Τούρκοι στήριξαν την πτώση της Ιντλίμπ

Τούρκοι στήριξαν την πτώση της Ιντλίμπ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Η τουρκική στήριξη στους Σύρους αντάρτες αποτελεί τον κύριο παράγοντα που τους επέτρεψε να καταλάβουν την πόλη Ιντλίμπ στη ΒΔ Συρία, είπε χθες ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ.

Η Ιντλίμπ, σε μικρή απόσταση από τα τουρκικά σύνορα, είναι μόλις η δεύτερη επαρχιακή πρωτεύουσα που πέφτει στα χέρια των αντικαθεστωτικών ανταρτών τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Την πόλη κατέλαβε συμμαχία ισλαμικών ομάδων, στις οποίες περιλαμβάνεται η συριακή πτέρυγα της Αλ Κάιντα, Μέτωπο Νούσρα.

«Στην πτώση της Ιντλίμπ καθοριστικός παράγοντας υπήρξε η τεράστια στήριξη που προήλθε από την Τουρκία, στήριξη επιχειρησιακή και στρατιωτική, αλλά και οικονομική βοήθεια που έφθασε μέσω Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ», δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος σε χθεσινή του συνέντευξη, που παραχώρησε στη σουηδική εφημερίδα Expressen.

Τους ισχυρισμούς του Μπασάρ αλ Ασαντ διέψευσε χθες εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανέφερε χθες ότι η πόλη Ιντλίμπ υπέστη 54 αεροπορικές επιδρομές την Παρασκευή. Αεροσκάφη της κυβέρνησης της Δαμασκού χρησιμοποίησαν 17 φορές αυτοσχέδιες βόμβες «daisy cutters», κατασκευασμένες από βαρέλια πετρελαίου 50 λίτρων, γεμάτα εκρηκτικά και μεταλλικά αντικείμενα. Οι βόμβες αυτές, που ρίχνονται από ελικόπτερα, προκαλούν τεράστια καταστροφή και επιφέρουν εκατοντάδες θανάτους αμάχων.

Στη συνέντευξή του, ο πρόεδρος Ασαντ κατηγόρησε την Αγκυρα για προσπάθεια τορπιλισμού του σχεδίου του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός. «Οι Τούρκοι είπαν στις παρατάξεις –τους τρομοκράτες που υποστηρίζουν και επιβλέπουν– να αρνηθούν κάθε συνεργασία με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ, Ντε Μιστούρα», υποστήριξε ο Σύρος πρόεδρος ενώπιον Σουηδών δημοσιογράφων, που τον επισκέφθηκαν στη Δαμασκό.

Οι ανταρτικές οργανώσεις στο Χαλέπι είχαν αρνηθεί την πρόταση Ντε Μιστούρα για κατάπαυση του πυρός την 1η Μαρτίου, καταγγέλλοντας ότι αυτή δεν κάλυπτε άλλες πόλεις της χώρας. Η άρνηση των ανταρτών κατάφερε ισχυρό πλήγμα στην αξιοπιστία του απεσταλμένου του ΟΗΕ, δυσχεραίνοντας το έργο του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή