Δεκάδες νεκροί από επιθέσεις στην Υεμένη

Δεκάδες νεκροί από επιθέσεις στην Υεμένη

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι βομβαρδισμοί αεροπλάνων της Σαουδικής Αραβίας εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι, οι οποίοι έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά, στη γειτονική Υεμένη.

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους και 398 τραυματίστηκαν, όταν βλήματα σαουδαραβικών αεροπλάνων έπληξαν μεγάλη αποθήκη πυραύλων στη Σαναά, προκαλώντας έκρηξη που ισοπέδωσε σειρά κατοικιών, συγκλόνισε ολόκληρες συνοικίες και τύλιξε στις φλόγες πρατήριο βενζίνης. Η αποθήκη όπλων ανήκε στην επίλεκτη Προεδρική Φρουρά του πρώην προέδρου, Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, ο οποίος έχει συμμαχήσει με τους Χούτι εναντίον του σημερινού, διεθνώς αναγνωρισμένου προέδρου, Αμπεντράμπο Μανσούρ Χάντι. Ο τελευταίος κατέφυγε εξόριστος στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όταν οι Χούτι, μετά τη Σαναά, κατέλαβαν και το βασικό του προπύργιο, το νότιο λιμάνι του Αντεν.

Τον δρόμο της εξορίας -αυτή τη φορά στο Κουβέιτ- πήρε και ο υπουργός Εξωτερικών της ανατραπείσας κυβέρνησης, Ριάντ Γιασίν, ο οποίος απέρριψε χθες τις διεθνείς εκκλήσεις για διαπραγμάτευση και πολιτική συνδιαλλαγή με τους αντάρτες. «Οι δυνάμεις των Χούτι και του Σάλεχ πρέπει να αποσυρθούν απ’ όλες τις πόλεις και τα χωριά της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της Σαναά και του Αντεν, και να επιστρέψουν στη (βόρεια περιοχή και ορμητήριό τους) Σααντά ως πολίτες, αφού καταθέσουν τα όπλα τους», δήλωσε ο Γιασίν. Ο ίδιος απέρριψε κάθε ιδέα περί ιρανικής μεσολάβησης στη σοβούσα κρίση, υποστηρίζοντας ότι «το Ιράν είναι μέρος αυτής της κρίσης». Η εξόριστη κυβέρνηση της Υεμένης και οι Σαουδάραβες υποστηρικτές της κατηγορούν το σιιτικό Ιράν ότι χρησιμοποιεί τους ομόδοξους Χούτι για να εξυπηρετήσει τα ηγεμονικά του σχέδια στην περιοχή του Κόλπου. Η Τεχεράνη αρνείται τις κατηγορίες και προσφέρεται να μεσολαβήσει για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των ανταρτών, Αμπντουλμαλίκ αλ Χούτι, απέρριψε το «τελεσίγραφο» του Γιασίν και διακήρυξε ότι οι δυνάμεις του δεν πρόκειται ποτέ να παραδοθούν. «Θα αντισταθούμε στη βάρβαρη επιδρομή με όλα τα μέσα», δήλωσε ο Χούτι, προσθέτοντας ότι «το Ριάντ δεν έχει κανένα δικαίωμα να επεμβαίνει στη χώρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή