Επίθεση Σαμαρά για τις αλλαγές στην Παιδεία

Επίθεση Σαμαρά για τις αλλαγές στην Παιδεία

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πεδίο της καθημερινότητας, όπου οι επιλογές της κυβέρνησης φέρεται να προβληματίζουν την πλειονότητα των πολιτών, επικεντρώνει την πολιτική της προσπάθεια η Ν.Δ. Και στη Συγγρού φαίνεται ότι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι, πρωτίστως, οι κυβερνητικοί χειρισμοί σε δημόσια τάξη, ασφάλεια, μεταναστευτικό και πλέον στην παιδεία που προσφέρονται για την εκφορά αντιπολιτευτικού λόγου, εν αντιθέσει με την οικονομία, όπου παρά τις παλινωδίες της κυβέρνησης, η ανοχή και οι προσδοκίες των πολιτών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξαπέλυσε χθες σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, με αφορμή τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την Παιδεία. Μάλιστα, για τον κ. Σαμαρά, οι κυβερνητικές επιλογές για την εκπαίδευση δεν αποτελούν παρά τη συνέχεια των επιλογών της στους τομείς της ασφάλειας, της δικαιοσύνης και της «λαθρομετανάστευσης» (σ.σ.: όρο στον οποίο επιμένει ο κ. Σαμαράς) και τελικά οδηγούν στο να «επιστρέψει η χώρα στον βάλτο όπου βρισκόταν επί δεκαετίες». «Αφού η κυβέρνηση ικανοποίησε τα αιτήματα των κουκουλοφόρων, των αντεξουσιαστών και των τρομοκρατών στον χώρο της Δικαιοσύνης και της Ασφάλειας, κι αφού γέμισε τις πόλεις με λαθρομετανάστες, τώρα εξήγγειλε νομοσχέδιο για την Παιδεία, με στόχο να επαναφέρει το άσυλο της παρανομίας στα Πανεπιστήμια, να επιστρέψουν οι αιώνιοι φοιτητές, να καταργηθεί η αξιολόγηση και η αριστεία» επεσήμανε σε δήλωσή του. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι κυβερνητικές θέσεις συνιστούν κατάργηση όλων των μεταρρυθμίσεων «που είχαν περάσει τα τελευταία χρόνια με μέγιστη πολιτική συναίνεση». Τη δήλωση Σαμαρά ακολούθησε η οξεία αντίδραση του Μαξίμου, που κατηγόρησε τον τέως πρωθυπουργό ως βασικό υπεύθυνο για τη φτωχοποίηση των πολιτών.

Η προσπάθεια του κ. Σαμαρά, ο οποίος επιλέγει να δώσει ο ίδιος τον τόνο της αντιπολίτευσης, κατατείνει αφενός στην υπέρβαση των όποιων τάσεων αμφισβήτησης στο εσωτερικό του κόμματος, αφετέρου δε στην εμπέδωση της δοκιμαζόμενης, αυτή τη στιγμή, εικόνας της Ν.Δ. ως του βασικού εκφραστή του φιλευρωπαϊκού μετώπου στη χώρα. Η προσπάθεια αυτή θα ενταθεί και μέσα από το «οδοιπορικό στην κοινωνία», όπως χαρακτηρίζει η Ν.Δ. τις νομαρχιακές και περιφερειακές προσυνδιασκέψεις, που θα κυριαρχήσουν στην κομματική ζωή τους επόμενους μήνες. Η πρώτη περιφερειακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 25 Απριλίου στην Πάτρα, η τελευταία στις 4-5 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο κύκλος θα κλείσει με την Εθνική Συνδιάσκεψη στην Αθήνα, στις 11 και 12 Ιουλίου. Σενάρια για κινήσεις του κ. Σαμαρά προς τους κ. Ευάγγ. Βενιζέλο και Στ. Θεοδωράκη, προκειμένου να συμπηχθεί κοινό μέτωπο μοιάζουν ασθενή, καθώς η εκδήλωση σχετικής πρωτοβουλίας προϋποθέτει ένα μείζονος σημασίας γεγονός, ενώ, σε αυτή τη συγκυρία, οι επικεφαλής των άλλων κομμάτων δεν έχουν λόγους ανταπόκρισης στην πρόσκληση.

Αντιπαραθέσεις

Σε κάθε περίπτωση, οι κυβερνητικές επιλογές οδηγούν σε ένταση του αντιπολιτευτικού λόγου (σ.σ.: για πολιτικό σουρεαλισμό της κυβέρνησης έκανε λόγο ο κ. Κ. Χατζηδάκης) και σε κλιμάκωση των αντιπαραθέσεων στη Βουλή. Οπως η χθεσινή μεταξύ του κ. Νικ. Βούτση και του κ. Κυρ. Μητσοτάκη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών, του επεσήμανε ότι «δεν έχετε εξουσιοδότηση από τους πολίτες να κατεβάσετε την ευρωπαϊκή σημαία από εδώ μέσα» και χαρακτήρισε ως μονομερή ενέργεια το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου για τη δημόσια διοίκηση. Προκάλεσε, δε, την αντίδραση του κ. Βούτση, ο οποίος έκανε λόγο για ατόπημα, σχολιάζοντας ότι «δεν μας έχει διαμηνυθεί από τους θεσμούς κάτι τέτοιο, είστε ο πρώτος που μας το λέει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή