Με στάση πληρωμών απειλεί τους δανειστές ο Βαρουφάκης

Με στάση πληρωμών απειλεί τους δανειστές ο Βαρουφάκης

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αθέτησης πληρωμών για το χρέος, το οικονομικό επιτελείο εργάζεται πυρετωδώς, ώστε να έχει έτοιμο το νομοσχέδιο που θα προβλέπει την υποχρεωτική κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), για να αξιοποιηθούν από το κράτος και να πληρωθούν μισθοί, συντάξεις και άλλες υποχρεώσεις. Την ίδια ώρα, πάντως, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, Π. Μοσκοβισί, έστειλε μέσω των Financial Times σαφές μήνυμα προς την Αθήνα ότι εάν δεν προχωρήσει σ’ ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων ώς το κρίσιμο Eurogroup της 11ης Μαΐου, τότε η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με πιθανή χρεοκοπία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζουν το νομοσχέδιο για τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης, ώστε εάν κριθεί απαραίτητο να κατατεθεί τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι γίνονται προσπάθειες να πεισθούν οι διοικήσεις των δημόσιων οργανισμών (ασφαλιστικά ταμεία, νομικά πρόσωπα, ΔΕΚΟ κ.λπ.) να επενδύσουν εθελοντικά τα διαθέσιμά τους σε ελληνικούς τίτλους βραχυπρόθεσμης διάρκειας (repos). Αν οι προσπάθειες αυτές δεν καρποφορήσουν στα επόμενα 24ωρα, τότε είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου για να αξιοποιηθούν περί τα 2,5 δισ. ευρώ και να διασφαλιστούν οι πληρωμές μισθών, συντάξεων και η διάθεση των επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία στα τέλη του μήνα, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη στην «Κ».

Το ολλανδικό μοντέλο

Με τον νόμο αυτό, επί της ουσίας, οι φορείς του Δημοσίου θα υποχρεωθούν να καταθέσουν τα ταμειακά διαθέσιμα που τηρούν στις εμπορικές τράπεζες, σε λογαριασμό της ΤτΕ. Τα κεφάλαια αυτά θα επενδύονται και οι φορείς θα έχουν –εκτός απροόπτου– ένα διασφαλισμένο επιτόκιο. Μάλιστα, στο περιθώριο των συζητήσεων που γίνονται τις τελευταίες ημέρες είχε εξεταστεί και το ενδεχόμενο εφαρμογής του ολλανδικού μοντέλου. Ωστόσο, εκτιμάται ότι, για να εφαρμοστεί επακριβώς αυτό το μοντέλο, απαιτείται χρόνος ώστε να προετοιμαστεί σωστά το νομικό πλαίσιο. Και ο χρόνος αυτός δεν υπάρχει στην παρούσα φάση.

Πάντως, τα ταμειακά προβλήματα του Δημοσίου είναι πλέον πολύ μεγάλα. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε χθες πως, εάν οι υποστηρικτές της σκληρής γραμμής λιτότητας στην Ευρώπη δεν υποκύψουν, η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αθετήσει τις επικείμενες πληρωμές της για το χρέος. Σε συνέντευξή του στη Huffington Post, ο υπουργός υποστήριξε πως «η Ελλάδα είναι έξω από τις αγορές και πληρώνει τα χρέη της τους τελευταίους μήνες χρησιμοποιώντας τη λιγοστή ρευστότητά της». Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εάν μπορούσε, τότε δεν θα ήμασταν χώρα σε πρόγραμμα, σωστά; Ετσι, εάν οι εταίροι μας στους θεσμούς μας πουν “δεν έχει ρευστότητα για εσάς, καμία εκταμίευση, καμία νέα συμφωνία”, αυτό φυσικά δεν είναι βιώσιμο, όπως δεν θα ήταν για οποιαδήποτε χώρα που είναι σε ένα είδος προγράμματος του ΔΝΤ, ένα πρόγραμμα με την τρόικα ή ένα πρόγραμμα της ΕΚΤ».

Επίσης, οι δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη κατέστησαν σαφές ότι, με δεδομένη την επιλογή μεταξύ αθέτησης του χρέους και αθέτησης των πληρωμών συντάξεων, οι συνταξιούχοι θα ήταν αυτοί για τους οποίους θα μεριμνούσαν. Παράλληλα, ερωτηθείς κατά πόσον θα ήταν εφικτό η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να εξακολουθήσει να είναι στο ευρώ, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι η καταχρεωμένη χώρα είχε και παλαιότερα αθετήσει πληρωμές το 2012, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει το ίδιο, εάν δεν φτάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές έως και τις 24 Απριλίου.

Δείτε τι συνέβη στη συνάντηση Λαγκάρντ-Βαρουφάκη:

ΝΔ: Η κυβέρνηση δεν προστατεύει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

 Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης σε δήλωσή του υπενθύμισε ότι στις 6 Απριλίου ο υπουργός των Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης διαβεβαίωνε ότι η Ελλάδα θα πληρώνει τις υποχρεώσεις της στους δανειστές στο διηνεκές και χθες απείλησε ότι, αν δεν κάνουν πίσω οι εταίροι, δεν θα πληρώσει τις δόσεις για το χρέος. «Αυτή η κυβέρνηση προφανώς δεν είναι σοβαρή. Κυρίως όμως δεν προστατεύει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Και δυστυχώς κάθε μέρα που περνάει ο λογαριασμός και οι κίνδυνοι αυξάνονται», τόνισε ο κ. Καραγκούνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή