Βαρουφάκης: «Είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμούς, αλλά το πρόγραμμα ήταν λάθος»

Βαρουφάκης: «Είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμούς, αλλά το πρόγραμμα ήταν λάθος»

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση δεν προσυπογράφει στόχους που δεν μπορούν να επιτευχθούν δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο Brookings, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε τόσα χρόνια ήταν αποτυχημένο. Με τον τρόπο αυτό, η υπουργός ανέδειξε τους λόγους για τους οποίους οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών διαρκούν τόσο πολύ, ενώ δήλωσε ότι «δεν είναι στα σχέδιά μας οι εκλογές ή το δημοψήφισμα».

«Αυτό το πρόγραμμα αποτελεί μια συνταγή, μια θεραπεία, που κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να θεωρήσει επιτυχημένη» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης. Και πρόσθεσε πως «η επιμονή ότι πρέπει να συνεχίσουμε με τη λογική του, τη φιλοσοφία του και τις πολιτικές του, είναι βέβαιo ότι μεσοπρόθεσμα θα ενισχύσει μια εικόνα την οποία πρέπει να εξαλείψουμε: την εικόνα της Ελλάδας ως ένα απύθμενο πηγάδι, μια εικόνα που αποτελεί μεγάλη απογοήτευση στους διεθνείς εταίρους μας ενώ βουλιάζει τον λαό μας σε αφόρητη απελπισία».

Μάλιστα, ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι «δεν θα προσυπογράψουμε στόχους που γνωρίζουμε ότι η οικονομία μας δεν μπορεί να πετύχει μέσω πολιτικών που οι εταίροι μας δεν θα έπρεπε να θέλουν να επιβάλουν». Και αυτό «όχι μόνο για χάρη δική μας, αλλά και για το κοινό ευρωπαϊκό και παγκόσμιο συμφέρον».

Επίσης, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα που εφαρμοζόταν τόσα χρόνια «ήταν λάθος», ενώ επισήμανε ότι «τα κατεστημένα συμφέροντα» ήταν «ενεργοί υποστηρικτές, ακόμη και διαχειριστές, της μεταρρυθμιστικής ατζέντας» του προγράμματος.

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στην αλληλεγγύη της Ευρώπης προς την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «η Ιστορία θα καταγράψει ότι υπήρξε κατάχρηση της έννοιας της αλληλεγγύης», αφού η Ελλάδα «ποτέ στην πραγματικότητα δεν διασώθηκε, καθώς μόλις το 9% των δανείων πήγε στο σπάταλο ελληνικό κράτος, ενώ το υπόλοιπο χρησιμοποιήθηκε για να κρατηθούν όρθια τα ανεύθυνα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κυρίως στη Βόρεια Ευρώπη».

Δείτε τι μετέδωσε η ανταποκρίτρια της «Κ» Κατερίνα Σόκου για την έκτακτη συνάντηση Λαγκάρντ-Βαρουφάκη:

Πλέον, η κυβέρνηση καλείται να αναλάβει το πολιτικό κόστος μερικών δύσκολων αποφάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη μεταρρυθμιστική ατζέντα της σημερινής κυβέρνησης περιλαμβάνονται:

1. Ιδιωτικοποιήσεις. Η κυβέρνηση προσβλέπει σε ελάχιστη επένδυση, πάνω από την τιμή που ζητείται, ώστε να υπάρχει αντιστοιχία των βραχυπρόθεσμων εσόδων με τη μακροχρόνια αύξηση του ΑΕΠ. Επίσης, θα υπάρχει συμμετοχή στα συνταξιοδοτικά Ταμεία από τη συμμετοχή στο κεφάλαιο που θα διατηρήσει το κράτος, ενώ θα ιδρυθεί μία Δημόσια Τράπεζα Επενδύσεων, όπως η γερμανική KfW, χρησιμοποιώντας δημόσια περιουσία ως εγγυήσεις.

2. Συνταξιοδοτικό. Θα προχωρήσει ο δραστικός περιορισμός στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

3. Δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» (από το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ) ώστε να διαγραφούν τα «κόκκινα δάνεια».

4. Σύστημα ταχείας εξωδικαστικής διευθέτησης διαφορών σχετικά με τα «κόκκινα δάνεια» και τις φορολογικές οφειλές.

5. Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

6. Σχεδιασμός από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) συμβάσεων εργασίας που θα καταπολεμούν την αδήλωτη εργασία και θα ενισχύουν τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους εργοδότες.

7. Ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και περιορισμός των μη ανταγωνιστικών πρακτικών.

Δείτε τι μεταδίδει ο απεσταλμένος της «Κ» Αθανάσιος Έλλις μετά την ομιλία Σόιμπλε, που προηγήθηκε της ομιλίας Βαρουφάκη:

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή