοθετεί είτε διαλεγόμενη με την τρομοκρατία είτε με τρόπο πρόχειρο και αποσπασματικό συνεχίζεται σήμερα, για δεύτερη ημέρα, στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις φυλακές, το οποίο επί της αρχής ψηφίστηκε χθες μόνο από την κυβερνώσα δικομματική πλειοψηφία.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης και αφορμή για ξέσπασμα διαδοχικών εντάσεων σε μια διαδικασία που παρακολουθούν συγγενείς θυμάτων της τρομοκρατίας βρίσκεται διάταξη η οποία εφαρμοζόμενη θα οδηγήσει σε αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού. Την ένταση πυροδοτούν επίσης και τροπολογίες, υπουργικές και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μέσω των οποίων επιχειρούνται η μετατροπή της προφυλάκισης σε «κατ’ οίκον περιορισμό» για συγγενείς κατηγορουμένων για διάφορα αδικήματα, καθώς και η κατάργηση του «κουκουλονόμου» και του νόμου για αναγκαστική λήψη στοιχείων DNA.

Η πολιτική σας «υπαγορεύεται από εντολές αντεξουσιαστών» τόνισε ο εισηγητής της Ν.Δ. Β. Κικίλιας και πρόσθεσε: «Εχετε εκλεκτικές ιδεολογικές συγγένειες με τους κουκουλοφόρους – μπαχαλάκηδες». Στη συνέχεια, οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα, με τον κ. Αδ. Γεωργιάδη να λέει ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται

«ιδεολογικά συγγενέστεροι στον τρομοκράτη Κουφοντίνα» και τον κ. Μ. Βορίδη να σημειώνει ότι το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου εξυπηρετεί το ένοπλο και δολοφονικό άκρο.

«Παρακαλώ να αφαιρέσετε το τελευταίο που είπατε για ένοπλο κ.λπ. Τα πράγματα είναι σοβαρά. Είναι ολισθηρός ο δρόμος, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης. Και αφού έκανε λόγο για μονομερή προβολή της συζήτησης στη Βουλή από ορισμένα ΜΜΕ, πρόσθεσε: «Η σύγκρουση θα είναι σκληρή και πρέπει να πάρετε το μήνυμα. Το μακρύ σας χέρι στην κατασυκοφάντηση των αντιπάλων σας θα κοπεί από τη ρίζα του».

Ανταπαντώντας ο κ. Βορίδης, ουσιαστικά επέμεινε στον αρχικό ισχυρισμό του: «Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία έχει χαρακτηριστικά που ουσιαστικά χαρίζουν ποινές σε τρομοκράτες, με τους οποίους εξακολουθείτε να θεωρείτε πως έχετε κάποιου είδους ιδεολογική σχέση».

Με τη φράση «η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται, δεν εκδικείται, αλλά και δεν εκβιάζεται κιόλας», η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία της, αναφέρθηκε ονομαστικά στα θύματα της τρομοκρατίας, σε εκείνα που δολοφονήθηκαν και σε όσα ζουν με σοβαρούς τραυματισμούς, και μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Ο κατάλογος των θυμάτων του Σάββα Ξηρού είναι μακρύς. Υπάρχουν πολίτες και αστυνομικοί τυφλοί, ανάπηροι, με τεράστια προβλήματα υγείας, διότι είχαν την ατυχία να έχουν βάρδια όταν εκείνος έβαζε βόμβες ή απλώς περνούσαν από δίπλα όταν εκείνος αποφάσιζε να σκοτώσει. Ο Σάββας Ξηρός έχει αξιοποιήσει όλες τις παροχές που προσφέρει η πολιτεία, νοσηλευόμενος σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Αντιθέτως, ο Στέλιος Κύλλης, ο οποίος χτυπήθηκε μαζί με τον Αξαρλιάν από τον Ξηρό, έχασε το μάτι του και έχει πληρώσει ο ίδιος όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις που έχει κάνει. Δεν είδα κανέναν να αγωνίζεται γι’ αυτόν».

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος απέκρουσε τις εναντίον του κατηγορίες ότι νομοθετεί υπέρ των τρομοκρατών, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όταν δεν κατηγορούσαν τα Μέσα Ενημέρωσης, επιχειρούσαν να αντιστρέψουν τα βέλη, θυμίζοντας ότι παλαιότερα βουλευτές της Ν.Δ. ζητούσαν την αποφυλάκιση πρωταιτίων της χούντας «για ανθρωπιστικούς λόγους». Στην κορύφωση αυτών των αντεγκλήσεων, η κ. Βάσω Λέβα έκανε λόγο για νεκρούς της Αριστεράς.

«Δεν υπάρχουν δικοί μας και δικοί σας νεκροί, θύματα και θύτες από τη μία ή από την άλλη πλευρά», σχολίασε κάποια στιγμή ο κ. Βούτσης απευθυνόμενος στους «γαλάζιους», με τον κ. Γεωργιάδη να αντιδρά: «Μη μας κάνετε εμάς κήρυγμα. Να τα πείτε αυτά στην κ. Λέβα».

«Κοινωνικό αίτημα»

Νωρίτερα, αίσθηση προκαλούσε το γεγονός πως σε παρέμβασή του ο υπουργός Δικαιοσύνης παραδέχθηκε ότι ειδικά η προωθούμενη τροπολογία – ρύθμιση για τους συγγενείς των κατηγορουμένων προέκυψε από «κοινωνικό αίτημα» της παρούσας συγκυρίας, αναζωπυρώνοντας τις αιτιάσεις περί «νομοθέτησης καθ’ υπαγόρευσιν των τρομοκρατών». Αργά το βράδυ και ενόψει της σημερινής συζήτησης επί των άρθρων, πάντως, ο κ. Παρασκευόπουλος, κάνοντας αποδεκτή πρόταση των ΑΝΕΛ, προσέθεσε και το μέτρο της ηλεκτρονικής παρακολούθησης (βραχιολάκι) για όσους –προφανώς και για τον Ξηρό– βγουν από τη φυλακή με βαριά ασθένεια/αναπηρία για κατ’ οίκον νοσηλεία.

«Θα περιμέναμε το πρώτο νομοθέτημα να αφορά μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος ή ταχύτερη απόδοση Δικαιοσύνης. Αντ’ αυτού βλέπουμε αποσπασματικές ρυθμίσεις», υποστήριξε ο κ. Ι. Φωτήλας («Ποτάμι») για να προσθέσει: «Η λογική τού “έτσι έκαναν οι προηγούμενοι” είναι απαράδεκτη». Για «ανακύκλωση αδιεξόδων» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κ. Ι. Γκιόκας (ΚΚΕ) δηλώνοντας ότι το κόμμα του ψηφίζει «παρών» επί της αρχής του νομοσχεδίου. «Ας μη φέρνατε το νομοσχέδιο χωρίς να έχουν τερματιστεί οι καταλήψεις. Η κυβέρνηση δείχνει πως άγεται και φέρεται από ακραίους καταληψίες», είπε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η κ. Φώφη Γεννηματά.

«Ως Εδώ»: Να μην υποταχθεί η δημοκρατία στην τρομοκρατία

Την άμεση απόσυρση της ειδικής διάταξης του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄, η οποία φωτογραφίζει την αποφυλάκιση του καταδικασμένου για τρομοκρατία Σάββα Ξηρού, ζήτησαν χθες διά της παρουσίας τους στη Βουλή μέλη της οργάνωσης «Ως Εδώ», όπου συμμετέχουν και συγγενείς θυμάτων των τρομοκρατών. Ζητούν «ισονομία» και επισημαίνουν ότι με τη συγκεκριμένη διάταξη, «το κράτος παραδέχεται ότι δεν έχει την ικανότητα να αποδώσει δικαιοσύνη αφού στέλνει στο σπίτι τους κρατουμένους που δεν έχει την ικανότητα να περιθάλψει». Υπογραμμίζουν ότι «η προτεινόμενη διάταξη αγνοεί απολύτως τα κριτήρια που έλαβε υπόψη του το δικαστήριο όταν έδινε τη συγκεκριμένη ποινή, ακυρώνοντας στην πράξη τη σύνδεση μεταξύ της φύσης του αδικήματος και της ποινής». Οπως αναφέρουν, η δικαιοδοσία του δικαστικού συμβουλίου που προβλέπεται στη συγκεκριμένη διάταξη για τον κατ’ οίκον περιορισμό «δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, αλλά απλώς διεκπεραιωτικό χαρακτήρα. Και αυτό, διότι μόνο αντικείμενο της δικαστικής κρίσης είναι η διαπίστωση του ποσοστού αναπηρίας».

Επισημαίνουν πως ο Σάββας Ξηρός καταδικάστηκε πέντε φορές ισόβια για συγκεκριμένα εγκλήματα, που «από τύχη δεν είχαν συνέχεια επειδή συνελήφθη όταν έσκασε η βόμβα στα χέρια του πριν σκοτώσει και άλλους αθώους για να φέρει τον κόσμο στα μέτρα του». Στην έκκληση της «Ως Εδώ» επισημαίνεται ακόμη ότι ο Σάββας Ξηρός κρίθηκε ένοχος από τη Δικαιοσύνη και είναι «εξίσου εγκληματίας με όλους τους άλλους καταδικασμένους ισοβίτες. Δεν είναι περισσότερο άνθρωπος από όλους αυτούς που σκότωσε, οπότε αν αλλάξει ο νόμος επειδή ο Σάββας Ξηρός έχασε την όρασή του, αυτό παύει να ισχύει». Και κατέληγαν με μια πρόσκληση προς τους βουλευτές να μην επιτρέψουν «να υποταχθεί η δημοκρατία στην τρομοκρατία».

Δείτε τι δήλωσε η μητέρα του Θάνου Αξαρλιάν προσερχόμενη στη Βουλή:

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή