Τσίπρας: «Να μην επιλεγεί ο χρηματοδοτικός εκβιασμός»

Τσίπρας: «Να μην επιλεγεί ο χρηματοδοτικός εκβιασμός»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πολιτικό επίπεδο τοποθετεί εκ νέου η κυβέρνηση την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας με τους εταίρους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι προσβλέπει σε μια ανώτερη πολιτική παρέμβαση προκειμένου να ξεπεραστεί ο «σκόπελος» των τεχνικών κλιμακίων και της αδυναμίας επίτευξης συμφωνίας για την εκπλήρωση σαφών προαπαιτουμένων που θέτουν. Παρά το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία κατέστησε σαφές ότι για την επίτευξη συμφωνίας θα πρέπει σε τεχνοκρατικό επίπεδο να αποτυπωθεί συγκεκριμένη πρόοδος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με δήλωσή του στο πρακτορείο Reuters, θέλησε να παρέμβει στο διαφαινόμενο αδιέξοδο, κάνοντας λόγο για «πολιτική διαφωνία».

Τα τέσσερα σημεία

Ο πρωθυπουργός προσδιόρισε τα τέσσερα σημεία στα οποία παραμένουν οι διαφωνίες με τους εταίρους, που έχουν διαμορφώσει κλίμα τελμάτωσης τις τελευταίες ημέρες. Οπως είπε, οι διαφωνίες αφορούν τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, την αύξηση του ΦΠΑ και τη φιλοσοφία για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Μάλιστα, άφησε να διαφανεί ότι σε αυτές τις «κόκκινες γραμμές» η κυβέρνηση θα επιμείνει, καθώς, όπως είπε, «δεν πρόκειται εδώ για αδυναμία τεχνικής προσέγγισης αλλά για πολιτική διαφωνία, που, όμως, όλοι γνώριζαν εκ των προτέρων, στον βαθμό που αναγνώριζαν και εξακολουθούν να αναγνωρίζουν ότι ο συμβιβασμός που επιδιώκουμε θα σέβεται τη σαφή εντολή του ελληνικού λαού, έτσι όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές του Ιανουαρίου».

Σκληρή γραμμή της κυβέρνησης στα θέματα αυτά προδιέγραψε από τη Βουλή και ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, σε αντιπαράθεση που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. Οταν ο τελευταίος μίλησε για κρυφή ατζέντα από την πλευρά της κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στα βράχια, ο κ. Βούτσης αναρωτήθηκε αν υπάρχει κάποιος που εισηγείται στην κυβέρνηση να υποχωρήσει σε ζητήματα όπως οι μειώσεις μισθών και συντάξεων και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα σχέδια των εταίρων.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό και διαψεύδουν ότι υπάρχει στασιμότητα και αδιέξοδο. Μάλιστα, θεωρούν ότι το σχετικό κλίμα που διαμορφώνεται από δηλώσεις αξιωματούχων στο εξωτερικό «γίνεται για εσωτερική κατανάλωση και προκειμένου να αντιμετωπίσουν δικά τους προβλήματα». Ωστόσο, τα κέντρα λήψης αποφάσεων επιμένουν να εκπέμπουν σταθερά τις τελευταίες ημέρες κλίμα κόπωσης, απουσία προόδου και απαισιοδοξία για τις προοπτικές επιτυχούς ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης. Ο κ. Τσίπρας, απέναντι σε αυτό το κλίμα, επέλεξε να εμφανισθεί αισιόδοξος: «Παρά τις κακοφωνίες και τις αλλοπρόσαλλες διαρροές και δηλώσεις των τελευταίων ημερών από την άλλη πλευρά, παραμένω σταθερά αισιόδοξος για συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα», τόνισε.

Ως βάση της αισιοδοξίας του ο πρωθυπουργός έθεσε την έως τώρα πρόοδο που έχει επιτευχθεί, καθώς, όπως είπε, «τα σημεία σύγκλισης και επαφής των δύο πλευρών είναι ήδη πάρα πολλά και συγκροτούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η συμφωνία μας». Εμφανίσθηκε, δε, βέβαιος ότι «η Ευρώπη των δημοκρατικών παραδόσεων και του Διαφωτισμού δεν θα υποκύψει στις ακραίες φωνές κάποιων, δεν θα επιλέξει τον δρόμο ενός ανήθικου και στυγνού χρηματοδοτικού εκβιασμού, αλλά τον δρόμο της γεφύρωσης των διαφορών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή