Ο Καναδάς και η Πρεσβεία του στην Ελλάδα τιμούν με αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας «τις αδελφές που αναπαύονται στη Λήμνο»

Ο Καναδάς και η Πρεσβεία του στην Ελλάδα τιμούν με αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας «τις αδελφές που αναπαύονται στη Λήμνο»

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τίτλος είναι από ποίημα γραμμένο από τη Βρετανίδα ακτιβίστρια και νοσοκόμα Vera Britain που τιμά τη θυσία των δύο Καναδών αδελφών νοσοκόμων – την προϊσταμένη αδελφή νοσοκόμα Jessie B. Jaggard και την αδελφή νοσοκόμα Mary Frances Munro, που απεβίωσαν από δυσεντερία στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1915· είναι τα μοναδικά θύματα από το σύνολο των 70 Καναδών αδελφών νοσοκόμων που υπηρέτησαν στον 1ο και 3ο καναδικό σταθμό Πρώτων Βοηθειών, που βρίσκονταν στη χερσόνησο του Τουρκικού Γιαλού στον Δυτικό Μούδρο. «Ο Καναδάς χαιρετίζει την ανιδιοτελή αφοσίωση και τη θυσία των Καναδών αδελφών νοσοκόμων, της προϊσταμένης Jessie Jaggard και της Mary Frances Munro, οι οποίες αναπαύονται στη Λήμνο» δήλωσε ο πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα κ. Robert Peck. «Επίσης χαιρετίζουμε τη συμβολή των αδελφών νοσοκόμων από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με την ευκαιρία της παγκόσμιας 100ής επετείου της εκστρατείας της Καλλίπολης». Ο πρέσβης του Καναδά κ. Peck επεσήμανε ότι το 1929 τοποθετήθηκε μνημείο αφιερωμένο στις αδελφές νοσοκόμες στην Αίθουσα Τιμής στο Κοινοβούλιο του Καναδά. Την πρωτοβουλία για την αναμνηστική πλάκα που τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν σήμερα, 17 Απριλίου 2015, με σεμνή τελετή στο συμμαχικό νεκροταφείο του Πορτιανού στη Λήμνο, ανέλαβε η πρεσβεία του Καναδά στην Αθήνα, με χρηματοδότηση της κυβέρνησης του Καναδά και τη θερμή υποστήριξη της Επιτροπής Πολεμικών Τάφων Κοινοπολιτείας. Η πρεσβεία του Καναδά αναγνώρισε επίσης τη συνδρομή του Jim Claven, ιστορικού και γραμματέα της Επιτροπής Μνήμης Λήμνου – Καλλίπολης, που εδρεύει στη Μελβούρνη. Τα αποκαλυπτήρια γίνονται λίγες ημέρες πριν από την 100ή επέτειο της εκστρατείας της Καλλίπολης στις 25 Απριλίου 1915. Συνολικά, 70 Καναδές νοσοκόμες υπηρέτησαν το 1915 στη Λήμνο.

Η αναμνηστική πλάκα σχεδιάστηκε από την Επιτροπή Πολεμικών Τάφων Κοινοπολιτείας και έχει κατασκευαστεί από την πέτρα «Nabresina», η οποία προέρχεται από λατομείο στο Λέτσε της Ιταλίας, όπως μας επεσήμανε ο γνώστης κ. Σταύρος Κοσμάτος, επίτιμος πρόξενος της Ιταλίας, Κερκυραίος ιστορικός. Λαξεύτηκε από τεχνίτες της επιτροπής και θα τοποθετηθεί στη δεξιά πλευρά του στρωμένου με χαλίκια μονοπατιού που οδηγεί στον Σταυρό, στον τοίχο του συμμαχικού νεκροταφείου του Πορτιανού. Η αδελφή νοσοκόμα Mary Frances Elizabeth Munro ανήκε στη δύναμη του 3ου καναδικού σταθμού Πρώτων Βοηθειών, απεβίωσε στις 7 Σεπτεμβρίου 1915 και ήταν 49 ετών. Είχε γεννηθεί στο Wardsville, στην επαρχία Middlesex του Οντάριο και είχε φοιτήσει στη σχολή Bishop Strachen. Η Jessie B. Jaggard ήταν προϊσταμένη του 3ου καναδικού σταθμού, είχε γεννηθεί στη Νέα Σκωτία, και απεβίωσε στις 25 Σεπτεμβρίου 1915, σε ηλικία 44 ετών. Ηταν κόρη του John Lothrop Brown και της Elizabeth Whidden Brown. Η στήλη της «Κ» ζήτησε από την πρεσβεία τις φωτογραφίες των δύο σπουδαίων άτυχων αδελφών νοσοκόμων, μας έστειλαν όσες είχαν στο αρχείο. Οι επιζώντες των οικογενειών τους, που θα πρέπει να είναι πολύ περήφανοι για την τιμή που γίνεται από την πατρίδα τους στις Καναδές αδελφές νοσοκόμες, μπορεί να μας τις στείλουν, να τις κρατήσουμε, νέες, γενναίες και γελαστές, στη μνήμη μας…

Επίδοση διαπιστευτηρίων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος δέχθηκε, χθες, διαδοχικά τα διαπιστευτήρια των εικονιζομένων νέων πρέσβεων, της Τσεχικής Δημοκρατίας κ. Jan Bondy και της Πορτογαλικής Δημοκρατίας κ. Rui Alberto Manuppella Tereno. Στην τελετή επίδοσης στη μεγάλη αίθουσα του Προεδρικού Μεγάρου παρέστησαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Νικόλαος Χουντής και ο γενικός γραμματέας Προεδρίας Δημοκρατίας πρέσβης ε.τ. κ. Γεώργιος Γεννηματάς. Σήμερον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα συναντηθεί στις 13.00 με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη (φωτογραφίες Διον. Πατεράκης, 15/4/15).

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή