Αλλαγές για «κουκούλες», DNA

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την οδό προς το Εθνικό Τυπογραφείο προκειμένου δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να θεωρηθεί και τυπικά νόμος του κράτους, έλαβε χθες το βράδυ το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, που αφορά και τη δυνατότητα «κατ’ οίκον» κράτησης του Σάββα Ξηρού, συμπληρωμένο με τροποποιημένες τις τροπολογίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που καταργούν τον «κουκουλονόμο» και τροποποιούν τη διαδικασία λήψης DNA από συλληφθέντες για διάφορα αδικήματα. Οι βουλευτές της δικομματικής κυβερνώσας πλειοψηφίας στήριξαν με την ψήφο τους το νομοθέτημα, έχοντας απέναντί τους σύσσωμη την αντιπολίτευση, στην καλύτερη περίπτωση να εκφράζουν προβληματισμό και ενστάσεις, και ειδικότερα τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ να κάνουν λόγο για νομοθέτηση καθ’ υπαγόρευση των κουκουλοφόρων και των τρομοκρατών.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη χθεσινή δεύτερη ημέρα της διαδικασίας, δεν χαρακτηρίστηκε από τις φραστικές συγκρούσεις και την ένταση της Πέμπτης: η λήξη της κατάληψης της Πρυτανείας έπειτα από αστυνομική επιχείρηση και η «κόπωση» της εθνικής αντιπροσωπείας (παρόντες στη συνεδρίαση σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης δεν ήταν περισσότεροι των πενήντα), συνέβαλαν στο να διαμορφωθεί το κλίμα αυτό. Κάποιες προσωπικές συγκρούσεις με ανταλλαγή χαρακτηρισμών περί ακροδεξιών ή φιλοτρομοκρατικών αντιλήψεων, δεν αποδείχθηκαν αρκετές για να ανατρέψουν τη συνολική εικόνα μιας συζήτησης που άρχισε το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε περίπου στις 8 το βράδυ. Στα αξιοσημείωτα, ως προς το τελευταίο, είναι πως αν και μίλησε επί του νομοσχεδίου η πρόεδρος της Βουλής, ανεβάζοντας τους τόνους της κριτικής προς τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης, δεν κατεγράφησαν οι συνήθεις «γαλάζιες» αντιδράσεις. Ούτε και στην περίπτωση που μίλησε για καθεστωτική τρομοκρατία των μνημονιακών κυβερνήσεων.

Επί της ουσίας των ρυθμίσεων, ενδιαφέρον υπήρξε τη στιγμή που ο κ. Ν. Παρασκευόπουλος ανακοίνωσε πως με τροποποιήσεις του αρχικώς προταθέντος περιεχομένου τους, κάνει αποδεκτές τις δύο βουλευτικές τροπολογίες για τις κουκούλες και το DNA. Υπήρξαν και άλλες τροπολογίες, μεταξύ αυτών και εκείνη που προβλέπει ατιμωρησία των μελών του κινήματος «Δεν πληρώνω» (υποθέσεις μη καταβολής διοδίων κ.λπ.), που μπορεί να μην έκανε αποδεκτές, πλην όμως τις χαρακτήρισε ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες. Είπε συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης: «Οι υπόλοιπες τροπολογίες δεν είναι ώριμες. Εν πάση περιπτώσει το υπουργείο Δικαιοσύνης τις θεωρεί ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και εν ευθέτω χρόνω θα τις εξετάσει για νομοθετική προώθηση».

Σε ό,τι αφορά τις κουκούλες, είπε: «Η θέση μου είναι ότι η σχετική ρύθμιση πρέπει να καταργηθεί για τις περιπτώσεις για τις οποίες προβλέπεται ως λόγος επιβάρυνσης της απειλούμενης ποινής η χρήση της κουκούλας, δηλαδή της κάλυψης των προσώπων. Πιστεύω, όμως, ότι πρέπει αυτό να γίνει με μια εξαίρεση, δηλαδή να διατηρηθεί στην περίπτωση στην οποία το έγκλημα που έχει τελεστεί είναι έγκλημα ληστείας». Ως προς το DNA, ανέφερε: «Πρέπει να είναι υποχρεωτική η λήψη. Αλλά να γίνεται η λήψη με τρόπο που να σέβεται την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, να προβλέπεται η δυνατότητα τεχνικού συμβούλου, όχι μόνο στη δεύτερη λήψη, αλλά και στην πρώτη και η λήψη να γίνεται με διάταξη εισαγγελικού ή ανακριτικού οργάνου. Με αυτές τις προσθήκες ή τις διαφορές η τροπολογία γίνεται δεκτή».

Διαχωρισμός ισοβιτών

Μεταξύ άλλων αλλαγών στις οποίες προέβη ο κ. Παρασκευόπουλος είναι και εκείνη η οποία αφορά τον διαχωρισμό των ισοβιτών που με, επικυρωμένο από Κέντρο Πιστοποίησης, ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% θα μπορούν να μετατρέψουν την ποινή από φυλάκιση σε κατ’ οίκον κράτηση, με ηλεκτρονική επιτήρηση: Οσοι βαρύνονται με ανθρωποκτονία, θα πρέπει να έχουν εκτίσει στη φυλακή τουλάχιστον δέκα έτη, ενώ οι υπόλοιποι, μία πενταετία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή