Ελβετία: Μέτρα για την εξυγίανση του συνταξιοδοτικού ταμείου των εργαζόμενων στους σιδηροδρόμους

Ελβετία: Μέτρα για την εξυγίανση του συνταξιοδοτικού ταμείου των εργαζόμενων στους σιδηροδρόμους

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ελβετοί σιδηροδρομικοί δέχθηκαν να μειώσουν τις ημέρες των διακοπών τους και απαρνήθηκαν μισθολογικές αυξήσεις ώστε να εξυγιάνουν το συνταξιοδοτικό ταμείο τους, σύμφωνα με μια ανακοίνωση των Ελβετικών Σιδηροδρόμων (CFF).

Συγκεκριμένα το σύνολο του προσωπικού των CFF παραιτείται από τις μισθολογικές αυξήσεις που θα έπαιρνε από το 2017 έως το 2020, καθώς και από μία ημέρα διακοπών το χρόνο στο διάστημα από το 2016 έως το 2018.

Παράλληλα με την προσπάθεια αυτή, η διεύθυνση των CFF θα καταβάλλει στο συνταξιοδοτικό ταμείο των εργαζομένων 690 εκατ. ελβετικά φράγκα (669 εκατ. ευρώ).

Τα μέτρα αυτά, τα οποία εγκρίθηκαν από τους κοινωνικούς εταίρους, αναμένεται ότι θα επιτρέψουν να εξασφαλισθεί μακροχρόνια η οικονομική σταθερότητα του συνταξιοδοτικού ταμείου καθώς και το ύψος των συντάξεων.

Από το 2017 έως το 2020, θα είναι δυνατές μόνο ατομικές μισθολογικές αυξήσεις και αυτές θα περιορίζονται ετησίως στο 0,8% του συνόλου των μισθωτών.

Προβλέπεται επίσης, λόγω του δυσχερούς οικονομικού κλίματος, πως οι CFF θα μπορούν να συμφωνήσουν με τους κοινωνικούς εταίρους προσωρινές εξαιρέσεις από τις διατάξεις αυτές ώστε να διαφυλαχθουν οι θέσεις εργασίας.

Στα τέλη του 2014, οι CFF απασχολούσαν 32.730 εργαζομένους.

Στην Ελβετία, η συντάξιμη ηλικία είναι τα 65 έτη για τους άνδρες και τα 64 για τις γυναίκες.

Στους CFF, ο κανόνας αυτός ισχύει για όλες τις κατηγορίες του προσωπικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή