Εκταμίευση μόνο μετά την αξιολόγηση, λέει το ΔΝΤ

Εκταμίευση μόνο μετά την αξιολόγηση, λέει το ΔΝΤ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Για να υπάρξει εκταμίευση από το ΔΝΤ, θα πρέπει να υπάρχει μία συμφωνία σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων και να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, διεμήνυσε χθες ο Π. Τόμσεν, που εκτίμησε ότι θα χρειασθούν αρκετές εβδομάδες προτού ολοκληρωθεί αυτή. «Δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση στη βάση μερικών μέτρων», είπε. Σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΔΝΤ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ δήλωσε ενθαρρυμένος διότι, όπως εκτίμησε, πρόσφατα η διαδικασία των συζητήσεων βελτιώθηκε. Ο κ. Τόμσεν δεν είχε πληροφορίες για την κατάσταση της ρευστότητας στην Ελλάδα αλλά τόνισε ότι τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο υπάρχουν πληρωμές ύψους 10-11 δισ. που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, οπότε είναι σημαντικό να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από αυτές.

Σχετικά με το ενδεχόμενο νέου προγράμματος και του ρόλου που θα μπορούσε να έχει το ΔΝΤ σε αυτό, απάντησε ότι «έχουμε ένα πρόγραμμα που διαρκεί μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους, υπάρχουν ακόμη 16 δισ. προς διάθεση, και σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει συζήτηση για το τι θα έπρεπε να ακολουθήσει, η κυβέρνηση έχει πει ότι θέλει να συνεχίσει τη σχέση με εμάς, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος και σε αυτό εστιάζουμε».

Ερωτώμενος για τις επιπτώσεις μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τόνισε ότι κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τους κινδύνους. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «το ΔΝΤ δεν αναμένει ότι θα συμβεί αυτό, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει πει καθαρά ότι θέλει να μείνει και θα κάνει ό,τι χρειασθεί». Οπως εκτίμησε, «οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ σοβαρές για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία ενώ θα αποτελούσε μία πρόκληση και για την Ευρωζώνη, επιφέροντας ίσως αρνητικές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη που δεν πρέπει να υποτιμηθούν». Τόνισε επίσης ότι «είναι κρίσιμο για την Ελλάδα να αντιμετωπίσει μία μη βιώσιμη κατάσταση» στο ασφαλιστικό. Οπως επισήμανε, «το ΔΝΤ δεν έχει ζητήσει ποτέ ούτε θα ζητήσει οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις», αλλά δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα χρειασθεί ίσως να μειωθούν οι υψηλότερες από αυτές. Τέλος, ερωτώμενος για τα λάθη στα ευρωπαϊκά προγράμματα, απάντησε ότι ένα από τα μαθήματα που έλαβε το Ταμείο είναι ότι πρέπει να απλοποιηθούν, ενώ για το ελληνικό πρόγραμμα είπε ότι θα ήθελε να το επανεστιάσει σε μερικά κρίσιμα μέτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή