Ηλεκτρονικό εισιτήριο από τον Ιούνιο

Ηλεκτρονικό εισιτήριο από τον Ιούνιο

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ευρύτερο σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της «βαριάς απαρχαιωμένης μηχανής», που λέγεται Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, καθώς και ορισμένα μέτρα προς άμεση λήψη εν όψει της τουριστικής περιόδου, παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, πλαισιωμένος από τη γ.γ. Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, τη νέα πρόεδρο του Δ.Σ. του ΤΑΠ Ασπασία Λούβη-Κίζη, τον αντιπρόεδρο Βασίλη Μπορνόβα και τα μέλη του Δ.Σ. Γιάννη Καρλόπουλο και Παναγιώτη Ροτζιώκο.

Η έναρξη διάθεσης ηλεκτρονικών εισιτηρίων για 20 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία υψηλής επισκεψιμότητας, αλλά και η βελτίωση της εικόνας και των υπηρεσιών που παρέχουν τα πωλητήρια των αρχαιολογικών χώρων, αποτελούν τις πρώτες προτεραιότητες της νέας διοίκησης του ΤΑΠΑ. Στους μελλοντικούς στόχους του υπουργείου συμπεριλαμβάνονται ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του οργανισμού, που αυτήν τη στιγμή δεν διαθέτει «ούτε έναν λογιστή στο λογιστήριό του», και η αξιοποίηση του αναγνωρίσιμου «brand name» του με τον σχεδιασμό νέων πωλητέων ειδών, την αναβάθμιση των υποδομών των πωλητηρίων και τη δημιουργία e-shop. «Πρέπει να εξαντλήσουμε τις υπάρχουσες δυνατότητες του ΤΑΠΑ και αργότερα να τις διευρύνουμε, ενδεχομένως με την αλλαγή του νομικού πλαισίου» ανέφερε ο υπουργός.

Στην Ακρόπολη και σε έξι γειτονικούς χώρους, μεταξύ των οποίων η Αρχαία Αγορά, το Ολυμπιείο, το Θέατρο του Διονύσου και ο Κεραμεικός, θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση –πιθανώς μέσα στον Ιούνιο– η χρήση ηλεκτρονικών εισιτηρίων. Μέχρι τον Αύγουστο, το σύστημα θα επεκταθεί σε άλλους 13 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, όπως το Εθνικό και Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Αρχαιολογικά Μουσεία Ηρακλείου και Χανίων, η Κνωσός, η Λίνδος, οι Μυκήνες και το Ασκληπιείο στην Κω, ενώ σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα στη λίστα αναμένεται να έχουν προστεθεί ακόμα 18 μνημεία. Σύμφωνα με την κ. Λούβη, το μέτρο θα μειώσει σημαντικά τον χρόνο αναμονής των επισκεπτών και θα περιορίσει τα διαφυγόντα κέρδη. Τα εισιτήρια θα πωλούνται μέσω Ιντερνετ και αρχικά θα επικυρώνονται στα υπάρχοντα μηχανήματα, σταθερά ή φορητά, ενώ σταδιακά οι χώροι θα εξοπλιστούν με σύγχρονα ακυρωτικά μηχανήματα όπως του μετρό. Ο συνολικός προϋπολογισμός εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικών εισιτηρίων στα 38 μουσεία και μνημεία ανέρχεται στα 500.000 ευρώ.

Παράλληλα, θα γίνει προσπάθεια τα πωλητήρια του ΤΑΠ να διαθέτουν προϊόντα που σχετίζονται με τους παρακείμενους αρχαιολογικούς χώρους, να αποκτήσουν τη δυνατότητα να δέχονται πιστωτικές κάρτες, να αποστέλλουν τα προϊόντα τους κ.ά. Υπερασπιζόμενος την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τις τιμές των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους, ο υπουργός Πολιτισμού επισήμανε ότι «έχουμε ακόμα τα φθηνότερα εισιτήρια σε όλη την Ευρώπη. Σε τέτοιον βαθμό, ώστε αδικούμε την αξία του προσφερόμενου αγαθού». Τόνισε, μάλιστα, ότι «η συντριπτική πλειονότητα των επισκεπτών προέρχεται από το εξωτερικό» και ότι το εγχώριο κοινό έχει τη δυνατότητα να επωφελείται από το μειωμένο αντίτιμο για διάφορες κοινωνικές ομάδες, όπως επίσης και από τις ημέρες ελευθέρας εισόδου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τέλος, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των μουσείων εντός και εκτός διευρυμένου ωραρίου στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, αναμένεται η έγκριση των συναρμόδιων υπουργείων για την πρόσληψη 720 εποχικών φυλάκων.

Αμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Πολιτισμού όσον αφορά τη διεκδίκηση της πολυσυζητημένης αρχαίας επιτύμβιας στήλης από τη Χαλκίδα, υποστήριξε η κ. Βλαζάκη, διευκρινίζοντας ότι ο οίκος Christie’s αρνήθηκε να αποσύρει τη στήλη από την πρόσφατη δημοπρασία, καθώς η ελληνική πλευρά αδυνατούσε να παράσχει «αδιάσειστα νόμιμα στοιχεία ότι έχει αποκτηθεί με παράνομη πράξη».

Η διεκδίκηση της στήλης

Μετά την –καθυστερημένη– αρνητική απάντηση του Οίκου, το ΥΠΠΟ απέστειλε και δεύτερη επιστολή, ενώ η απόφαση να μην προσφύγει στη Δικαιοσύνη ελήφθη με βάση τη συμβουλή «έγκριτων νομικών». Πάντως, η Αρχαιολογική Υπηρεσία διενεργεί έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί τι μεσολάβησε από τον 19ο αιώνα, όταν ο Αλέξανδρος Ραγκαβής επισκέφθηκε το νεκροταφείο της Χαλκίδας και περιέγραψε τη στήλη, έως τη δεκαετία του 1950 όταν, σύμφωνα με τους Christie’s, το έργο του 4ου π.Χ. αιώνα εμφανίστηκε σε γαλλική συλλογή. Ταυτόχρονα, θα συνεχιστούν οι προσπάθειες διεκδίκησης της στήλης από τον νέο της κάτοχο. Σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει από την άρνηση του Σωτήρη Χατζάκη να παραιτηθεί από τη θέση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, ο κ. Ξυδάκης δήλωσε ότι εντός των ημερών θα «εφαρμοστούν όλοι οι νόμοι». Προσεχώς αναμένεται να ανακοινωθεί και η νέα σύνθεση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι συνεδριάσεις, που έχουν διακοπεί από τις 20 Ιανουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή