Το τέλος μιας χρυσής περιόδου

Το τέλος μιας χρυσής περιόδου

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από οκτώ πρωταθλήματα Ιταλίας, έξι Σούπερ Καπ, πέντε Κύπελλα Πρωταθλητριών, τρία Διηπειρωτικά και πέντε Σούπερ Καπ Ευρώπης ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να κλείσει ένα από τα σπουδαιότερα κεφάλαια στην ιστορία της Μίλαν. Εχουν περάσει περίπου 30 χρόνια από τη στιγμή που το 1986 τα ηνία του συλλόγου ανέλαβε ο άλλοτε πανίσχυρος άντρας της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Πήρε την ομάδα όταν βρισκόταν σε ανυποληψία, τη μετέτρεψε σε έναν ποδοσφαιρικό κολοσσό και ετοιμάζεται να την αφήσει -όχι στην ίδια- αλλά σε παρεμφερή κατάσταση.

Το πρόσφατο παιχνίδι με τη Σαμπντόρια στο Σαν Σίρο εξελίχθηκε σε ένα συλλαλητήριο διαμαρτυρίας. Οι οπαδοί αναπολούσαν περασμένες εποχές, κρατώντας πλακάτ με ονόματα σπουδαίων παικτών που έχουν φορέσει τη φανέλα των ροσονέρι, ένα μεγάλο πανό έγραφε «Save Milan» (Σώστε τη Μίλαν), ενώ άλλα μικρά ανέφεραν ότι η ομάδα είναι «Vendesi», δηλαδή προς πώληση.

Το πωλητήριο στον πιο επιτυχημένο σύλλογο του Μιλάνου φαίνεται πως έχει μπει διακριτικά από τότε που ο Μπερλουσκόνι άρχισε να χάνει τη δύναμή του στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Ωστόσο, οι απαιτήσεις που ξεπερνούσαν ακόμη και το 1 δισ. ευρώ για την πώληση των μετοχών, λειτουργούσαν μονίμως αποτρεπτικά στην προσέλκυση επενδυτών.

Εχοντας πανηγυρίσει το τελευταίο της πρωτάθλημα το 2011, με το ρόστερ της εμφανώς αποδυναμωμένο, τη «μαύρη» τρύπα στα οικονομικά της να αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ και χωρίς δικό της γήπεδο, η Μίλαν δεν φαντάζει ως η ιδανικότερη επένδυση τη δεδομένη στιγμή. Ωστόσο, όπως και στην περίπτωση της συμπολίτισσας Ιντερ, η οποία πλέον ανήκει στον Ινδονήσιο Ερικ Τοχίρ, η λύση δεν αποκλείεται να προέλθει εξ ανατολάς. Κινεζικός όμιλος επενδυτών με επικεφαλής τον Φου Γιξιάνγκ έκανε μία πρώτη κρούση για την αγορά των ροσονέρι, βρίσκοντας τις πόρτες… μισάνοιχτες. Στις αρχές Μαρτίου ο Μπερλουσκόνι είχε δηλώσει κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται να πουλήσει τη Μίλαν, αλλά περίπου έναν μήνα αργότερα δεν διέψευσε τα σενάρια που τον ήθελαν να διαπραγματεύεται το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του συλλόγου.

Μεταξύ Κίνας και Ιταλίας, ήρθε να προστεθεί και το ενδιαφέρον από τον Ταϊλανδό επιχειρηματία Μπι Ταετσαουμπόλ, ο οποίος πρότεινε στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι το ποσό των 500 εκατ. ευρώ για το 60% της ιταλικής ομάδας. Μάλιστα, για τη συγκεκριμένη πρόταση είχαν αποκαλυφθεί και κάποιες λεπτομέρειες, όπως ο ρόλος που θα είχε η κόρη του Μπερλουσκόνι, Μπάρμπαρα.

Ωστόσο, στα σενάρια αγοραπωλησίας της Μίλαν υπάρχει και ο αντίλογος. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας δεν θα θελήσει να βγει από το «οχυρό» που του προσφέρει η ιταλική ομάδα και, μάλιστα, σε μία περίοδο που βάλλεται από παντού. Ωστόσο, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, θεωρείται εξαιρετικά απίθανο ο 79χρονος πλέον Μπερλουσκόνι να αντέξει και τα φίλια πυρά των δικών του οπαδών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή