Επιλογές της εβδομάδας : Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας : Αθήνα

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΙΠΛΑΡΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ

Λέξεις, ήχοι και μία συνταγή για γεμιστά

Η ιδέα είναι απλή όσο και συναρπαστική. Το Ιδρυμα Ωνάση και η Στέγη ζήτησαν από 24 ξένους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν ένα έργο με θέμα την Αθήνα. Μόνη προϋπόθεση, να μην την έχουν επισκεφθεί ποτέ. Με αυτόν τον τρόπο, πρωταγωνιστούν οι συνειρμοί που προκαλεί το όνομα της ελληνικής πρωτεύουσας. Τα έργα συνθέτουν την έκθεση «Strange Cities: Athens, Παράξενες πόλεις: Αθήνα» που εγκαινιάζεται στις 21 Απριλίου στη Διπλάρειο Σχολή, στην πλατεία Θεάτρου. Με μότο «Δείτε την Αθήνα με τα μάτια εκείνων που δεν την είδαν ποτέ. Μια παράξενη έκθεση για τη δική μας παράξενη πόλη», το «Strange Cities» είχε ως πρώτη ύλη ένα κουτί έμπνευσης που στάλθηκε στους καλλιτέχνες με σκοπό να αφυπνίσει τη φαντασία τους. Το κουτί περιείχε ένα ποίημα του Σεφέρη («Το γιασεμί»), ένα κείμενο του Πέτρου Μάρκαρη, ένα τραγούδι του Χατζιδάκι («Μια πόλη μαγική»), μία συνταγή για γεμιστά, 12 αρχεία με ήχους της πόλης, αλλά κανένα οπτικό στοιχείο της Αθήνας. Η έκθεση, σε σχεδιασμό Αφροδίτης Παναγιωτάκου και επιμέλεια των Double Decker (Wilhelm Finger και Μελίτα Σκαμνάκη), φιλοξενεί έργα καλλιτεχνών από πολλές χώρες (Ολλανδία, Ην. Βασίλειο, Γερμανία, Καναδάς, Σουηδία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Τσεχία, Γαλλία, Βέλγιο, Ιαπωνία). Η έκθεση θα πλαισιώνεται από συζητήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, workshops και δρώμενα σχετικά με την Αθήνα και το αστικό τοπίο. Θα παραμείνει ανοιχτή ώς τις 28 Ιουνίου.

ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ

Διάλογοι περί τέχνης, αλήθειας και ψεύδους

Πρεμιέρα έχει την ερχόμενη Παρασκευή (24/4) το έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Στροχάιμ», σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή, που παρουσιάζει στο Από Μηχανής Θέατρο η ομάδα «Συν-Επί (+,Χ)». Στο «Στροχάιμ» ο Δημητριάδης εξερευνά την απαρχή του κινηματογράφου και μια από τις εμβληματικές του μορφές, τον κινηματογραφιστή και ηθοποιό Εριχ φον Στροχάιμ. Διάλογοι περί τέχνης, αλήθειας και ψεύδους, πραγματικού και φανταστικού. Την ντίβα του αμερικανικού βωβού κινηματογράφου Γκλόρια Σουάνσον ερμηνεύει η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ενώ τον Στροχάιμ ο Ακις Βλουτής. Τη Δευτέρα (20/4) στις 9 μ.μ. στο Από Μηχανής Θέατρο θα προβληθεί η ταινία «Η λεωφόρος της δύσης» με τον Στροχάιμ και τη Σουάνσον, παρουσία των συντελεστών της παράστασης.

​​Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο,

τηλ. 210 5231131.

ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Μια μεγάλη γιορτή για το ντοκιμαντέρ

Ενα μεγάλο αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Με τα μάτια ανοιχτά», συνδιοργανώνουν η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων από τις 22 έως τις 24 Απριλίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πρόσφατες παραγωγές, ταινίες που διακρίθηκαν στο φετινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ της Ελπίδας Σκούφαλου «Ακουσα το θεό να κλαίει», γυρισμένο στην Ελλάδα, την Αλβανία και τη Συρία σε διάστημα 12 χρόνων, αλλά και ορόσημα στην ιστορία του ελληνικού ντοκιμαντέρ, όπως οι «100 ώρες του Μάη» των Δήμου Θέου και Φώτου Λαμπρινού και ο «Μακεδονικός γάμος» του Τάκη Κανελλόπουλου. Επιπλέον, την ερχόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί ένα δωρεάν εργαστήρι ντοκιμαντέρ υπό την καθοδήγηση έμπειρων κινηματογραφιστών (πληροφορίες στο 695-59.45.007).

​​Πειραιώς 100, Γκάζι. Προβολές καθημερινά από τις 5 μ.μ.

ώς τα μεσάνυχτα. Ημερήσιο εισιτήριο 5 ευρώ – τριήμερο 12 ευρώ.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Αrtis Piano Trio

Τρεις σολίστ, ο Γιάννος Μαργαζιώτης (βιολί), η Αννη Τότσιου (πιάνο) και ο Νικόλας Πρεβεζάνος (τσέλο). συνθέτουν το Artis Piano Trio που δίνει συναυλία στο Μέγαρο τη Δευτέρα 20/4, με έργα Βοημών συνθετών (Σμέτανα και Ντβόρζακ) του Ρομαντισμού.

​​Μέγαρο, Δευτέρα 20/4,

ώρα 8.30 μ.μ.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

«Kafka-Fragments»

Το έργο του Gyorgy Kurtag για σοπράνο και βιολί «Kafka-Fragments», εμπνευσμενο από ημερολόγια και επιστολές του Κάφκα και αποτελούμενο από 40 συνθέσεις συνολικής διάρκειας μιας ώρας, ερμηνεύουν η Μυρσίνη Μαργαρίτη και ο Αντώνης Σουσάμογλου.

​​Σήμερα στις 9 μ.μ., στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.

FAUST

Πρώτη εμφάνιση

Ενα πάρτι για την κυκλοφορία του πρώτου προσωπικού του δίσκου «Σαν ταινία» θα δώσει στο Faust την ερχόμενη Πέμπτη (23/4) ο Αδάμ Τσαρούχης. Τραγούδια σε τζαζ και swing ρυθμούς, καθώς και διασκευές σε επιλεγμένα κομμάτια γνωστών καλλιτεχνών.

​​Εναρξη 10.30 μ.μ. Καλαμιώτου 11 & Αθηναΐδος 12.

Blank Wall Gallery

«Travellers»

Εργα 40 φωτογράφων, που επιλέχθηκαν μέσω διεθνούς διαγωνισμού, εκτίθενται από αύριο στην Blank Wall Gallery υπό τον τίτλο «Travellers». Μέσα μεταφοράς, χώροι αναμονής, τουρίστες, μετανάστες, βαγόνια πρώτης θέσης και τρένα, με εκατοντάδες ανθρώπους σκαρφαλωμένους στην οροφή τους, αποτυπώνουν τους διαφορετικούς τρόπους ταξιδιού, αλλά και τη διαφορετική νοοτροπία των ταξιδιωτών ανά τον κόσμο.

​​Εως τις 7 Μαΐου. Υακύνθου 12, Κυψέλη.

«ΙΑΝΟΣ»

Ελένη Καραΐνδρου

Η συνθέτρια Ελένη Καραΐνδρου είναι η επόμενη προσκεκλημένη στις «Συναντήσεις με μουσικούς στο cafe του Ιανού». Μαζί της συζητούν η Τασούλα Επτακοίλη και η Μαργαρίτα Πουρνάρα, ενώ η Σωτηρία Ρουβολή ερμηνεύει επιλεγμένα τραγούδια της για τον κινηματογράφο και το θέατρο.

​​Την Τετάρτη στις 10.30 μ.μ.

Σταδίου 24.

«ΘΗΣΕΙΟΝ»

Ο μονόλογος των γυναικών

Η «Οδός Πολυδούρη» της Ρούλας Γεωργακοπούλου σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη παρουσιάζεται στο Θέατρο «Θησείον» για λίγες παραστάσεις. Επί σκηνής, η ποιήτρια λίγο πριν πεθάνει. Με ψυχοπομπό ένα αντιφυματικό ραδιοφωνικό μήνυμα της εποχής. Ενας μονόλογος για τον δρόμο που «περπατούν» όλες οι γυναίκες του κόσμου.

​​Τουρναβίτου 7, Θησείο, τηλ. 210 3255444.

«ΕΒΔΟΜΟΣ»

«Αστικά tattoo»

Ο Μανώλης Ανδριωτάκης, δημοσιογράφος, συγγραφέας, σκηνοθέτης, δραστήριο μέλος της Κοινωνίας των Πολιτών σε θέματα οδικής ασφάλειας, θα μιλήσει για τα «Επικίνδυνα αστικά tattoo» στον κύκλο διαλέξεων της CFCOMPANY για την πόλη και την αρχιτεκτονική. Την Τετάρτη 22 Απριλίου στις 7.30 μ.μ., στον χώρο «Εβδομος». Καρ. Σερβίας 4

​​Κρατήσεις θέσεων: 210-92.29.467.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή