Σχέση υπνικής άπνοιας με άνοια και Αλτσχάιμερ

Σχέση υπνικής άπνοιας με άνοια και Αλτσχάιμερ

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μία δεκαετία νωρίτερα εμφανίζονται γνωσιολογικά προβλήματα σε όσους ηλικιωμένους υποφέρουν από υπνική άπνοια, δείγμα της οποίας είναι το έντονο ροχαλητό, παρά σε όσους συνομηλίκους τους δεν πάσχουν από τη νόσο ή χρησιμοποιούν ειδικές συσκευές καταπολέμησής της, σύμφωνα με νέα μελέτη της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Μεταξύ ηλικιωμένων ατόμων που εμφανίζουν ελαφρά γνωσιολογικά προβλήματα ή πρώιμα στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ, όσοι έπασχαν από υπνική άπνοια εμφάνισαν τα παραπάνω προβλήματα σε ηλικία 77 ετών, κατά μέσον όρο, ενώ όσοι τα αντιμετώπισαν με ειδικές μάσκες άπνοιας εμφάνισαν τα προβλήματα αυτά στα 90 τους.

«Η μελέτη μας δεν έδειξε ότι το ροχαλητό προκαλεί άνοια. Διαπιστώσαμε, όμως, ότι όσοι ανέφεραν ότι πάσχουν από υπνική άπνοια, την οποία δεν είχαν αντιμετωπίσει, εμφάνισαν άνοια ή Αλτσχάιμερ νωρίτερα», λέει ο δρ Ρικάρντο Οσόριο, επικεφαλής της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Νευροχειρουργικής.

«Η υπνική άπνοια αφορά κυρίως τους άνδρες, αν και οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ενισχύεται και μεταξύ γυναικών, ενώ τείνει να εμφανίζεται και σε μεσήλικες. Η πλειονότητα των κρουσμάτων, όμως, αφορούν ηλικιωμένα άτομα», λέει ο δρ Οσόριο.

Η άπνοια, που προκαλείται από έλλειψη οξυγόνου, ίσως βοηθά στην εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή