Ηλιος και στερεότυπα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​​«Κανένας πανικός στην Αθήνα. Ο ήλιος λάμπει, όλοι έχουν επιστρέψει από το αναζωογονητικό διάλειμμα του Πάσχα, τα εστιατόρια είναι γεμάτα… Ολα αυτά δεν δείχνουν μια κοινωνία που ξέρει, ή φοβάται, ότι βρίσκεται δύο βήματα από τον γκρεμό» έγραφε στους Financial Times ο Βρετανός δημοσιογράφος Τόνι Μπάρμπερ. Και συνέχιζε «…μπορεί κάποιος να ανέμενε από τους πολίτες να είναι ανήσυχοι, απελπισμένοι ή θυμωμένοι. Αλλά δεν είναι. Είναι κουρασμένοι και μοιρολάτρες» ανέφερε ο αρθρογράφος.

Ναι, οι Ελληνες έχουν σίγουρα κουραστεί από την πενταετή αγωνία, από την εξαντλητική δυσπραγία, και στην ιδέα ότι αυτή θα παραταθεί, άγνωστο για πόσο ακόμη, οχυρώνονται σ’ ένα φρούριο αποκαρδίωσης, χωρίς ενεργητικότητα για τις όποιες πράξεις. Και οι πιο ολιγοφάνταστοι συλλαμβάνουν την ολόγυρά τους δυσμενή πραγματικότητα, όπως περιγράφεται με ένταση και ωμότητα, και οι περισσότεροι φρικιούν στη σκέψη ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν, όμως παράλληλα, ουκ ολίγοι, εντέλει ελπίζουν. Αλλωστε, δεν λείπουν οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις: «Δεν υπάρχει περίπτωση οι εταίροι να μην κάνουν πίσω» (Αλέκος Φλαμπουράρης, υπουργός Επικρατείας). «Εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά, τα προβλήματα θα είναι περισσότερα για την Ευρώπη και όχι τόσο για την Ελλάδα» (Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης). «Το μνημόνιο πέθανε και οι πολιτικές λιτότητας δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα» (Μέγαρο Μαξίμου). «Η Ευρώπη δεν θα επιλέξει το μονοπάτι του “ανήθικου και βάρβαρου” οικονομικού εκβιασμού, αλλά θα γεφυρώσει τις διαφορές της με την Ελλάδα» (πρωθυπουργός). Και πλήθος άλλες δηλώσεις στη λογική «όλα θα γίνουν… ». Αρκετοί εκλαμβάνουν ως «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» τις εκτιμήσεις ότι «η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει… αυτό το τρίμηνο. Η απειλή ενός Grexit θα αναζωπυρωθεί κατά το γ΄ τρίμηνο του έτους» (Stratfor) και μοιάζουν επιρρεπείς στον «επικίνδυνο μύθο που κερδίζει σε έλξη, ότι ακόμη κι αν η χώρα αθετήσει τις υποχρεώσεις της, θα παραμείνει μέλος του ευρώ» (Bloomberg).

Πράγματι, οι Ελληνες δεν μοιάζουν πανικόβλητοι –οι έχοντες. Ομως, είναι…προνοητικοί. Από 30 Μαρτίου έως 8 Απριλίου 2015, καταγράφηκε νέα εκροή καταθέσεων 1,18 δισ. ευρώ, μειώνοντας το σύνολό τους στις ελληνικές τράπεζες στα 134,8 δισ. ευρώ. Μεταξύ Δεκεμβρίου 2014 και Απριλίου 2015, αυτές μειώθηκαν κατά 30 δισ. (κατά 103 εκατ. ευρώ από τον Ιανουάριο του 2010, όταν ανέρχονταν στα 237,8 δισ.).

Είναι μοιρολάτρες; Κάπως. Μερικοί δείχνουν να έχουν αποδεχθεί την εισβολή των δεινών, να είναι σε (τυφλή) αναμονή. Πρώην εραστές των κορυφών, που μετά απογοητεύτηκαν από αυτές και καταλήγουν να συνθηκολογούν με την πτώση τους, με την αίσθηση ότι προσεγγίζουν το σύνορο της καταστροφής; Μπορεί. Ομως, ο πάτος του βαρελιού δεν υπόσχεται αυτόματη ανάδυση.

Διότι οι ιθύνοντες, αν και μοιάζουν ευφραδείς, έχουν απόψεις, ιδέες, απαιτούν κυρώσεις, δείχνουν αποσυντονισμένοι και ασαφείς, δηλαδή επί της ουσίας να μη διαθέτουν ανθεκτικό σχέδιο, πειστικές απαντήσεις. Δυστυχώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή