ΤΑΙΠΕΔ καλεί ΟΠΑΠ να υπογράψει τη σύμβαση για το ιπποδρομιακό στοίχημα

ΤΑΙΠΕΔ καλεί ΟΠΑΠ να υπογράψει τη σύμβαση για το ιπποδρομιακό στοίχημα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επόμενη εβδομάδα υπογράφεται η σύμβαση παραχώρησης της 20ετούς διάρκειας άδειας εκμετάλλευσης του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος. Την ανακοίνωση πραγματοποίησε χθες το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, γνωστοποιώντας ότι έχει καλέσει την ΟΠΑΠ Investments Ltd, πλειοδότρια και προτιμητέα επενδύτρια, να προσέλθει στην υπογραφή της σύμβασης την Παρασκευή 24 Απριλίου. Αν αυτό συμβεί, τότε θα είναι η πρώτη σύμβαση αποκρατικοποίησης που θα υπογράψει η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ.

Στο μεταξύ, με έντονους ρυθμούς προχωράει ο ΟΠΑΠ στην υλοποίηση του δικτύου των παιγνιομηχανών (VLTs). Προχθές, η βρετανική εταιρεία Inspired Gaming ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει 4.000 παιγνιομηχανήματα στον ΟΠΑΠ για τις ανάγκες ανάπτυξης του δικτύου που τώρα αναπτύσσει ο οργανισμός τυχερών παιγνίων. Είναι η δεύτερη εταιρεία που ανακοινώνει μια τέτοια συμφωνία με τον ΟΠΑΠ, μετά την αμερικανική Scientific Games. H τελευταία στις αρχές του μηνός ανακοίνωσε τη συμφωνία της με τον ΟΠΑΠ με αντικείμενο την προμήθεια 5.000 παιγνιομηχανών.

Ο ΟΠΑΠ έχει επιλέξει συνολικά τέσσερις προμηθευτές προκειμένου να υλοποιήσει την πρώτη φάση ανάπτυξης του δικτύου παιγνιομηχανών. Εκτός από τους προαναφερομένους, στους προμηθευτές VLTs συγκαταλέγονται η GTech, μέσω της θυγατρικής της εταιρείας Spielο, και η τσεχική Synot. Οι δύο τελευταίες αναμένεται να μοιραστούν την προμήθεια των 7.500 παιγνιομηχανών που απομένουν μέχρι τις 16.500 μηχανές που θα αξιοποιήσει ο ΟΠΑΠ μέσω της αλυσίδας καταστημάτων Play, που τώρα αναπτύσσει. Υπενθυμίζεται ότι η GTech είναι το τεχνικός σύμβουλος του ΟΠΑΠ για τη λειτουργία του δικτύου των 16.500 VLTs.

Στο μεταξύ, φαίνεται να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρηματικούς ομίλους να συμμετάσχουν στη β΄ φάση αξιοποίησης των VLTs που έχει αναλάβει ο ΟΠΑΠ. Ο τελευταίος, βάσει της σύμβασης του 2011, είναι υποχρεωμένος να παραχωρήσει την εκμετάλλευση 18.500 VLTs –σε σύνολο 35.000 VLTs– σε τέσσερις έως δέκα υπο-παραχωρησιούχους. Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε με τη δημοσιοποίηση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφερόμενοι είναι εγχώριοι αλλά και ξένοι επιχειρηματίες. Μεταξύ των πιο πιθανών να υποβάλουν ενδιαφέρον συγκαταλέγονται οι όμιλοι Κοπελούζου και Κόκκαλη. Επίσης, ενδιαφέρον αναμένεται να υπάρξει από διάφορες ιταλικές εταιρείες, οι οποίες ήδη έχουν αναπτύξει και λειτουργούν αντίστοιχα δίκτυα στη γείτονα χώρα, παρ’ όλο που εκεί το μοντέλο λειτουργίας των VLTs είναι λιγότερο προστατευτικό από εκείνο της χώρας μας. Σημειώνεται ότι ο ΟΠΑΠ ήδη έχει δημοσιοποιήσει την ίδια πρόσκληση ενδιαφέροντος σε μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού, όπως είναι οι Financial Times, η Wall Street Journal κ.ά.

Το σκηνικό των ενδιαφερομένων, ωστόσο, θα σκιαγραφηθεί την ερχόμενη Παρασκευή. Μέχρι τότε οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να εκφράσουν το κατ’ αρχήν ενδιαφέρον τους. Εκεί θα φανεί τόσο ο αριθμός των ενδιαφερομένων, όσο και η προέλευσή τους. Η τελική φάση του διαγωνισμού που θα πραγματοποιήσει ο ΟΠΑΠ με την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών θα είναι σίγουρα πλειοδοτικός, όπως περιγράφεται στην προκήρυξη, αλλά το μοντέλο λειτουργίας των υπο-παραχωρησιούχων ο ΟΠΑΠ το αφήνει ανοικτό, προκειμένου να το καθορίσει μαζί με τους ενδιαφερομένους. Φυσιολογικά, το πλαίσιο αυτό θα βρίσκεται εντός της εθνικής νομοθεσίας και των κανονισμών της Επιτροπής Εποπτείας & Ελέγχου των Παιγνίων (ΕΕΕΠ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή