Συμβιβαστικός απέναντι στη Δύση ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Συμβιβαστικός απέναντι στη Δύση ο Βλαντιμίρ Πούτιν

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία επιθυμεί να τερματίσει την αντιπαλότητα με τη Δύση, αξιώνει όμως να γίνονται σεβαστά τα εθνικά της συμφέροντα. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που έστειλε στο εξωτερικό ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την καθιερωμένη, μαραθώνια τηλεοπτική του συνέντευξη, στη διάρκεια της οποίας απαντούσε «ζωντανά» σε ερωτήσεις Ρώσων πολιτών για όλα τα ζητήματα εσωτερικής και διεθνούς επικαιρότητας.

«Η βασική προϋπόθεση (για την ομαλοποίηση των σχέσεων) είναι να σέβονται τη Ρωσία και τα συμφέροντά της», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «δεν χρειάζονται εταίρους, αλλά υποτελείς». Παρ’ όλα αυτά, επέμεινε ότι η Ρωσία «δεν βλέπει κανέναν σαν εχθρό», προσθέτοντας ότι «δεν θα συνιστούσαμε σε κανένα να μας δει σαν εχθρό».

Οσον αφορά στην απόφαση σειράς Δυτικών ηγετών να μην παραστούν στη στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου στη Μόσχα, με την οποία θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις για τα 70 έτη της αντιφασιστικής νίκης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Πούτιν δήλωσε: «Είναι προσωπική απόφαση κάθε πολιτικού ηγέτη και απόφαση της χώρας που εκπροσωπεί. Ορισμένοι είναι πρόθυμοι να παραστούν, ενώ σε άλλους απαγορεύτηκε από την Ουάσιγκτον Ομπκόμ». Ο όρος Ομπκόμ προέρχεται από τη σοβιετική εποχή και αναφέρεται σε περιφερειακή επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος. Χρησιμοποιείται ειρωνικά από τη σημερινή ρωσική ηγεσία για να καυτηριάσει κυβερνήσεις και ΜΚΟ που θεωρούνται υποχείρια της Ουάσιγκτον.

Τείνοντας κλάδο ελαίας προς τη Γαλλία, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η ακύρωση της παράδοσης δύο ελικοπτεροφόρων πολεμικών πλοίων Mistral από τον πρόεδρο Ολάντ λόγω της κρίσης στην Ουκρανία δεν πλήττει τις αμυντικές δυνατότητες της Ρωσίας και ότι η χώρα του δεν θα διεκδικήσει αποζημίωση. «Θέλουμε μόνο να καλυφθούν οι ζημιές που έχουμε υποστεί. Υποθέτω ότι η γαλλική ηγεσία και γενικά οι Γάλλοι είναι έντιμοι άνθρωποι και θα μας επιστρέψουν τα χρήματά μας», δήλωσε.

Παραλήπτριες των «ανοιγμάτων» του Ρώσου προέδρου ήταν και οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Στη συνέντευξή του, ο Πούτιν αναγνώρισε ότι η επιβολή «διά της στρατιωτικής βίας» του σοβιετικού μοντέλου στην Ανατολική Ευρώπη μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου «δεν ήταν σωστό πράγμα».

Περί Ουκρανίας ο λόγος

Αναφορικά με την Ουκρανία, επανέλαβε ότι η χώρα του δεν διατηρεί στρατεύματα προς υποστήριξη των ρωσόφωνων αυτονομιστών και καυτηρίασε την επιλογή του προέδρου Ποροσένκο να διακόψει την καταβολή μισθών και συντάξεων στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. «Με αυτό τον τρόπο, οι σημερινές αρχές της Ουκρανίας αποκόπτουν το Ντονμπάς με τα ίδια τους τα χέρια», δήλωσε.

Τέλος, καταδίκασε τη δολοφονία του φιλορώσου Ουκρανού δημοσιογράφου, Ολες Μπουζίνα, ο οποίος δέχθηκε χθες το μεσημέρι πυροβολισμούς από δύο κουκουλοφόρους ενόπλους στο Κίεβο. Μία ημέρα νωρίτερα, ο επίσης φιλορώσος πρώην βουλευτής Ολεχ Καλάσνικοφ είχε σκοτωθεί σε παρόμοια ένοπλη επίθεση έξω από το σπίτι του. Οι δολοφονίες ενίσχυσαν τους φόβους για κύμα διώξεων εναντίον της φιλορωσικής αντιπολίτευσης στην Ουκρανία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή