Από τις ιδέες στις πράξεις

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Το υπουργείο Οικονομικών, με επίσημη ανακοίνωσή του, μας πληροφόρησε, προχθές, ότι ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης «θα παραστεί στη δεξίωση στον Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας, όπου θα έχει και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, κ. Barack Obama». Ετσι ακριβώς! Κάποιες ώρες αργότερα, στην αμερικανική πρωτεύουσα, δημοσιογράφος ρώτησε τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου: «Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών πιστεύει ότι θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο. Θα έχει;»

Η απάντηση του εκπροσώπου του Αμερικανού προέδρου ήταν: «I don’t have any meetings on the President’s schedule that reflect that» και ελληνικά «Δεν βλέπω κάποια συνάντηση στην ατζέντα του προέδρου που να ανταποκρίνεται σε αυτό».

Τα παραθέτω με τον τρόπο που κι εμείς οι δημοσιογράφοι τα μαθαίνουμε, ώστε να κρίνετε μόνοι σας για τα καθέκαστα, αφού την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ο κ. Βαρουφάκης δεν έχει ακόμη συναντηθεί με τον κ. Ομπάμα, ώστε να γνωρίζουμε πώς τελικά εξελίχθηκαν τα πράγματα κατά τη δεξίωση που δίνει ο Λευκός Οίκος για τον εορτασμό της Εθνικής Ανεξαρτησίας των Ελλήνων.

Η χρησιμότητα μιας τόσο εκτενούς αναφοράς σε μια από τις δραστηριότητες του υπουργού Οικονομικών στην Ουάσιγκτον είναι χρήσιμη μόνον για ένα λόγο: ο κ. Βαρουφάκης είναι επικεφαλής της περίφημης διαπραγμάτευσης. Εχει αναλάβει την υποχρέωση να συνεννοηθεί με τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς. Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθεροποίησης και πολλούς άλλους που εμπλέκονται στη δύσκολη ελληνική υπόθεση. Είναι σωστό, για εμάς όλους, να ανησυχούμε όταν διαπιστώνουμε πως ο κ. Βαρουφάκης έχει ένα σοβαρό πρόβλημα στην αποσαφήνιση των συνεννοήσεων. Αν ο υπουργός Οικονομικών λαμβάνει τις επιθυμίες του για πραγματικότητα, κάτι πρέπει να κάνει ο πρωθυπουργός. Αλλωστε, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας είχε περισσότερες από μία φορές ζωηρή αμφιβολία για την πιστότητα με την οποία μετέφερε ο υπουργός του το περιεχόμενο των συνεννοήσεων που είχε αναλάβει να κάνει. Ο κ. Βαρουφάκης επιχείρησε, αρχικώς, να εμφανίσει την παραγωγή θορύβου ως σειρά προμελετημένων ενεργειών στο πλαίσιο μιας ακατανόητης σε εμάς «δημιουργικής ασάφειας». Καμιά δημιουργικότητα δεν υπάρχει σε μια χαοτική διαπραγμάτευση. Το «ελληνικό χάος» ενισχύει όσους, μεταξύ των Ευρωπαίων, θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε παράδειγμα αποτυχημένου κράτους.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει μια τελευταία ευκαιρία να παύσει να συμπεριφέρεται ως προπαγανδιστής παράδοξων ιδεών βοήθειας προς Ευρωπαίους και να υπηρετήσει τον πρωθυπουργό, που τον εμπιστεύτηκε χωρίς επιφυλάξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή