Αυστηρά μηνύματα από την Ευρώπη προς την Αθήνα για υλοποίηση των δεσμεύσεων

Αυστηρά μηνύματα από την Ευρώπη προς την Αθήνα για υλοποίηση των δεσμεύσεων

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα έρθει μόνον αν το θελήσουν οι ίδιοι οι Ελληνες, τόνισε ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ομιλία του στο Ιδρυμα Brookings. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι κανείς δεν θα επιβάλει στην Ελλάδα να λάβει περαιτέρω χρηματοδότηση. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι οι επόμενες εκταμιεύσεις θα έρθουν μόνον ως απόρροια της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και αφού η Ελλάδα υλοποιήσει όσα συμφώνησε και οι θεσμοί επιβεβαιώσουν ότι αυτό έχει συμβεί και η χώρα βρίσκεται στη σωστή πορεία. Χαρακτήρισε, δε, την αλληλεγγύη ως «αμφίδρομη σχέση», και κάλεσε την Ελλάδα να σέβεται και να ακολουθεί τους κανόνες.

Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών ανέφερε πως αν η Αθήνα καταφέρει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από άλλες χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα ή οι ΗΠΑ, αυτό θα ήταν καλό, αλλά εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον χώρες εκτός της Ευρωζώνης θα προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση.

Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι η ελληνική οικονομία είχε αρχίσει να ανακάμπτει επιτυγχάνοντας καλύτερα αποτελέσματα από τους υπολογισμούς, μεταξύ αυτών και μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα. Ομως, σημείωσε, ήρθαν οι εκλογές, μια νέα κυβέρνηση ήρθε στην εξουσία και τώρα όλοι αναμένουν να δουν τι ακριβώς θέλει να κάνει. Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι δεν είναι επικριτικός μόνο για τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση, αναφέροντας ότι αυτή κληρονόμησε από τις προηγούμενες πολλά από τα προβλήματα.

Εδωσε έμφαση στην ανάγκη ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας για την ελληνική οικονομία, λέγοντας ότι αυτό είναι το κύριο πρόβλημα και όχι η αναδιάρθρωση του χρέους από τη στιγμή μάλιστα που αυτό θα αρχίσει να αποπληρώνεται μετά το 2020.

Σε ό,τι αφορά τη δαιμονοποίησή του στην Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι είναι κάτι που ένας πολιτικός πρέπει να είναι έτοιμος να αποδεχθεί, ενώ υποστήριξε ότι «ανοησίες» εμφανίζονται όχι μόνο στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και στα γερμανικά.

Πάντως, με τη συμφωνία μεταξύ των εταίρων και της Ελλάδας να απομακρύνεται όλο και περισσότερο, είναι πια ξεκάθαρο ότι στο Eurogroup στις 24 Απριλίου δεν θα υπάρξει συμφωνία ενώ ακόμα και στο επόμενο Eurogroup στις 11 Μαΐου έχουν αρχίσει να εκφράζουν αμφιβολίες πηγές των Βρυξελλών. Συγχρόνως ακόμα και ο πιο κοντινός σύμμαχος της Ελλάδας από τους θεσμούς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φαίνεται να χάνει και αυτή την υπομονή της με την κυβέρνηση.

Ενδεικτική στην αλλαγή στάσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν η χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου της κ. Μ. Σχοινά, ο οποίος είπε ότι «δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την πρόοδο που σημειώνεται και ο ρυθμός πρέπει να ενταθεί πριν από το άτυπο Eurogroup συνεδριάσει, όπου και οι υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να καταγράψουν την πρόοδο που έχει γίνει» τόνισε, αποκλείοντας και ο ίδιος το ενδεχόμενο συμφωνίας στις 24 Απριλίου. Το ίδιο επιβεβαίωσε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μ. Σαπέν που δήλωσε ότι θα υπάρξει λύση για την Ελλάδα αλλά όχι στο επόμενο Eurogroup.

Και ενώ στην Αθήνα διαρρέονται πληροφορίες για συνάντηση σε επίπεδο Brussels Group το Σάββατο, Ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαίωνε στην «Κ» ότι οι επικεφαλής των θεσμών δεν είναι ενήμεροι για τη συνάντηση στις Βρυξέλλες ενώ το πιο πιθανό είναι να ξεκινήσουν οι συναντήσεις από Δευτέρα. Η συνάντηση στις Βρυξέλλες έχει βασικό στόχο την παραγωγή μιας πλήρους λίστας μεταρρυθμίσεων που θα εξεταστεί από τους θεσμούς (staff level agreement) ώστε να συγκληθεί Eurogroup που θα δώσει το τελικό πράσινο φως.

Ο ισχυρότερος υπουργός

Ομως παρά τη δυσαρέσκεια για τις διαπραγματεύσεις ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις Π. Μοσκοβισί, θέλοντας να δώσει και μία απάντηση στις σκληρές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, δήλωσε ότι απαγορεύει στην Κομισιόν να σκέφτεται σχέδιο Β για την Ελλάδα, υπενθυμίζοντας στην Αθήνα ότι πρέπει να σεβαστεί όχι μόνο τους δικούς της, αλλά και τους ψηφοφόρους στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι επιπτώσεις από ένα Grexit θα μπορούσαν να περιοριστούν, αλλά η έξοδος χώρας από την Ευρωζώνη θα εγείρει το ερώτημα ποιος θα είναι ο επόμενος, τόνισε ο Επίτροπος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή