Πλουσιότερα τα πλούσια πανεπιστήμια

Πλουσιότερα τα πλούσια πανεπιστήμια

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοένα και πλουσιότερα γίνονται τα 40 ήδη πλούσια πανεπιστημιακά ιδρύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης της Moody’s Investors Service, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες.

Στην κορυφή της κατάταξης των 40 ιδρυμάτων εμφανίζεται το περίφημο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ενώ συνολικά τα περιουσιακά στοιχεία όλων έχουν την τελευταία πενταετία αυξηθεί κατά 50%.

Αυτό σημαίνει πως η περιουσία τους έχει αυξηθεί με ρυθμούς δύο φορές γρηγορότερους από τους αντίστοιχους των πανεπιστημίων των ΗΠΑ με τη χαμηλότερη δανειοληπτική αξιολόγηση. Επιπλέον, η Moody’s επισημαίνει ότι τα 40 πιο εύπορα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα κατέχουν τα δύο τρίτα των περιουσιακών στοιχείων και των 503 ιδρυμάτων, τα οποία παρακολουθεί και αξιολογεί.

Ειδικότερα, το Χάρβαρντ διατηρεί κληροδότημα της τάξης των 36,4 δισ. δολαρίων, το οποίο είναι και το υψηλότερο στην ανώτατη εκπαίδευση των ΗΠΑ. Επιπλέον, διαθέτει δωρεές και άλλα κεφάλαια, ώστε συνολικά ο πλούτος του να φθάνει τα 42,8 δισ. δολάρια. Εξίσου πλούσιο εμφανίζεται και ένα δημόσιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα και συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο του Τέξας με 36,7 δισ. δολάρια σε ρευστό και επενδύσεις.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο οίκος της Moody’s, τα πολιτειακά ή εν γένει τα δημόσια Πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν πολύ περισσότερες εγγραφές από τα ιδιωτικά. Αυτό σημαίνει ότι ο ανά φοιτητή πλούτος τους είναι σαφώς μικρότερος.

Τα «προνομιούχα» πάμπλουτα πανεπιστήμια συγκέντρωσαν το 60% των συνολικών δωρεών προς την ανώτατη εκπαίδευση το δωδεκάμηνο Ιουλίου 2014- Ιουνίου 2015. Επιπλέον, διατηρούν λιγότερο ρευστό στα ταμεία τους, ενώ το περισσότερο το επενδύουν σε μετοχές, καθώς και σε άλλα διαφόρων ειδών επενδυτικά προϊόντα. Βασικό τους κριτήριο, βέβαια, είναι ότι επιλέγουν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε επενδύσεις με υψηλές αποδόσεις, όπως παρατηρεί στη σχετική έκθεσή της η Moody’s Investors Service. Ακολουθώντας τη στρατηγική αυτή, πολλά ιδρύματα με μεγάλα κληροδοτήματα επωμίστηκαν εκτεταμένες ζημίες το 2009 εξαιτίας της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Πάντως, ήταν κι εκείνα, τα οποία ανέκαμψαν πολύ γρήγορα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή