Τα ΜΟΕ με Τουρκία στη σύσκεψη Τσίπρα με Κοτζιά, Καμμένο

Τα ΜΟΕ με Τουρκία στη σύσκεψη Τσίπρα με Κοτζιά, Καμμένο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη διπλωματική κινητικότητα σε όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής αναμένεται να εκδηλωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και ενώ οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμικούς εταίρους βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, κατά κοινή ομολογία.

Αργά  απόψε πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και με την συμμετοχή των υπουργών  Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας  κυρίους Νίκο Κοτζιά και Πάνο Καμμένο, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκο και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρη Παρασκευόπουλο.

Η σύσκεψη ήταν προπαρασκευαστική των συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που αναμένεται να αρχίσουν σύντομα η Ελλάδα και η Τουρκία.

Οι συνομιλίες για τα ΜΟΕ,  κρίθηκαν αναγκαίες και από τις δύο χώρες μετά την ένταση που προκλήθηκε τον Φεβρουάριο με επίκεντρο την δέσμευση μεγάλων περιοχών του Αιγαίου από την Τουρκία που περιελάμβαναν και έδαφος της Λήμνου , κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.  Οι διαπραγματεύσεις αυτές θεωρούνται σημαντικές για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κυρίως για το κλίμα  που θα διαμορφωθεί στο Αιγαίο .

Την προσεχή Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα έχει συνάντηση στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομολογό του Τζον Κέρι. Κατά την συνάντηση θα γίνει εκτενής συζήτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, την ΠΓΔΜ και την περιφερειακή ασφάλεια.  Την Δευτέρα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος θα έχει συνομιλίες στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομολογό του και ενώ σύντομα θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου Αιγύπτου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Οι δύο ηγέτες κατά την σημερινή συνάντησή τους στην Αθήνα δήλωσαν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα διαπραγματευθεί σε συνθήκες εκβιασμών αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι οι συνομιλίες θα διακοπούν  και πάλι αν η Τουρκία προβεί σε νέες προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Κοτζιάς θα έχει στη Νέα Υόρκη, εντός της ερχόμενης εβδομάδες συναντήσεις με τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και τον προσωπικό απεσταλμένο για την ονομασία της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς. Με τον γενικό γραμματέα θα συζητηθεί και το Κυπριακό και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και ενώ Αθήνα και Σκόπια  προετοιμάζονται για τα δικά του Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή