Νέοι δημιουργοί επί σκηνής θεάτρου

Νέοι δημιουργοί επί σκηνής θεάτρου

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εθιμικά, την Κυριακή των Βαΐων τελειώνει η καρδιά της θεατρικής σεζόν. Οι θεατρικές σκηνές, ακόμα κι όταν ήταν πολύ λιγότερες στην Αθήνα, παραχωρούσαν τον χώρο τους για να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους νέοι καλλιτέχνες, νέες θεατρικές δημιουργίες. Συνεχίζεται ακόμα αυτή η διαδικασία, είτε σκόρπια σε διάφορους θεατρικούς χώρους της πόλης είτε ομαδοποιημένα. Δύο τέτοιες ομαδικές παρουσιάσεις νέων δημιουργιών και δημιουργών φιλοξενούν δύο διαφορετικοί θεατρικοί χώροι: ένας ιδιωτικός κι ένας δημόσιος.

Στο θέατρο «Τόπος Αλλού», εκεί στη θεατρική γειτονιά της Κυψέλης, στη γωνία Κυκλάδων και Κεφαλληνίας, συνεχίζεται για μία ακόμη φορά το Φεστιβάλ Νέων Θεατρίνων. Είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε το 2006, με στόχο να δοθεί η ευκαιρία σε ομάδες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να παρουσιάσουν τη δουλειά και τις παραστάσεις τους στο κοινό. Το Φεστιβάλ Νέων Θεατρίνων έχει ξεκινήσει από τις 15 Απριλίου και ολοκληρώνεται στις 30 αυτού του μήνα. Γι’ αυτό το διάστημα έχουν επιλεγεί να παρουσιάσουν τη δουλειά τους οκτώ νέες θεατρικές ομάδες. Οι νέοι καλλιτέχνες δεν θα καταβάλουν κανένα χρηματικό ποσό ως δικαίωμα συμμετοχής στο φεστιβάλ, ενώ τα έσοδα θα μοιραστούν στις ομάδες και στο θέατρο. Η γενική είσοδος για το κοινό είναι 10 ευρώ. Τηλέφωνα για πληροφορίες και κρατήσεις: 210-86 56 004 και 210-86 79 535.

Η δεύτερη ομαδική στήριξη και παρουσίαση νέων θεατρικών ομάδων ξεκινάει στις 23 Απριλίου και φιλοξενείται στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στην Αγίου Κωνσταντίνου. Τίτλος της δράσης, «Ανοιχτή Πλατφόρμα», ένας νέος θεσμός μέσω του οποίου επιχειρείται να βρουν βήμα έκφρασης νέες θεατρικές ομάδες. Η «Ανοιχτή Πλατφόρμα» θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Μαΐου και η γενική είσοδος θα είναι 5 ευρώ.

Το πρόγραμμα

Οι ομάδες που θα πάρουν μέρος θα είναι δέκα και το πρόγραμμα έχει ως εξής: η ομάδα Tandem ξεκινάει την «Ανοιχτή Πλατφόρμα» από 23 έως 26/4 με τη «Γερτρούδη» του Γιάλμαρ Σόντεμπεργκ. Ακολουθεί στις 29, 30/4, 2 και 3/5 η ομάδα Illustrations Confuses με το έργο «Ο άνθρωπος είμαι εγώ» του Antonin Artaud. Τις ίδιες μέρες, αλλά σε διαφορετικές ώρες, η Νέα Σκηνή θα φιλοξενήσει την ομάδα Sui Generis με την παράσταση «Το ρολόι», έργο του Μενέλαου Λουντέμη.

Από τις 7 ώς τις 10/5 σειρά έχει η ομάδα Lapsus με το έργο «Απειλή» της Αρτεμης Μουστακλίδου. Παράλληλα θα παρουσιάσει τη δουλειά της η ομάδα «Μονάδα Μέτρησης Πόνου» με μια παράσταση βασισμένη σε διηγήματα των Ιωάννη Κονδυλάκη και Μιχαήλ Μητσάκη.

Στις 14, 15 και 16 Μαΐου ακολουθούν ακόμα δύο ομάδες. Η ομάδα Direct (or) με την παράσταση «Σατωβριάνδου και Γ΄ Σεπτεμβρίου γωνία» του Γιάννη Κωνσταντινίδη. Τις ίδιες μέρες, η ομάδα Homo Ludens με το έργο «Αυτά που επιστρέφει η θάλασσα» της Obeida Benavides.

Tην «Ανοιχτή Πλατφόρμα» θα ολοκληρώσουν: η ομάδα Plastic Theater (21-24/5) με το έργο «Η νύχτα μόλις πριν από τα δάση» του Μπ. Μαρί Κολτές και η Ομάδα Γουλφ με τον «Χρυσό σκαραβαίο» του Εντγκαρ Αλαν Πόε. Σε ενδιάμεσες ημερομηνίες (2/4, 9, 16 και 23/5) η ομάδα ΤΑΤΟΥ θα παρουσιάσει την «Anti-gone» του Σοφοκλή.

Οσοι θέλουν να δουν τι θα βλέπουμε τα επόμενα χρόνια στο θέατρο μπορούν να πάρουν μια πρώτη γεύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή