Μπ. Ομπάμα: Συμφωνήστε με τους δανειστές

Μπ. Ομπάμα: Συμφωνήστε με τους δανειστές

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε παρέμβαση στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους δανειστές προέβη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, καλώντας την κυβέρνηση να έλθει σε συμφωνία με τους εταίρους. Στη διάρκεια συνέντευξης με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μ. Ρέντσι, ο κ. Ομπάμα ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η Ελλάδα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις». «Πρέπει να εισπράξει φόρους, πρέπει να μειώσει τη γραφειοκρατία, να κάνει πιο ευέλικτη την αγορά εργασίας», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος κατέληξε λέγοντας για την ελληνική κυβέρνηση ότι «στηρίζουμε κάποιο βαθμό ευελιξίας, αλλά θα πρέπει να δείξετε στους πιστωτές σας ότι προσπαθείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας».

Εν τω μεταξύ, με πρόθεση να προτείνει ένα «νομοθετικό μορατόριουμ» στους εταίρους και δανειστές και την προσδοκία, μέσω αυτού, να εξασφαλίσει την πολυπόθητη ένεση ρευστότητας, προσέρχεται η κυβέρνηση στο Brussels Group που επαναλαμβάνει τις εργασίες του σήμερα, στις 2 μ.μ., στο Παρίσι. Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η Αθήνα, προκειμένου να επιτύχει περαιτέρω σύγκλιση, θα προτείνει προς τους συνομιλητές της μια συμφωνία με βάση την οποία η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει μέχρι την επίτευξη οριστικής συμφωνίας στην κατάθεση νομοσχεδίων που ρυθμίζουν ζητήματα όπως τα εργασιακά και, από την πλευρά τους, οι δανειστές θα δεσμευθούν ότι δεν θα επιμείνουν να φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση μέτρα για ζητήματα όπως το ασφαλιστικό ή άλλα θέματα, τα οποία παγίως επαναφέρουν.

Η ελληνική πλευρά ευελπιστεί ότι με την κίνησή της αυτή θα καλύψει σημαντικό μέρος της απόστασης που χωρίζει τις δύο ομάδες διαπραγμάτευσης και θα καταφέρει να φθάσει σε μια ενδιάμεση συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου ή το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα. Αλλωστε, η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου θέτει ως ορόσημο για την επίτευξη συμφωνίας το τέλος Απριλίου. Η επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας θα μπορούσε, επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, να «ξεκλειδώσει» την παροχή ρευστότητας και, ταυτόχρονα, να μεταθέσει τα «δύσκολα» ζητήματα της διαπραγμάτευσης, τα οποία ο κ. Τσίπρας προσδιόρισε ως τέσσερα (εργασιακά, ασφαλιστικό, αύξηση ΦΠΑ και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας) στη διαπραγμάτευση για τη συνολική συμφωνία, τον Ιούνιο.

Τρεις θεματικές

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η διαπραγμάτευση που αρχίζει σήμερα στο Brussels Group διαρθρώνεται σε τρεις θεματικές ενότητες: η πρώτη αφορά τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη, η δεύτερη το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα «κόκκινα» δάνεια και η τρίτη τις διαρθρωτικές αλλαγές και κυρίως την αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό. Η Αθήνα εμφανίζεται αισιόδοξη ότι μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος συμφωνίας. Ωστόσο, το επιτελείο του κ. Τσίπρα επαναλαμβάνει ότι θα πρέπει να υπάρξει και πολιτική βούληση για να γίνει το επόμενο βήμα. Αλλωστε, η πρόταση για νομοθετικό μορατόριουμ της Αθήνας μόνο σε πολιτική συμφωνία μπορεί να αποβλέπει.

Συνάντηση Λου – Βαρουφάκη

Αυστηρά ήταν και τα μηνύματα από το υπουργείο Οικονομικών της Αμερικής στη συνάντηση που είχε χθες ο Γιάνης Βαρουφάκης με τον Αμερικανό ομολογό του Τζακ Λου. 

Δείτε τι μετέδωσε η ανταποκρίτρια της «Κ» λίγο μετά την συνάντηση στην Ουάσιγκτον: 

Δείτε ολόκληρη την ομιλία Ομπάμα στην εκδήλωση στο Λευκό Οίκο: 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή